Árpád
-2 °C
3 °C

Nem kaphat erősítést a pólóválogatott Olaszországból

2017.07.01. 21:10

Nem járult hozzá a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség ahhoz, hogy Alex Giorgetti sportállampolgárságot váltson, így az olasz-magyar pólós egyelőre nem szerepelhet a magyar nemzeti együttesben - írta szombaton honlapján a hazai sportági szövetség (MVLSZ).

Giorgetti januárban jelezte Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy a jövőben szívesen szerepelne a magyar válogatottban. A kettős állampolgárságú szélső Budapesten született, de Olaszországban lett ismert játékos, és az olasz nemzeti csapattal szerzett világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet.

A 29 esztendős Giorgetti tavaly áprilisban játszott utoljára az olasz válogatottban, míg a 2012-2013-as idényt Debrecenben töltötte, az egyeztetéseket követően pedig a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elküldte a szükséges papírokat a nemzetközi szövetségnek. 

A szabályok szerint ez esetben sportállampolgárság-váltásról lenne szó, amelyhez a FINA jóváhagyása kell, és ennek feltétele egyebek mellett az állampolgárság, a fogadó országban meglévő lakóhely, vagy éppen az új országban eltöltött egy év.

A wpworld.com olasz honlap azonban arról adott hírt, hogy a FINA mostani döntése szerint a 2012-2013-as szezon nem ér, a nemzetközi szövetség ugyanis azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy Alex Giorgetti az elmúlt évet nem töltötte Magyarországon. 

"A FINA egyelőre nem járult hozzá a sportnemzetiség megváltoztatásához. Alex Giorgetti magyar állampolgár, később újra felvetjük majd a kérdést" - mondta a honlapnak Nemcsik Balázs, az MVLSZ igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?