Örülök, mert van egy jó csapatom

2016.04.10. 19:02

A magyar férfi vízilabda-válogatott megnyerte a trieszti olimpiai selejtezőtornát: Benedek Tibor csapata látványos gólokkal 10-8-ra verte az olaszokat a döntőben.

A tornáról a négy elődöntős, a magyar és az olasz mellett a spanyol és a francia együttes szerzett olimpiai kvótát.

Lendületesen kezdett a magyar csapat, előbb Varga Dénes, majd Erdélyi Balázs volt eredményes, aztán az olaszok is felvették a ritmust, és még az első szünet előtt fordítottak (2-3).

A második szakasz is két magyar góllal kezdődött Varga Dániel és Hárai Balázs jóvoltából, de ezúttal a folytatás is jól sikerült, mert két hazai gól után Szivós Márton lőtt távolról a kapuba, majd Hárai juttatta ismét vezetéshez a csapatát (6-5).

A harmadik negyedben is jól játszott a magyar csapat, bátran vállalkoztak lövésre a játékosok, és többnyire jól is céloztak. Szivós második találatával és Manhercz Krisztián pontos befejezésével nőtt háromra a különbség, majd egy olasz gólra Vámos Márton válaszolt (9-6).

A negyedik negyedet Varga Dénes akciógólja vezette fel (10-6), a négygólos hátrányt azonban az olaszok gyorsan kettőre csökkentették, a magyarok pedig két emberfórt kihagytak. A tornán egyedüliként veretlen magyar válogatott ebben az időszakban támadásban visszaesett, de a kapuban Nagy Viktor továbbra is magabiztos volt, így két gól megmaradt az előnyből (10-8).

„Örülök, hogy a fiúk ugyanolyan komolyan tudták venni ezt a mai mérkőzést, mint a kvóta megszerzése előtt" – nyilatkozta Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Hozzátette, jót tett a csapatnak, hogy olyan mérkőzéssel zárta a viadalt, ahol vele papíron egyformán erős együttessel találkozott. „Büszke vagyok a fiúkra, mert kivívták a riói kvótát, mert megnyerték a mai mérkőzést, és mert nem a klubmérkőzéseikre gondoltak, hanem ide tudtak koncentrálni."

A szövetségi kapitány a torna tanulságaként hozzátette, nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a döntést.

„Köszönöm a stábomnak, amely rengeteget dolgozott, hogy kint legyünk az olimpián. És örülök, mert van egy jó csapatom" – értékelt Benedek Tibor.

Eredmények:

Magyarország-Olaszország 10-8 (2-3, 4-2, 3-1, 1-2)

a magyar csapat gólszerzői: Varga Dé. 2, Hárai 2, Szivós 2, Erdélyi, Varga Dá., Manhercz, Vámos

bronzmérkőzés:

Spanyolország-Franciaország 16-4 (4-1, 5-2, 4-0, 3-1)

az 5. helyért:

Hollandia-Kanada 9-8 (1-2, 2-2, 4-3, 2-1)

a 7. helyért:

Románia-Németország 10-9 (3-2, 2-2, 3-1, 2-4)