Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bántja a világbajnok pólóst, hogy átnéznek rajta

2015.01.29. 20:12

A világbajnok (2011) és olimpiai ezüstérmes (2012) olasz vízilabdás, a 27 éves Alex Giorgetti egy évig volt Debrecen játékosa, mivel az édesanyja magyar, nem voltak nyelvi gondjai.

Amikor kiderült 2012 őszén, hogy a Debrecennek anyagi nehézségei vannak, és a Szolnok leigazolta volna, Giorgetti az utolsó pillanatban meggondolta magát és a városban maradt. Nem ígértek neki semmit, a szívére hallgatott.

A szezon végén visszament a Pro Reccóhoz, azóta is a patinás klubnál játszik. Abban bízott, hogy elmaradt hathavi bérét majd valamikor megkapja. Csalódott, ügyvédhez fordult, azóta felszámolási eljárást indított a debreceni klub ellen, mert úgy érzi, jár neki legalább 43 ezer euró.

„Ügyfelemet az bosszantja legjobban, hogy átnéznek rajta. Nem vesznek tudomást a szerződéses megállapodásról és a jogos követeléséről, amatőr módon és minősíthetetlenül játszanak a türelmével, hogy egyszer majd csak abbahagyja, és nem kéri a neki járó pénzt. Felháborító, ami történik, hogy a vízilabdacsapatot jelenleg működtető kft. nem vállalja a megszűnt jogelődje által felhalmozott adósságot. Nem szerettünk volna erre a holtpontra eljutni, a luccai választott bírósághoz is azért fordultunk, mert az alternatív vitarendezési megoldás (ADR) a felek szerződéses akarata volt, és készek voltunk a megegyezésre. A peres fél debreceni társaság ugyanakkor nem volt hajlandó érdemben a választott bíróság előtt tárgyalni, ezen a békéltető bíróságon megbeszélni a kérdéseket. Nem vehetnek semmibe egy aláírt szerződést, ezért nem fogjuk feladni" - jelentette ki dr. Molnár Krisztina, a játékos olaszországi ügyvédje.

Elmondása szerint azért esik rosszul Giorgettinek ez a bánásmód, mert neki érzelmi és nem pénzügyi kérdés volt, hogy Debrecenben játsszon. Szerette a várost, az embereket, az országot is.

Molnár kifejtette, a szövetség sem foglalt határozottan állást, és noha elfogadja valamint megérti, hogy egy polgári peres eljárásba - a szabályoktól értetődően - nincs beleszólásuk. Nem is ezt kérték, de úgy vélik, hogy az MVLSZ-nek sportetikai kötelessége lett volna kivizsgálnia az ügyet.

Kevésbé elfogadható szerinte, hogy a mai magyar sportvilágban miért nézi mindenki ölbe tett kézzel, ahogy beszennyezik a hazai sportélet egyik legsikeresebb sportágát.

Alapember volt

Giorgetti 2012. szeptemberben mutatkozott be a Debrecenben, a Szentes elleni 16-7-re megnyert meccsen öt gólt dobott. Az adatlapja itt megtekinthető, milyen szezonja volt. A Debrecen akkor szerepelt az Európa Kupában is, és a szerb Kragujevac állította meg a csapatot az elődöntőben. A 12-10-re elveszített debreceni meccsen 3 gólt lőtt.

„Nem tetszik a debreceni klub halogató taktikája, a viselkedésük, ezzel nem lehet meg nem történtté tenni, hogy Alex náluk játszott, és 2 hónap után már nem fizették. Alex elszánt, és azt látom rajta, akár évekig is hajlandó jogi úton harcolni, még ha ez a sportos szellemiségétől távol is áll."

A Debrecen ugyanakkor kitart korábbi álláspontja mellett, és szerintük semennyivel nem tartoznak az olasznak, az ügyet pedig lezártnak tekintik. 

„2014-ben felajánlottuk neki, hogy az előző szezonban nyújtott fáradozásaiért, és mert ingyen játszott nálunk, kárpótoljuk egy kisebb összeggel. Ezt a játékos nem fogadta el, ekkor kezdett el azzal fenyegetőzni, hogy bírósági útra viszi vélt sérelmeit. Gazdasági társaságunk egyáltalán nem utasította el a megegyezést a luccai bíróságon. A bíróság az eljárás során úgy döntött, hogy amennyiben Giorgetti úr továbbra sem áll el a peres eljárástól, úgy az Olasz Vízilabda Szövetséghez fog fordulni annak érdekében, hogy jelezze, Alex Giorgetti megsértette a Sportigazság-szolgáltatási törvénykönyv 1. szakaszát. A bíróság kijelentette továbbá azt is, hogy a jogvita tárgya nem vihető választott bíróság elé, tehát érdemben nem is határozhatott volna. Társaságunk a bíróság fenti döntéseit tudomásul vette" - így válaszolt Zubora Sándor ügyvezető a megkeresésünkre.

A Magyar Vízilabda Szövetségtől ezt a tájékoztatást kaptuk. „Két fél jogvitájába nem szólhatunk bele, mert nincs kompetenciánk, nem vagyunk bíróság. Egy klub belügyeibe nem láthatunk bele. A fegyelmi döntések tartoznak hozzánk, ez pedig egy elszámolási vita.”