Fel kellett pörögni a németek kiütéséhez

2014.07.19. 22:10
Nehezen kezdett a magyar válogatott Németország ellen, de a második félidő egyértelműen az övé volt, feljavult a védekezés, és Benedek Tibor csapata 16-8-ra győzött. A győzelemmel a csoportelsőséget is megszerezték, így egyből az elődöntőbe jutottak a budapesti vízilabda-Európa-bajnokságon.

A németek sokkolóan kezdték az első negyedet, két emberelőnyüket meglepően könnyedén használták ki, és máris 2-0-ra vezettek. Beválni látszottak azok a jóslatok, hogy az élcsapatnak egyáltalán nem nevezhető Németország ellen meg kell szenvedni a győzelemért.

A harmadik percben a válogatott megkezdte a zárkózást, egy nyugodtan végigjátszott emberelőnyös figura végén Hárai Balázs zúdított kapuba centerből. A támadás már működött, de a védekezéssel még gondok voltak, többször kihagytak Madarasék, nem volt meg az a koncentráció, mint a szerbek ellen. Így szerezhetett könnyű gólt Marko Stamm, és mentek 3-1-re a németek.

Egy kettős emberelőny végén Vámos pontos lövésével egygólosra csökkent a különbség, majd Decker Ádám centerezett, és Varga Dénes zseniális ütemben előtt labdájával, már meg is volt a vezetés (4-3).

A második negyed elejét is a németek kapták el jobban, Nossek előbb emberelőnyben találta meg a rést a kapuhoz, majd jó nyolc méterről vette be a kaput, ezúttal is lemaradt róla a védője. Az egyenlítő gólt a két Varga hozta össze, a megúszó Dénes szinte röplabdás módon ütötte kapuba Dániel passzát. A németek még vezettek 6-5-re és 7-6-ra is, de ezután már az történt, amit a Varga Dánielék akartak, ő ötméteresből egyenlített, majd a negyed végén Szívós Márton lőtt hatalmas erővel a hálóba (9-7).

Az utolsó két negyedben a németek már csak szenvedtek, összesen egy gólt tudtak összehozni. A harmadik negyedet 3-0-ra nyerte Magyarország, mert egyre összeszedettebbé vált a védekezés – kettős emberhátrányban is működött –, és Nagy Viktor is elkapta a fonalat a kapuba, teljes extázisba ugyan nem esett, de magabiztossága a csapatnak is jól jött.

A negyedik negyed elején még utoljára betaláltak a németek (12-8), de utána lövésig is alig jutottak, a szoros védekezéssel megölték Gór-Nagyék a figuráikat. Hárai Balázs centerből lőtt két klasszikus csavargólt, ezzel is demoralizálta a kapust. Varga Dénes ezúttal is vitte hátán a csapatot, öt gólt lőtt.

A legnagyobb erőnk az, hogy homogén a társaság, mindig másnak jön ki a lépés: ma én lőttem öt gólt, de legközelebb más lesz jó. Nem hálás műfaj a németek ellen egy kötelező győzelem, főleg a szerbek elleni meccs után nem. Erőszakosan kezdtek, de aztán sikerült felzárkóznunk. Az előző meccsen nagyon magas hőfokon égtünk, de lelkileg is sokat kivett belőlünk amellett, hogy ki is fáradtunk, én is szívesen pihentem volna még egy napot.
– mondta Varga Dénes a meccs után.

A magyar válogatott, miután a szerbek döntetleneztek a horvátokkal, egyből az elődöntőbe jutott a B csoportból.

„A szerbek elleni meccsre kellett felpörögni, már tegnap tudtuk, hogy gyenge lesz a rajt, nehezen vettük fel a mérkőzés tempóját. A horvátok elleni meccs már ugyan nem dönt a csoportelsőségről, de fontos lehet abból a szempontból, hogy később kikkel játszhatunk, ezért mi mindent meg fogunk tenni a győzelemért" – nyilatkozta Benedek Tibor szövetségi kapitány

Eredmény, férfiak, 4. forduló:

B csoport:
Magyarország-Németország 16-8 (4-3, 5-4, 3-0, 4-1)
A magyar csapat:
Nagy Viktor - Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert 1, Erdélyi Balázs 1, Vámos Márton 2, Hosnyánszky Norbert 2, Decker Ádám 1, Szivós Márton 1, Varga Dániel 1, Varga Dénes 5, Tóth Márton, Hárai Balázs 2

A német góldobók: Stamm, Nossek, Real 2-2, Schlotterbeck, Öler 1-1

További eredmények, férfiak, 4. forduló:
A csoport:
Olaszország-Montenegró 6-6 (2-0, 0-1, 2-3, 2-2)
Görögország-Románia 10-9 (2-3, 3-2, 2-2, 3-2)
Oroszország-Grúzia 16-12 (3-3, 4-1, 4-7, 5-1)
Az állás: Olaszország 10 pont, Montenegró 10, Görögország 9, Románia 3, Oroszország 3, Grúzia 0

B csoport:
Horvátország-Szerbia 8-8 (2-3, 3-2, 1-2, 2-1)
Spanyolország-Franciaország 13-5 (2-0, 3-3, 4-2, 4-0)

Az állás: Magyarország (már elődöntős) 12 pont, Horvátország 8, Szerbia 7, Spanyolország 7, Németország 0, Franciaország 0