A kiütést megúszták az oroszok az Eb-n

2014.07.22. 17:55
Magyarország fölényes, 11-7-es sikerrel jutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, az oroszok nem voltak egy súlycsoportban velünk. A spanyolokkal szemben a döntő tét csütörtökön, tavaly a vb-n hazai pályán ők nyertek, most visszavághatunk.

A magyar női vízilabda-válogatott vereséggel rajtolt (Hollandia, 11-12) a margitszigeti Európa-bajnokságon, de mivel utána kétszer is nyert (Görögország 12-7, Anglia 16-5), a második helyen jutott tovább. Ez a pozíció viszont azt is jelentette, hogy játszani kell az elődöntőért – az oroszokkal.

Az orosz válogatott jelentően kicserélődött a tavalyi világbajnokság óta, amikor a bronzmeccsen találkozott a két csapat. Miután a magyarok 10-8-ra nyertek, Merész András szövetségi kapitány csak annyit mondott, vízilabdaedző harmadik hely után nem fürdik.

A magyarok esélyesebbek voltak, legalábbis az előző meccsek alapján erre lehetett következtetni, amin a végig szakadó eső sem változtatott.

Az olaszok is az elődöntőben

Az olasz női válogatott büntetőkkel legyőzte a görögöket az elődöntőbe jutásért zajló keresztbejátszásos meccsen a budapesti vízilabda Európa-bajnokság keddi játéknapján, így - a másik ágon az oroszokat verő magyar csapathoz hasonlóan - a legjobb négy közé jutott.

Eredmény, nők, keresztbejátszás az elődöntőért:

Olaszország-Görögország 11-9 (2-2, 3-2, 1-2, 1-1 - büntetőkkel 4-2)

Bujka Barbara elegáns balkezes húzása volt az első gólt érdemlő jelenet, Boriszova hamarosan egyenlített távolról, Antal Dóra azonban az első negyed végére emberelőnyből sok lóbálás után megtalálta a rést három blokkoló kéz között. (2-1)

A második negyed négy magyar góljára nem volt válaszuk az oroszoknak – a védekezés tökéletesen működött -, a meccset ebben a szakaszban lényegében sikerült is eldönteni.

A négy találatból Szűcs kettőt jegyzett, egyik szebb volt, mint a másik, mert előbb belőtte a blokk mögé a labdát a második passz után. Másodszorra pedig a felső sarkot választotta. Keszthelyi ötösből volt pontos, Antal lefordult védőjéről, és a hosszú sarokba passzolt. 6-1 után jött csak orosz gól, így a félidei ötperces szünet magabiztos, 6-2-es előnnyel kezdődött.

A harmadik, 3-3-as negyed jelezte, ezt az előnyt sikerült különösebb erőfeszítés nélkül megtartani. Takács a szélről használta ki, hogy rosszul zárt a védelem, Kisteleki Dóra pedig megúszás volt eredményes, kihagyhatatlan helyzetbe került, félig üres volt a kapu. Bujka centerből beforgatta emberét, és ő sem hibázott.

Az oroszok távoli gólokkal mutatták, hogy próbálnak meccsben maradni, és legalább a kiütéses vereséget elkerülni.

A zárónegyedben Antal Dóra büntetőből lőtte ki a jobb felsőt. Bolonyai labdát fogott, Keszthelyi pedig nyolc méterről is ellenállhatatlanul lőtte ki a jobb felsőt. (11-5)

Grineva kettős előnyből közelebb hozta az ellenfelet, Kerimova szép elhajlásból lőtt a sarokba, így szorosabbá tették a meccset.

Merész András úgy értékelt, hogy ez most a valós különbség volt a két csapat között, de a megfiatalított orosz csapat két év múlva nagyon jó lesz, most azonban mi uraltuk a meccset. "A hajrában már nem játszottunk szépen, mert a vezetés megtartása is komoly feladat. És lehet, hogy a követező meccsen már csak két gólos előnyt kell megtartani, viszont öt percig."

Csütörtökön a vb-címvédő spanyolokkal találkozunk, akik egy éve jelentős kiállítási fölényükkel is nyertek egy góllal, valamint az utolsó percekre elbizonytalanították a fáradó magyarokat.