Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Benedek a 18 éves szupertehetséget is bedobja az olimpiáért

2016.01.01. 10:35

 

A férfi vízilabda szövetségi kapitány, Benedek Tibor kijelölte 13 fős keretét, amelyikkel a január tizedikén kezdődő Európa-bajnokságon megcélozza az olimpiai részvételt.

A belgrádi tornáról a győztes azonnal Rióba jut. Mivel a szerbek, görögök és horvátok már ott vannak, ha ők lesznek az első háromban, akkor értelemszerűen a negyedik helyen végző szerzi meg a közvetlen olimpiai részvételt.

A magyar válogatott eddig sohasem kezdte úgy az olimpia évét, hogy még nem volt meg a kvótája.

Ha az Eb-ről sincs meg, akkor az áprilisi, trieszti kvalifikáció az utolsó esély. Onnan egyébként lényegesen egyszerűbb a részvétel kivívása, mert öt válogatott jut el Rióba.

Belgrádban nem vagyunk nehéz csoportban, de a görögök erősek - a vb-n remekül játszottak -, ha sikerülne megelőzni őket, akkor sem jövünk le a házigazda Szerbia és a horvátok ágáról: őket egy csoportba sorsolták ugyanis.

A D-csoport elsője a B másodikjával találkozik a negyeddöntőben, míg a D2 a B-csoport legjobbjával kerül össze. 

Nagy kérdés azonban, hogy a 2013-ban vb-győztes, 2014-ben Eb-második csapat mennyire erős jelenleg. A tavalyi vb-hatodik hely is csalóka lehet, ha a képességeket értékeljük.

Benedek mindenesetre folyamatosan keresi a legjobb csapatot, így visszakerült a folyamatosan fejlődő Bátori Bence, aki 2013-ban ott volt, azóta viszont nem. A 18 éves Manhercz Krisztiánra is számít a szakember.

A szövetség honlapjának így indokolta Benedek a szegedi játékos csatasorba állítását. A három nagy csapat mellett a Szeged a negyedik, amelyik játékost ad a keretbe.

"Jó régóta edz már Krisztián a felnőtt válogatottal, ismerem a képességeit, és megérett a helyzet arra, hogy ezt egy világversenyen is bizonyítsa. Megkapja a lehetőséget, hogy egy eddig ismeretlen atmoszférában, igazi téthelyzetben bizonyítson. Előfordulhat, hogy a szerbek ellen, 12 ezer ember előtt kell bizonyítania úgy, hogy az egész uszoda ellenünk szurkol majd, de az is lehet, hogy szerencsés esetben ugyanilyen nagy tét mellett a horvátok ellen teheti ezt meg, amikor adott esetben minket támogatnak majd a nézők. Nagy feladat az övé, de voltak már a magyar válogatottban a korábbi években is olyanok, akik megoldották azt, amit vártak tőlük, vagy még annál is többet."

A keretből már régebben kimaradt a kétszeres olimpiai bajnok balkezes Madaras Norbert, míg az eddig sérülésekkel bajlódó, a pekingi olimpián bajnok Kis Gábor most tért vissza. Szivós Mártonról is lemondott ezúttal is Benedek.

A magyar válogatott kerete az Európa-bajnokság ra: 

  • Nagy  Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép),  Bisztritsányi  Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok
  • Gór-Nagy  Miklós,  Decker  Ádám,  Bátori  Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky  Norbert,  Erdélyi  Balázs,  Hárai  Balázs (ZF-Eger),  Kis  Gábor, Vámos  Márton,  Varga  Dániel,  Varga  Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz  Krisztián (Szeged-Diapolo)
  • A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia 
  •  B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta 
  • C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia 
  • D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország