Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Varga Dénes: Életem csúcsa lesz, ha Belgrádban verjük a szerbeket

2016.01.17. 09:56
Nem is tudta, hogy a csoportkör után 11 góllal (két gól előnnyel) vezette az Eb góllövőlistáját, és nem is érdekli. Olimpiai bajnok, de eddigi pályafutása csúcsának azt tekintené, ha az Eb döntőjében Belgrádban sikerülne megverni a szerbeket. A vlv.hu beszélgetése Varga Dénessel.

Varga Dénes adatlapja a vlv.hu-n.

A csoportelsőség megvan, lezárult egy szakasz, három meccsen túlvagytok. Ahhoz képest, ahonnan indultatok a Volvo Kupa után, milyen a helyzet?

- Sokkal jobban sikerült élesben végrehajtani az új taktikánkat, mint a gyakorlásokon, a felkészülési tornákon. Ennek örültem. És ennek volt köszönhető a szerintem jó eredménynek számító 8-8-as döntetlen a görögök ellen. Ezt a döntetlent utólag úgy értékelem, kifejezetten jól jött, mert emiatt a másik két meccsen is megmaradt bennünk a feszültség, fontos volt, hogy sok gólt lőjünk a törököknek és hogy minél jobban megverjük az oroszokat is.

Voltak dolgok, amik látványosan nem sikerültek a Volvo Kupán. Most ezekben volt fejlődés, megtaláltátok a megfelelő ütemet a védekezési váltásoknál?

- A legfontosabb, hogy magabiztosabbá váltunk, az pedig, hogy van sikerélményünk, tovább erősít minket. Úgy érzem, jó, amit csinálunk.

Hogy látod a meccsek környezetét? Megfog ez a légkör, ez a helyszín, mennyire befolyásol érzelmileg? Hat a játékodra?

Végül is igen, tetszik a közeg, a környezet, tetszik az uszoda is. De csak ennyi, sokat ez nem számít, a vízben kell bizonyítani, az a fontos, ami ott történik.

Az ellenfelek itteni szerepléséről van képed? Tudod, hogy milyenek most?

Sajnos nincsen. Csak a szerb-horvát meccset láttam, egy félidőt vagy három negyedet, már arra sem emlékszem. Az se volt túl mérvadó, azon kívül, hogy láthattuk tele ezt az arénát. Nem szolgált sokkal több infóval, mert a szerbek nagyon jó formában játszottak, a horvátok nem annyira. Így hát erről a két csapatról van képem, meg arról a háromról, amellyel játszottunk.

Milyen a hangulat köztetek?

Nagyon jó a légkör. Nagyon jól érzem magam a csapatban, örülök, hogy rég nem látott és tapasztalt energiák keringenek, ezek hasznosak és előrelendítik a csapatot.

Okozott bennetek egy kis megkönnyebbülést a csoportelsőség?

Nem, nem is nagyon néztük az orosz-görög meccset. Őszintén szólva, amikor hónapokkal ezelőtt hallottam, hogy összekerülhetünk a szerbekkel  a negyeddöntőben, én úgy voltam vele, hogy azóta arra készültem, hogy már ott találkozunk, tehát különösebben nem is érdekelt, hogy kivel játszunk.

Vezeted a góllövőlistát 11 góllal. Különösebb jelentősége nincs a dolognak, de hát azért három meccsen dobtad ezt a 11 gólt és úgy tűnik, hogy nagy kedvvel játszol.

Nem tudtam és nem is érdekel egészen addig, amíg le nem zárul az Európa-bajnokság és a dobogó tetején nem énekeljük együtt a himnuszt. Még akkor sem igazán, de ha valamikor, akkor számíthat vagy jóleshet vagy lehet ezt is ünnepelni. Egyébként meg, most azt, hogy a törököknek lőttem hat gólt, nem teszem ki a polcra, tehát nem ez számomra a nagy sportteljesítmény. Hogyha a negyeddöntőben lövök hat gólt vagy az elődöntőben vagy a döntőben, akkor visszatérhetünk majd erre. Egyértelműen az  a célom, hogy az utolsó három meccsünkön játsszak kimagaslóan.

Mégis, most hogy érzed magad a vízben? Hogy megy a játék?

Ahogy gyengülnek a meccsek, úgy megy el egy kicsit a kedvem, de most már nem lesz gyenge meccs, a grúzok után. Úgyhogy egyre motiváltabb vagyok. Van személyes töltete is a dolognak, a horvátokat nagyon szeretném megverni a negyeddöntőben, majd azt a csapatot, amellyel ezután az elődöntőben kerülünk össze. Azt pedig eddigi karrierem csúcsának tekintem majd, ha Belgrádban, hazai közönség előtt tudjuk elverni a szerb válogatottat.