Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Dömötör Zoltán, olimpiai bajnok vízilabdázó

2019.11.20. 22:22

85 évesen meghalt Dömötör Zoltán olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Eb-aranyérmes úszó, tájékoztatta a család az MTI-t.

Dömötör úszóként kezdte pályafutását, és alig 19 évesen, 1954-ben, Torinóban tagja volt az Európa-bajnokságot nyerő 4x200-as gyorsúszóváltónak. Csak később pártolt át a vízilabdához, ahol úszótudását hasznosítva, ráadásul balkezesként gyorsan a legjobbak közé került. 

Szepesi György tette már életében halhatatlanná a legendás felszólításával - Lőj, Dömötör, lőj!... -, és ha nem is lőtt, hanem ejtett, az ő íveléses góljával nyert a szovjetek ellen 5-2-re, és lett aranyérmes az 1964-es tokiói olimpián a magyar pólóválogatott. 

A válogatottban 116 mérkőzésen játszott, a legnagyobb formában a tokiói olimpián, amikor az aranyérmet bebiztosító gólját is szerezte. Előtte Rómában, utána pedig Mexikóvárosban volt tagja a bronzéremig jutó magyar csapatnak, és tagja volt a Budapesten, 1958-ban, majd Lipcsében, 1962-ben Európa-bajnok válogatottban is. Az Olimpiai Bajnokok Klubjának 2004-től 2012-ig volt elnöke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport