Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

16 csapatos lesz a vízilabda ob I.

2015.06.09. 18:26

Az eddigi 14 helyett 16 csapattal indul ősszel az E.ON férfi ob I., döntött kedden a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, elfogadva a liga javaslatát.

A januári belgrádi Európa-bajnokságra, valamint a jövő nyári riói olimpiára történő felkészülés miatt a  bajnokság lebonyolításának átalakításán egy ideje már dolgoztak a csapatok. A liga azt javasolta, hogy a mérkőzések csökkentésének érdekében két csoportra osztott 16 csapattal.

A két csoport nagyjából azonos erősségű lesz. A 2014/15-ös szezon első két helyezettjéhez, tehát a Szolnokhoz és az OSC-hez sorsolják majd hozzá a 3-4., majd az 5-6. helyezetteket, és így tovább.

A nyolc-nyolc csapat oda-vissza játszik egymással, ez 14 mérkőzést jelent. Ezután az A csoport első négy helyezettje játszik a B csoport első négy csapatával oda-vissza alapon. Ennek a szakasznak a végén az első két helyezett játssza a bajnoki döntőt három nyert mérkőzésig. Ami a többieket illeti, a harmadik a negyedikkel, az ötödik a hatodikkal játszik, és így dől el a kiesés sorsa is: a 15. a 16. helyezettel játszik két nyert meccsig, és amelyik alulmarad, búcsúzik az ob I-től.

Az előzetes egyeztetések szerint kilenc fordulót játszanak le a csapatok december 9-ig, a Magyar Kupa döntője december 12-13-án lesz. A válogatott ezután kezdheti a felkészülést a januári, belgrádi Európa-bajnokságra. A 10. fordulót január 31-én játsszák, a 14. forduló február 24-én ér véget. A középszakasz február 27-től május 4-ig tart, a döntőket és a helyosztókat pedig május 14. és 28. között rendezik.

Az ob I csapatai: Szolnok, OSC, Eger, Ferencváros, Honvéd, Szeged, Kaposvár, Vasas, BVSC, Debrecen, Szentes, UVSE, KSI, Pécs, Miskolc, Tatabánya

A szövetség elnöksége arról is döntött, hogy a női bajnokságban tíz csapat szerepel majd, két csoportban. A felsőházba hat, az alsóházba négy klub nyer besorolást.

A női ob I csapatai: UVSE, Szentes, Dunaújváros, BVSC, Eger, Szeged (felsőház), Kecskemét, KÓPÉ, Tatabánya, UVSE (alsóház). (MTI)