Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott Kemény Dénes a pólószövetség vezetéséről

D  CB20170813009
2018.05.29. 10:38

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) először 2012 decemberében megválasztott elnöke, Kemény Dénes kedden lemondott a posztjáról.

Szeptember végéig még betölti a pozíciót, utána, a klubszezon előtt távozik. Hogy miért, nem indokolta.

Kemény 1997. januártól vezette a férfi vízilabda-válogatottat, a sportág kivételesen sikeres időszaka akkor kezdődött el. Még abban az évben Európa-bajnokságot nyert, 1999-ben ismét.

A szakember Olaszországból - lényegében ismeretlenül - érkezett haza, a pozícióért induló Gerendás Györggyel hívott nagy csatát. A kinevezésének hátteréről ebben a cikkben olvashat.

2000-ben, Sydneyben megnyerte az olimpiát, 24 évet várt az ország arra az aranyéremre. Utána az athéni olimpián is bajnok lett, 2008-ban szintén. 2003-ban világbajnoki címet szerzett, 30 év után.

Pár hónappal a 2012-es olimpia után választották meg az MVLSZ elnökének, Gergely István volt a kihívója.

2016-ban ellenszavazat nélkül újabb négy évre újraválasztották, ezt a megbízatását azonban már nem tölti ki. A válogatott szezonban még ő lesz az elnök, ahogy a klubszezon kezdődik, már nem. Utódáról rendkívüli elnökválasztó közgyűlésen szavaznak majd.

A szervezet honlapjának hosszú interjút adott, aminek utolsó mondata a következő.

"1997 óta a személyeket érintő döntéseimet sohasem indokoltam meg, ezúttal sem teszem."

„Meglepett a hír, derült égből jött. Ahogy ismerem, nem fog ennek a hátteréről semmit sem mondani. Előjele ugyanakkor nem volt a távozásának. Személyesen még nem beszéltem vele, de meg fogom tenni a minap” - ezt Molnár Tamás első alelnök mondta az Indexnek.

Molnár mindhárom olimpián ott volt a győztes csapatban, 2017 nyarán beválasztották a FINA vízilabda bizottságába.

A kétszeres olimpiai bajnok Gergely István úgy kezdte az Indexnek, hogy egyáltalán nem számított erre, nyomát sem látta a múlt heti konferenciákon, vagy éppen bizottsági üléseken. De biztos abban, hogy Kemény a legjobb belátása szerint hozta meg elhatározását.

„Eddig sem kérdőjeleztem egyetlen döntését sem, akkor sem, ha éppen benne voltam a csapatban, és akkor sem, ha éppen kihagyott. Nem hiszem, hogy neki bármit is magyaráznia kellene, elég, ha ő tudja az okokat. Magam is kíváncsian várom a fejleményeket. Nem látszik most még, hogy a soraink között marad-e, vagy sem. Mindenesetre, jó lenne közöttünk tudni hosszú távon is, hiszen elismerésre méltó teljesítmény van mögötte.”

Mivel 2012-ben Gergely volt a kihívója, adódott a kérdés, hogy most is lehet-e esetleg azzal számolni, hogy megméreti magát.

Úgy felelt, a Honvéd ügyvezető elnökeként megtalálta az útját, ezért másra fog várni az MVLSZ vezetése.

Érzése szerint egy hónapon belül meg is lesz a jelölt, miután összeül az elnökség. Jól működő szövetségről van szó, a jövőben is erre számít.

A szintén elnökségi tag Gergely a két jelenlegi alelnök közül, Molnár Tamást vagy Vári Attilát is alkalmasnak tartja a vezetésre.

Vári egyébként a miniszterelnöki kabinetiroda szakértője, és a pécsi sportélet egyik vezetője. Információink szerint, ő kaphat zöld utat, feltéve, ha vállalja.

(Borítókép:  A győztes Millennium vezetőedzője Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke korábbi szövetségi kapitány (k) és Vári Attila a medencében a masters korosztályú vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján a 40+-os korcsoport döntőjében játszott Millennium - Szentpétervár mérkőzés végén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. augusztus 13-án. - f otó: Czagány Balázs / MTI)