Szétszedtük a görögöket, megvan az Eb-bronz

2016.01.23. 17:34
A két évvel ezelőtti ezüst után bronzérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a 2016-os Európa-bajnokságon. Az olimpiai kvótát majd áprilisban lehet megszerezni, nem lehet gond az olaszországi selejtezőn.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon a görögökkel játszotta az első meccset, és 8-8-as döntetlen született.

A bronzmeccsen a sors újra összehozta a két csapatot, miután a görögök a csoportban szándékosan veszítettek az oroszokkal szemben, hogy könnyebb ágra kerüljenek. Ez a hozzáállás sokaknak nem tetszett, ezért is szurkoltak inkább a magyaroknak.

Rögtön az első magyar támadás sikeres volt, mert Vámos Márton tökéletesen pattintott. Vlahopulosz azonnal egyenlített, utána a védekező specialista Decker Ádám használta ki helyzetét, majd Hosnyánszky és a torna végére egyre eredményesebb 18 éves Manhercz Krisztián talált be. A negyed végén 4-2 volt, mert Vlahopulosz megint pontosan célzott.

A második negyed Decker góljával indult, aztán ugyan kaptunk egyet, hárommal felelt rá a csapat. Vámos messziről lőtte el a labdát a blokk felett a felső sarokba, Hárai éles szögből találta meg az üres hosszú sarkot, aztán Manhercz mutatta meg ismét különleges lövőtudományát.

A negyed végén Murikisz is a kapuba lőtt, de ezzel is csak duplára tudta csökkenteni a különbséget, mert 8-4 volt.

A harmadik negyedben is tudta tartani a tempót a magyar csapat és a duplázódást, mert 10-5 lett a végére. Bátori és Vámosi gondoskodott erről, utóbbi elhajlásból találta meg a rést.

Nagy Viktor az Eb legjobb kapusa

A Szolnok világbajnok kapusa a görögök ellen 13-10-re megnyert bronzmérkőzés mellett többi Eb-meccsén is remekül teljesített. Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa (MVP) az aranyérmes szerb válogatott egyik legjobbja, Andrija Prlainovics lett, a gólkirályi címet pedig a 21 találatig jutó máltai Steven Camilleri érdemelte ki.

A zárónegyedben már csak az volt a kérdés, mennyire hagyja Benedek csapata, hogy felzárkózzon a legutóbbi vb-n bronzérmes - ezzel már olimpiai résztvevő -, de az Eb-éremhez igen távol lévő görög csapat.

A vége 13-10 lett, két kifejezetten szerencsétlen góllal, mert egyszer egy blokkon megpattanó labda talált utat a kapuig, majd a kapufáról visszapattanó a csereként beálló Bisztritsányi fejéről ment be.

  • Magyarország-Görögország 13-10 (4-2, 4-2, 2-1, 3-5)
  • Belgrád, Kombank Aréna, v.: Schwartz (izraeli), Koganov (azeri)
  • gólszerzők: Vámos 3, Decker, Manhercz, Bátori, Hárai, Hosnyánszky 2-2, illetve Vlahopulosz 4, Murikisz, Afrudakisz 2-2, Geniduniasz, Funtulisz 1-1

Bátori Bence azt mondta a meccs után az M4-nek, hogy nem volt könnyű meccs, és sokat tettek bele az első három negyedbe, ezért látszdhatott így kívülről, hogy könnyebb volt, mint a többi ezen a tornán. „Jobban belőttük a helyzeteket, jó lövéseink voltak, ez volt a kulcs.”

Benedek Tibor kapitány így látta, mi történt. „Az volt az álmunk, hogy döntőt játszunk, ez nem sikerült. Bebizonyítottuk, hogy igazi csapat vagyunk, az elveszített elődöntő után jól játszottunk. Három hét alatt sokat fejlődtünk, és szerencsére sikerült is bebizonyítani mindezt egy jó eredménnyel, egy éremmel. Mert így ér valamit az, amit mi éreztünk a medencében és a felkészülés alatt.

Ki fogjuk vívni az olimpiai szereplést. Ennek az útnak egy nagyon fontos része volt ez a mai meccs.

Az előnykihasználás és a pontos lövések másodlagosak, az első ott van a szívekben.”