Judit
3 °C
7 °C

Van felháborítóbb a bírók utolsó perces viselkedésénél

2016.01.12. 10:57

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-8-as döntetlennel kezdte Európa-bajnoki szereplését, ami annyit jelent, hogy a hátralévő két csoportmeccsen az oroszok, valamint a törökök – szerdán és pénteken – elleni meccsek igen fontosak lesznek, különösen, hogy mekkora különbséggel nyerünk.

Mindkét válogatott gyengébbnek látszik a magyarnál, valamint a görögnél is, ezért lehetünk biztosak a győzelemben.

Ha ez a küldetés a magyaroknak sikerül jobban, akkor a nyolc között nem játszunk az elképesztő formában lévő házigazda szerbekkel. A szerbek 13-6-ra mosták le a vb-második horvátokat az első körben.

Visszatérve a hétfői magyar–görögre, a bíráskodás az utolsó pillanatokban katasztrofális volt.

4 másodperccel a vége előtt a magyarok időt kértek. Az azeri Koganov játékvezető miután visszadobta a labdát, sikerült Varga Dániel mögé dobnia. Már ez sem szokványos, általában a játékos elé szoktak passzolni.

Miközben Varga a labdáért úszott, a horvát játékvezető (Dragan Stampalija) szabálytalanságot látott, és önkényesen elvette tőlünk a labdát. Nem tudni, mi alapján, mert

a szabálykönyvben nincs olyan passzus, hogy ilyenkor el lehet venni a labdát.

Olyan van, hogy nyomatékosan felhívja a figyelmet a szabályos játékra. Nem ez történt. A játékosok kifejtették, hogy ilyen ítélet a világon nincs, de azt is, hogy nem ezen múlt.

8-6-os vezetés után meg kellett volna nyerni a meccset.

Az utolsó másodpercekben történteknél sokkal beszédesebb az az adat, hogy a görögök ellen nem ítéltek támadószabálytalanságot. Már önmagában ez hihetetlen, vagy a görögöké a világon a legszabályosabban támadó csapat.

Ráadásul nálunk négy ilyen hibát láttak, vagyis négyszer kapta meg a labdát az ellenfél, négyszer nem fejezhettünk be támadást. Az utolsó negyedben két ilyen szituáció volt. Egyszer 8-6-os magyar vezetésnél, utána rögtön szépítettek, majd 8-7-nél is elvették tőlünk a labdát. (Akkor is előnyt kaptak, de kimaradt.)

Ezek után nem is meglepő, hogy a görögök harmincszor lőhettek kapura, míg a magyarok 27-szer. Egy ilyen kiélezett meccsen ez óriási esély.

A bírók kínosan vigyáztak arra, hogy a kiállítások egálban legyenek, úgy is alakították a meccset, a támadóhibák megítélésénél véletlenül sem akartak törekedni a kiegyensúlyozottságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?