Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Viktor megfogta, megvertük a vb-címvédőt

2018.06.21. 19:55

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében. A csütörtöki negyeddöntőben ötméteresekkel győzte le a világbajnok horvát csapatot - tudósított az MTI.

A magyarok pénteken az Egyesült Államokat váratlanul legyőző Japánnal találkoznak a döntőbe jutásért. Szerdán 14-7-re verte Märcz Tamás csapata a következő olimpia rendezőjét.

A két csapat tavaly a világbajnokság döntőjében találkozott egymással, akkor a csordultig telt margitszigeti uszodában 8-6-ra nyertek a horvátok.

A nyitónegyedben az utolsó percig kellett várni az első gólra, amelyet a horvátok szereztek, igaz Nagy Viktor talán háríthatta volna a rövid sarokra tartó próbálkozást. Ugyanakkor a túloldalon a szintén klasszis Marco Bijac is mellényúlt Zalánki Gergő lövésénél.

A második negyedben látványos centergóllal kerültek előnybe a horvátok, akik egy kettős emberhátrány is kivédekeztek ezután. A nagyszünet előtt Vámos Márton találta meg az utat a hálóba, Bijac hóna alatt csúszott be újra a labda (2-2).

A fordulás után először szerezte meg a vezetést a magyar csapat: egy gyors kontrát Bedő Krisztián fejezett be sikerrel, azonban a horvátoknak is hamar sikerült egyenlíteniük.

A következő magyar támadásból megszületett a találkozó addigi legszebb gólja: Angyal Dániel húzott a kapuba emberelőnyből. Kovács Gergő labdaszerzése után fórt harcolt ki, Märcz Tamás időt kért, a figurát pedig Vámos jó passza után Zalánki váltotta gólra (5-3). A horvátok tíz másodperccel a dudaszó előtt szépítettek.

A zárófelvonás elején újra két góllal lépett el a hazai csapat, de a horvátok gyorsan visszajöttek, másfél perccel a vége előtt pedig Vukicevic bombájával egyenlítettek. A horvátok nem engedték lövő távolba a magyarokat, de a másik oldalon is forrott a víz. Az utolsó harminc másodpercre egy rossz bírói döntés miatt - a blokkoló kezet Nagy Viktorénak nézték - a horvátok támadhatták végig, de maradt a döntetlen, következtek az ötméteresek.

A magyar lövök - sorrendben, Vámos, Zalánki, Bátori Bence és Erdélyi - nem hibáztak, míg a horvátoknál Javier Garcia Gadea a felső lécre lőtt, Loren Fatovic próbálkozását pedig Nagy hárította.

Férfi világliga, szuperdöntő (Duna Aréna):

  • negyeddöntő: Magyarország-Horvátország 10-8 (1-1, 1-1, 3-2, 1-2, 4-2) - ötméteresekkel
  • gólszerzők: Zalánki, Bedő 2-2, Vámos, Angyal 1-1, illetve Milos 2, Krapic, Vrlic, Buslje, Vukicevic 1-1
  • Spanyolország-Ausztrália 9-4 (1-2, 1-0, 2-0, 5-2)
  • Montenegró-Kazahsztán 14-6 (5-2, 2-2, 5-1, 2-1)
  • Egyesült Államok-Japán 10-11