Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemcsak Hollandiát, a bírókat is lenyomták az Eb-döntőben a pólósnők

2016.01.23. 13:26

A magyar női vízilabda-válogatott a tavalyi világbajnoki szereplés után némileg váratlanul, de nagyszerű játékkal, egymásért küzdő csapat benyomását keltve megnyerte az Európa-bajnokságot Belgrádban.

Az aranyéremmel megváltotta a helyét a riói olimpiára – Brazília, Kína és Ausztrália mellett –, a többi komoly csapat pedig küzdhet majd egy iszonyú kemény, olimpiai erősségű tornán ugyanezért.

Íme, mely nemzetek harcolnak a még fennmaradó négy helyért:

  • Hollandia
  • Olaszország
  • Spanyolország
  • Görögország
  • Oroszország
  • Egyesült Államok
  • Kanada 

A nagy siker után érdemes végignézni a döntő statisztikáit.

Hárommal többször játszottak emberelőnyben a hollandok, ők tizenegyszer, mi nyolcszor, de mindkét csapat 4-4 találatot ért el emberfórból.

A játékvezetők általában próbálnak az egyenlőségre törekedni, de a játék nemcsak ezen részében, hanem a támadóhibáknál sem adott a látszatra az orosz Naumov és a szerb Putnikovics.

A magyaroknál ugyanis kilenc, míg az ellenfélnél négy támadó szabálytalanságot láttak. Vagyis a magyarok öttel több támadást nem fejezhettek be lövéssel, ami nagy különbség. Egyúttal, esélyt kínál a lefordulásra is.

Nem véletlen, hogy a hollandok 32-szer, míg a magyarok mindössze 24-szer lőttek kapura.

Így még inkább elismerésre méltó, hogy a magyarok 9, míg a hollandok csak hét gólt lőttek.

Gangl Edina kapus 63 százalékkal hárított a labdákat, ami kimagasló. Az elődöntőben, az olaszokkal szemben is nyerő ember volt, hasonló adatokkal. 

7-7-es döntetlennél egyébként Tóth Ildikó volt a nyerő ember, aki centerből küzdötte ki a lövés lehetőségét, és mindkétszer tökéletes volt a megoldása. Tóthnak nem volt rontott lövése. És csak két lövése volt, mindkettőt a hajrára, vagyis a legfontosabb pillanatokra tartogatta.

Ugyanez igaz, vagyis a hibátlan lőlap, a balkezes Kisteleki Hannára is, aki most került vissza a csapatba. Nem volt rossz döntés, hogy a keretbe került.

Bíró Attila szövetségi kapitány, aki első nagy tornájára vihette a lányokat - Kemény Dénes segítője volt a 2009-es vb-n -, talán ezekre is felkészítette a csapatát. Mert az is szembetűnő volt, hogyan javult fel az utolsó három napra, vagyis a legfontosabb szakaszra a csapat.