Nemcsak Hollandiát, a bírókat is lenyomták az Eb-döntőben a pólósnők

2016.01.23. 13:26

A magyar női vízilabda-válogatott a tavalyi világbajnoki szereplés után némileg váratlanul, de nagyszerű játékkal, egymásért küzdő csapat benyomását keltve megnyerte az Európa-bajnokságot Belgrádban.

Az aranyéremmel megváltotta a helyét a riói olimpiára – Brazília, Kína és Ausztrália mellett –, a többi komoly csapat pedig küzdhet majd egy iszonyú kemény, olimpiai erősségű tornán ugyanezért.

Íme, mely nemzetek harcolnak a még fennmaradó négy helyért:

  • Hollandia
  • Olaszország
  • Spanyolország
  • Görögország
  • Oroszország
  • Egyesült Államok
  • Kanada 

A nagy siker után érdemes végignézni a döntő statisztikáit.

Hárommal többször játszottak emberelőnyben a hollandok, ők tizenegyszer, mi nyolcszor, de mindkét csapat 4-4 találatot ért el emberfórból.

A játékvezetők általában próbálnak az egyenlőségre törekedni, de a játék nemcsak ezen részében, hanem a támadóhibáknál sem adott a látszatra az orosz Naumov és a szerb Putnikovics.

A magyaroknál ugyanis kilenc, míg az ellenfélnél négy támadó szabálytalanságot láttak. Vagyis a magyarok öttel több támadást nem fejezhettek be lövéssel, ami nagy különbség. Egyúttal, esélyt kínál a lefordulásra is.

Nem véletlen, hogy a hollandok 32-szer, míg a magyarok mindössze 24-szer lőttek kapura.

Így még inkább elismerésre méltó, hogy a magyarok 9, míg a hollandok csak hét gólt lőttek.

Gangl Edina kapus 63 százalékkal hárított a labdákat, ami kimagasló. Az elődöntőben, az olaszokkal szemben is nyerő ember volt, hasonló adatokkal. 

7-7-es döntetlennél egyébként Tóth Ildikó volt a nyerő ember, aki centerből küzdötte ki a lövés lehetőségét, és mindkétszer tökéletes volt a megoldása. Tóthnak nem volt rontott lövése. És csak két lövése volt, mindkettőt a hajrára, vagyis a legfontosabb pillanatokra tartogatta.

Ugyanez igaz, vagyis a hibátlan lőlap, a balkezes Kisteleki Hannára is, aki most került vissza a csapatba. Nem volt rossz döntés, hogy a keretbe került.

Bíró Attila szövetségi kapitány, aki első nagy tornájára vihette a lányokat - Kemény Dénes segítője volt a 2009-es vb-n -, talán ezekre is felkészítette a csapatát. Mert az is szembetűnő volt, hogyan javult fel az utolsó három napra, vagyis a legfontosabb szakaszra a csapat.