Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogadhatatlan, hogy ne legyen olimpia

2016.01.10. 09:15
Vízilabda Európa-bajnokság kezdődik Belgrádban, előbb a magyar női válogatott mutatkozik be, hétfőn a férfiak is. Cél az olimpiai indulás.

Az új kapitány, Bíró Attila nem kertelt, a vízilabda-válogatott megcélozza a közvetlen olimpiai kijutást. Ehhez az első hely kell.

Rögtön az első meccsen nagy rangadó következik, a hollandokkal találkozik a női válogatott. A hollandok a tavalyi vb-n  másodikok lettek, a házigazda oroszokat is kiverték.

A magyar válogatott egyébként velük fejezi be a hatos csoport küzdelmeit, de annál lényegesen fontosabb meccs lesz a második, a görögökkel szembeni. Őket felkészülési tornán Magyarországon megnyugtató különbséggel, 10-7-re verték Keszthelyiék.

Most is fontos lesz a görögök elleni siker – az egész torna egyik kulcsmeccse -, mert az olimpiai selejtezőre a hetedik már nem mehet.

Igaz, akár a harmadik vagy a negyedik helyen megyünk tovább a csoportból, akkor is ugyanaz a képlet, várhatóan az olasz vagy spanyol válogatott lesz az ellenfél a negyeddöntőben. Ha másodikok vagyunk, akkor már lényegesen egyszerűbb az élet.

A görög csapat a nyolcban volt a vb-n, nem könnyű rivális, de nem is legyőzhetetlen.

Az Eb csoportbeosztása: 

 • A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország  
 • B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország 

     A magyar női válogatott csoportmérkőzései: 

 • január 10., vasárnap, 15.15 ó: Hollandia-Magyarország  
 • január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország  
 • január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország  
 • január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország  
 • január 18., hétfő, 17.15: Magyarország-Oroszország

A magyar válogatott Eb-kerete

 • Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros) 
 • Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra,  Keszthelyi   Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

A férfi válogatott

is összecsap a görögökkel, a csoportjukban a legnehezebb ellenfél, a törökök nem komolyan vehetők, és az oroszok is régebben sokkal jobb csapatot raktak össze, most csak közelítenek az európai középmezőnyhöz.

A lebonyolítás furcsasága egyébként, hogy a harmadik hely akár többet érhet, mint a második a keresztbe játszásnál.

Ha első vagy második helyen megy tovább Benedek Tibor csapata, akkor a horvát vagy szerb csapattal találkozik a nyolc között.

Ha viszont harmadik, akkor a románok vagy a németek után Montenegró vagy Spanyolország jöhet. Ugyan a spanyoloktól kikaptunk az Eb előtti felkészülési tornán, kellemesebb ellenfél a másik kettőnél. Montenegróval szemben a legutóbbi vb-n egy góllal alulmaradtunk, ők most erősebbek lesznek, mert visszatérnek a tavalyi hiányzóik.

Benedek Tibor a vb-hez képest néhány helyen változtatott, az alapcsapat továbbra is a két Vargára épül, Dénesre és Dánielre. Madaras Norbert viszont már kimaradt, hosszú idő után egyedül Vámos Márton a balkezes.

Kis Gábor, az olimpiai bajnok center pár éves távollét után ismét a csapatban van, de a 18 éves Manhercz Krisztián már most megkapja az első esélyt.

A férfi keret

 • Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)  
 •  Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép),  Manhercz   Krisztián (Szeged-Diapolo)

Csoportbeosztás: 

 • A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
 • B csoport: Franciaország, Horvátország, Málta, Szerbia
 • C csoport: Németország, Grúzia, Olaszország, Románia
 • D csoport: Magyarország, Oroszország, Görögország, Törökország


    A magyar férfi válogatott csoportmérkőzései: 

 •     január 11., hétfő: Magyarország-Görögország 20.15
 •     január 13., szerda: Magyarország-Oroszország 20.15
 •     január 15., péntek Magyarország-Törökország 9.30