Fájó vereség: az USA legyőzte a pólósokat

2015.06.26. 19:13
Két másodperccel a vége előtt büntetőt kaptak az amerikaiak: belőtték, ezzel csak az ötödik helyért harcolhat a férfi vízilabda-válogatott.

A világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott be a legjobb négy közé a világliga bergamói nyolccsapatos szuperdöntőjében, miután a pénteki negyeddöntős összecsapáson 8-7-re kikapott az Egyesült Államok csapatától, jelentette az MTI.

Csoportelsőként került szembe Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata az amerikaiakkal, akik a másik négyesben mindhárom meccsüket elveszítve pont nélkül, negyedikként zártak.

A magyarok elleni csatának a gyengébbek nyugalmával, ugyanakkor nagy vehemenciával vágtak neki.

Meg is szerezték a vezetést, és Varga Dánielék percekig nem tudtak kellőképpen válaszolni, mert rendre hiba csúszott a támadásokba. Mi több: a nyitónegyed végén ötméteresből a rivális megduplázta előnyét (2-0).

Kapufán végződött lövési kísérletek után, a második játékrész közepén - 0-3-nál - sikerült bevenni először az amerikaiak hálóját: emberelőnyben Hárai Balázs volt centerből eredményes a meccs 12. percében, majd Varga Dénes távolról lőtt csodás gólt, később viszont elrontott egy büntetőt.

Aztán összejött az egyenlítés: Salamon Ferenc felső sarkos lövéssel alakította 3-3-ra az állást.

A nagyszünet után először amerikai találat született, Madaras Norbert bombájával azonban egyenlő lett, majd Erdélyi Balázs jóvoltából vezetettünk (4-5). Sőt, nőtt a különbség, miután Madaras újabb hatalmas lövése is a kapuban landolt (4-6).

Nem nyugodhatottunk meg, mert a szívós amerikaiak az utolsó szünet előtt behozták hátrányukat (6-6).

A befejező nyolc percben fokozódtak az izgalmak, a kemény csatában az amerikaiaknak sikerült magukhoz ragadni a vezetést. Már egy perc sem volt hátra, amikor büntetőből Varga Dénes 7-7-re módosított. Két másodperccel a vége előtt dőlt el a meccs: büntetőt kaptak a tengerentúliak, és éltek a lehetőséggel, 8-7-re nyerve a mérkőzést. 

A vereség azt jelenti, hogy a magyar együttes csak az 5-8. helyért szállhat vízbe. Benedek Tibor azt mondta a waterpolo.hu-nak, hogy az ötödik helyért küzdeni nehezebb, mint az aranyért. Nyilván arra gondolt, mennyivel nehezebb feltüzelni a játékosait, sokkal komolyabb feladat motivációt gyűjteni.

A kazanyi világbajnokságon július utolsó hetétől lehet még olimpiai részvételt szerezni, onnan az első kettőnek nyílik meg az út.

Benedek Tibor így összegzett a vlv.hu-nak: "Nagy küzdelem volt, sok nagyon jó dologgal. Ezek ilyen meccsek már. Az utolsó pillanatban kell megnyerni vagy lehet elveszíteni. Ez most sajnos így sikerült."

Egyesült Államok-Magyarország 8-7 (2-0, 1-3, 3-3, 2-1)
a magyar góldobók: Madaras, Varga Dénes 2-2, Hárai, Salamon, Erdélyi 1-1  

Szerbia-Kína 25-9 (6-5, 7-0, 5-3, 7-1) 
Horvátország-Olaszország 14-12 (3-1, 2-5, 3-0, 2-4, büntetőkkel 4-2)
Brazília-Ausztrália 9-8 (1-2, 2-2, 4-2, 2-2)

    A szombati program:
    az 5-8. helyért:  Kína-Ausztrália 16.00,  Magyarország-Olaszország 17.20 
    elődöntő:  Szerbia-Brazília 18.40,  Egyesült Államok-Horvátország 20.00