Kétrészes dresszt kaptak a férfi pólósok

2014.03.31. 12:30

A férfi vízilabda-válogatott nőkéhez hasonló kétrészes fürdőruhában készül az utolsó világliga-fordulóra. A játékosoknak azért kellett felsőt is húzniuk a martfűi edzőtáborban, hogy edzés közben tudják mérni a pulzusukat, írja az vlv.hu.

kep2
Fotó: Vlv.hu

Több állóképességi számban régóta használt szerkezet a mellkasra helyezett érzékelős pánt, ami egy órához továbbítja a szívfrekvencia jeleit, de a vízilabdában ezeket nem lehetett használni, a test-test elleni játék miatt nem volt biztonságos a rögzítésük. A nőkéhez hasonló fürdődresszben elhelyezett jeladó viszont már letéphetetlen.

Az eszköz új és Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint elsősorban hosszú távon segítheti a teljesítmények értékelését, a játékosok fizikai állapotának felmérését.

„A különlegessége az, hogy azonnal adatot szolgáltat. A játékosok  teljesítményét folyamatosan kontrolláljuk edzés közben. Nem szeretnék túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek a dolognak, nyilván a martfűi edzőtáborba belefér egy újdonság, és az újdonság mindenkit érdekel. Tegnapelőtt került hozzánk, de azt gondolom, hogy a technikai fejlődés, amit korábban többször is említettem már, elengedhetetlen. Ezeknek a méréseknek az eredményei nem rövid távúak. Ha két-három éven belül ezekből le tudunk olyan adatokat szűrni, amelyek a fejlődésünket segíti, akkor én örülök. Az orvosi stábbal ezeket az eredményeket össze fogjuk hasonlítani a szárazföldi tesztekkel és ezekből biztos, hogy fogunk olyan adatokat nyerni, ha piciket is, amit nyáron használni fogunk. Látjuk pontosan, hogy a szárazföldi teszteken kijött eredmények nem feltétlenül összehasonlíthatók a vízben elért eredményekkel, hiszen a maximális pulzusszám a vízben szinte magasabb, mint a szárazföldön, amire nem nagyon számítottunk. A fiúk voltak már egy kerékpár- illetve futószalagteszten és ezeknek az eredményeit majd össze kell hasonlítani" – nyilatkozta Benedek.