Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nem kaphat erősítést a pólóválogatott Olaszországból

2017.07.01. 21:10

Nem járult hozzá a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség ahhoz, hogy Alex Giorgetti sportállampolgárságot váltson, így az olasz-magyar pólós egyelőre nem szerepelhet a magyar nemzeti együttesben - írta szombaton honlapján a hazai sportági szövetség (MVLSZ).

Giorgetti januárban jelezte Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy a jövőben szívesen szerepelne a magyar válogatottban. A kettős állampolgárságú szélső Budapesten született, de Olaszországban lett ismert játékos, és az olasz nemzeti csapattal szerzett világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet.

A 29 esztendős Giorgetti tavaly áprilisban játszott utoljára az olasz válogatottban, míg a 2012-2013-as idényt Debrecenben töltötte, az egyeztetéseket követően pedig a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elküldte a szükséges papírokat a nemzetközi szövetségnek. 

A szabályok szerint ez esetben sportállampolgárság-váltásról lenne szó, amelyhez a FINA jóváhagyása kell, és ennek feltétele egyebek mellett az állampolgárság, a fogadó országban meglévő lakóhely, vagy éppen az új országban eltöltött egy év.

A wpworld.com olasz honlap azonban arról adott hírt, hogy a FINA mostani döntése szerint a 2012-2013-as szezon nem ér, a nemzetközi szövetség ugyanis azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy Alex Giorgetti az elmúlt évet nem töltötte Magyarországon. 

"A FINA egyelőre nem járult hozzá a sportnemzetiség megváltoztatásához. Alex Giorgetti magyar állampolgár, később újra felvetjük majd a kérdést" - mondta a honlapnak Nemcsik Balázs, az MVLSZ igazgatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!