Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Benedek: Gyávaság lenne lemondani

2015.08.13. 12:48

A férfi vízilabda-válogatott kapitánya, Benedek Tibor interjút adott a vlv-nek. A címvédő csapat csalódást okozva végül csak a hatodik helyen végzett a kazanyi vb-n, ami egyúttal azt is jelenti, nem szerezte meg az olimpiai kvótát.

Benedek egyetértett azzal, hogy az ellenfelek megtanulták, kiismerték a magyarok játékát. „H a Dumi beindul és Dani váratlanul neki adja a passzt, ez már kevés.”

Ez a gyerekkori figura elég volt a horvátok elleni 2013-as vb-elődöntőben, de erre már mindenki felkészült azóta.

Voltak remek és talán azt is mondhatom, váratlan jó teljesítmények. Most ezek sajnos elmaradtak. Jó egyéni teljesítmények nélkül nincs siker. Ha lövünk hét emberelőnygólt egy 8:7-re elveszített mérkőzésen, a laikus is látja, hogy ez kevés” - így utalt még vissza arra, mi volt a különbség a két évvel ezelőtti és a jelenlegi csapat között.

A jövőre nézve Benedek szerint gyorsulni kell, a betörésekben, a kaputól kapuig való úszásban, minden mozgásban.

Úgy gondolta, gyávaság lenne lemondani most, mint ahogy az lett volna két éve is, amikor nyert és a csúcson hagyhatta volna abba.

A válogatott a januári belgrádi Európa-bajnokságon az olasz, spanyol, montenegrói trióval küzd az egyetlen kijutó helyért az olimpiára. Ha onnan nem sikerül a célt teljesíteni, akkor márciusi pótselejtező lesz. Onnan az első három biztosítja a helyét.

Ehhez át kell alakítani a bajnokság lebonyolítását, de hát mindez nem lehet gond, amikor ekkora a tét.

A szövetség honlapjának Benedek arról is beszélt: "annak, hogy két klubban játszik a válogatott, vannak előnyei, de hátrányai is. Bíztam abban, hogy az ott kialakuló játékkapcsolatok a válogatottat is segítik. Ezek a játékkapcsolatok viszont sajnos nem látszódtak a válogatottban. Nem láttam egy olyan, mondjuk kapufához feladott passzt, ami annak köszönhető, hogy a játékosok egész évben együtt dolgoznak. Ilyen értelemben a két klubban töltött közös időt teljes mértékben negatívnak kell értékelnem a válogatott szempontjából." 

Az erős és gyenge csapatról így vallott: "amin sokat dolgoztunk, hogy az emberelőnyünk jól működjön, az sokáig jól működött, de az utolsó kettőt, a legfontosabbakat kihagytuk. Barcelonában, a Montenegró elleni döntőn a végén a fontosat belőttük. Ennyi a különbség, de ez pont elárulja, mennyire erős vagy gyenge lelkileg a csapat."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?