Nem csalás volt a vízilabda-döntő, hanem a szabályok változtak

2014.05.20. 17:13

Harmadik bajnoki címét nyerte, megvédte tavalyi első helyét az Eger férfi vízilabdacsapata hétfő este, miután 14-11-re nyert hazai pályán. A Szolnok ezüstérmes lett.

A bajnoki döntő első és harmadik meccsét idegenben nyerték Biros Péterék, hétfőn a félidőben még 8-5-ös hátrányban voltak, de a harmadik negyedben fordítottak 10-8-ra, onnan pedig már csak az előnyt kellett megőrizniük.

A kiállítási arány 23-17 volt, az egyébként tartalékos Szolnok kapta a több emberelőnyt, igaz a zárónegyedben kétgólos szolnoki hátránynál Vörös Viktort víz feletti ütésért négyperces büntetéssel sújtották.

A csapat edzője, Kovács István elsősorban a játékvezetésről beszélt a Digisportnak a lefújás után, az utolsó időkérésnél pedig csalásnak minősítette a játékvezetést. (Németh András mellett a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmund bíráskodott, aki Kovács játékosa volt korábban, együtt nyertek Euroligát.)

Kemény Dénes, a szövetség elnöke szerint megérti a kifakadást. „Ilyen belső feszültségnél, amikor több fontos játékosunkra nem számíthatunk, amikor 3 ezer hazai szurkoló várja az ellenfelünk győzelmét, minden apró kis ítéletben hajlamosak vagyunk rosszindulatot feltételezni. De abban is biztos vagyok, hogy higgadtan és önkritikusan elemzi majd a történteket, mert más a pillanatnyi érzelmi benyomás és megint más, amikor azt az ember már kizárja.”

Azt ő sem állította, hogy a játékvezetés hibátlan lett volna, „de a bírók akkor fújtak, amikor közbe kellett avatkozni. A leírt szabályok betartatása lehet, hogy nagyon szokatlan, de én örülök, hogy alkalmazták azokat. Amit láttak, azt ítélték. Nem kompenzálták sem a saját maguk korábbi ítéletét, sem a kolléga korábbi ítéletét, nem próbálták kozmetikázni a kiállítási arányt, nem akarták azt döntetlenre hozni. És még csak az eredményjelző sem zavarta őket, nem akartak kedvezni a hátrányban lévő csapatnak sem. El fogom küldeni a felvételt a nemzetközi szövetségnek (FINA), mondván, ez van, ha renoválgatunk és értelmezgetjük a szabályokat, majd nagy hirtelen valakik a leírtakat alkalmazzák. Egyik játékvezetőt sem lehet kárhoztatni azért, ha a szabálykönyvet alapul véve ítélkezik. Ha csökkenne a fújások száma, akkor a hibák száma is értelemszerűen, egyenes arányban csökkenne, ezek szerint kell majd a november végi FINA Kongresszusnak döntenie. Beszéltem a meccs után szakírókkal, olimpiai bajnokokkal, mindenki dicsérte a bíráskodást. Azt viszont én is szerencsétlennek tartom, hogy ha már a leírtak szerint fújnak a negyedik meccsen, az első három alkalommal miért nem így volt, az edzők, játékosok dolgát az állandóság segíti” - jelentette ki.

Egyetértett a 38 éves Biros Péterrel, hogy kapussport a vízilabda, még akkor is, ha Deckernek a félidőig lényegesen több védése volt, mint Bisztricsányinak, aki csak kétszer védett, igaz ebből egy ötméteres volt.

Annyi kiegészítést tett viszont, hogy a második félidei kapusteljesítmény jobban számít mostanában, mint bármikor máskor. A válogatott is az utolsó percekben nyerte a horvátok elleni vb-elődöntőt, és a Montenegró elleni vb-döntőt is.

Az elnök szerint összességében az Eger nem azzal nyert, hogy kétszer is jobb volt idegenben a Szolnoknál, hanem azzal: csak egyszer kapott ki otthon és nem kétszer.

„A négyperces kiállítás jogosságát még a szolnoki fél sem vitatta, legalábbis az nem, akivel én beszéltem. Úgy gondolom viszont, hogy egy megerősített csapatnak el kell töltenie egy kis időt az előszobában, amíg bajnok tud lenni. Így volt ez az Egerrel is, ők sem tudtak rögtön az első években nyerni, ez egy érési, rutinszerzési folyamat. A realitás érdekében viszont el kell mondani, hogy a világbajnok Vámos Marci hiánya egy ilyen sokelőnyös meccsen, amikor a lövőkészségét hasznosítani tudná csapata, nagy veszteség. Ugyanilyen komoly hátrány volt Mitrovics kiesése, aki nemcsak gólkirálya volt a szezonnak, az összes játékos nem véletlenül választotta a szezon legjobbjának. Ő legalább egy gólt nyilván mindig hozzátett volna, ami sokszor kettőt érhet.”

Kemény úgy véli, ha még a harmadik negyed első négy percében a koncentrációját még fokozni tudja a Szolnok, akár másként is alakulhatott volna a meccs. Török elkerülhető kiállításánál ellenben az volt az érzése, hogy az érintettet is bántotta a butasága, ha másért nem, azért mert egy jól játszó játékosát veszítette el megtizedelt csapata.