Bemikrofonozzák a vízilabdabírókat

2014.01.27. 17:37

A július 14. és 27. között a margitszigeti Európa-bajnokságra eddig kiadott jegyeket már másnapra elkapkodták, az újabb jegycsomagok árusítása pedig márciusban kezdődik - mondta Nemcsik Balázs, a szövetség főtitkára a hétfői sajtóbeszélgetésen.

Abban bíznak, hogy - akár a 2001-es budapesti Európa-bajnokságon - az idén is teltház előtt játszhatnak a magyar csapatok.

A hazai válogatottak minden mérkőzését élőben közvetíti a közmédia, mind fő műsoridőben lesz. Az is elhangzott, hogy hamarosan megkezdődik az önkéntestoborzás, a szervezők több száz fiatalt várnak, akik munkájukkal segítenek az Eb zökkenőmentes lebonyolításában.

Benedek Tibor, a férfiválogatott szövetségi kapitánya főleg a következő hetek programjáról beszélt.

Az év első meccse, a horvátokkal vívott világliga-selejtező jól sikerült, hiszen az olimpiai bajnok otthonában büntetőkkel a csapat, így öt ponttal várja a folytatást a csoporttársak, a görögök és a szintén kétpontos horvátok előtt.

A nyári Eb előtt jó egy hónappal a dubaji vl-szuperdöntőre azonban még nem jutott ki a gárda, a részvételt a hátralévő két meccsen kell bebiztosítani - tette hozzá Benedek Tibor. 

A kettőből az első február 11-én lesz Patraszban, a görögök vendégeként, de előtte még február 7. és 9. között Szolnokon lesz a Volvo Kupa: Németország, Szerbia és az Egyesült Államok az ellenfél. A két fontos esemény előtt a jövő héten három napon át közös edzések és kétkapus meccsek is lesznek az Egyesült Államok legjobbjaival.

A február negyediki - két magyar játékvezető közreműködésével a Komjádi uszodában rendezendő - magyar-amerikai félhivatalos meccsnek számít, amelyen kipróbálják a mikrofonos rendszert.

A kísérlet lényege, hogy a bemikrofonozott bírók azonnal megindokolják egy-egy fontosabb döntésüket, ítéleteiket megmagyarázzák a hangosbemondón, mint az amerikaifutballban. Így a közönség is másodperceken belül észlelheti, mi történt a vízben.

A tapasztalatokról Kemény Dénes számol be a FINA februári mexikói ülésén, a hosszú távú alkalmazásról is ott beszélhetnek először. Nagy lépés az érthetőség felé, ha nemcsak a nagy tornákon, hanem a bajnokikon is kiderülne, mit láttak a játékvezetők, miért büntetnek.

A vb-bronzérmes női válogatott szövetségi kapitánya, Merész András arról beszélt, hogy az olaszoktól majd a görögöktől elszenvedett vereségekkel indult világliga-sorozatban már matematikailag is csekély esély maradt a júniusi, pekingi szuperdöntőbe való kijutásra. A vesztes találkozókra részben magyarázat, hogy a vb-csapat 13 tagjából heten nem voltak ott Athénban.

"Kevés közös edzéssel elképzelhetetlen a sikeresség" - fogalmazott a szakvezető, aki megemlítette, hogy a felmérések szerint állóképességben, még inkább fizikailag estek vissza a nyarat követően a külföldön játszók. Ha a riói olimpia nyolccsapatos női tornájára ki akarnak jutni, akkor már most, de legkésőbb szeptembertől haza kell jönniük, és itthon folytatni a pályafutásukat az Európában légióskodó válogatottaknak. KÜlönben Merész szerint még a kijutás is veszélyben lesz.