Kemény Dénes csak egy dologtól tart

2014.07.27. 08:48
Magyarország 2001-ben hazai pályán nem tudta megnyerni az Európa-bajnokságot, 1958-ban viszont igen, Jugoszlávia volt az ellenfél. 56 év után megint itt az esély.

Miután a szerbek az utolsó negyedet 3-0-ra megnyerték Montenegró ellen, ezzel fordítani tudtak, csak egyszer vezettek az egész meccsen, két perccel a vége előtt, 10-9-re. Ennyi lett a végeredmény is, így vívták ki, hogy az eddigi hat győztes meccsen túllévő magyar válogatottal a döntőben ismét megmérkőzhessenek. A csoportmeccsen ugyanis 8-6-ra a magyarok nyertek.

„Mindenképp nehézség, hogy túl közel van még az a tíz nappal ezelőtti meccs. Mert két ennyire jó csapatnál mindig talány, hogy ilyen rövid időn belül kétszer ugyanolyan eredmény születik-e. Persze nagyon bízom az ismétlődésben magam is, ahogy pár millióan. Jobbak vagyunk a védőmunka összhangjában, blokkolásban, az egymás iránti hitben, és mindkét kapusunk jobb formában van, mint a másik oldalon. Még akkor is, ha Mitrovics az elődöntő utolsó negyedében jól védett, és meccset befolyásoló erő volt” - mondta Kemény Dénes korábbi kapitány, jelenlegi pólóelnök.

Kemény irányításával 2004-ben csoportmeccsen és az olimpiai döntőben is sikerült legyőzni a szerbeket.

Kifejtette, minden eddiginél sokkal jobban érződik, hogy kapussport lett a vízilabda, ezért is fontos, hogy Nagy Viktor és Decker Attila is magabiztos volt, amikor a kapuban volt.

„Nagyon nehéz kérdés, hogy kivel kezdenék, ehhez sokkal jobban velük kellene élnem. Az biztos, hogy szurkolóként azt mondom, Viktor mögött áll a rutin. De azt sem szabad elfelejteni, hogy 10 napja Decker fantasztikus teljesítményt nyújtott, és ezzel már felül is írtam az előző mondatomat. A döntés Tibor kezében van” - magyarázta.

Decker hatékonysága 68 százalékos volt azon a csoportmeccsen, ami egyedülálló. Nagy Viktor az egyenes kieséses szakaszban 63 százalékon áll, míg a szerbeknél Pijetlovics 51 százalékon. (Mitrovics 100 százalékos, háromból hármat fogott a már említett nyolc percben.)

Kemény meglátása szerint nincs akkora szerepe az emberelőnyök megfelelő kihasználásának, mint pár éve.

„Akkor 40-50 százalékos mutatót el kellett érni, hogy nyerjen egy csapat, most láttam olyat is, hogy fontos meccsen valaki csak 10-20 százalékos volt, mégis nyerni tudott.”

Ezt igazolandó: a csoportmeccsen a szerbek 14, a magyarok 8 előnyös helyzetet játszhattak. A szerbek ezekből 13-szor lőttek kapura, és négy gólt értek el. Ezzel szemben a magyarok mindössze négyszer jutottak el lövésig, Decker gólján kívül, ha hinni lehet a jegyzőkönyvnek, nem volt több emberelőnyös találatunk.

Magyarország tehát egyértelműen az akciógólokkal, kimunkált támadásaival és nagyszerű védekezésével nyerte meg azt a meccset.

A szerbek egyébként 51 emberelőnyös lövésből 17 gólt értek el, a magyaroknál ez a mutató lényegesen jobb, mert a 19 gólhoz mindössze 33 lövés kellett.