Kornélia
1 °C
14 °C

Eb-döntős és kijutott az olimpiára a férfi pólóválogatott

HUSZ0074
2020.01.24. 18:50 Módosítva: 2020.01.24. 20:17

Pénteken játszották az idei, budapesti vízilabda-Eb férfi tornájának elődöntőit. Az első mérkőzésen a világbajnoki ezüstérmes, a nyolc között szerbeket kiverő spanyolok játszottak a horvátokkal, a torna eddigi egyetlen százszázalékos csapatával. A meccset 9-8-ra nyerte Spanyolország, amely az első negyedben gólt se tudott lőni a horvátoknak (0-1 volt az a játékrész), viszont a második negyed 3. percétől már egyszer sem adta át a vezetést az ellenfelének. Mivel a spanyolok a tavalyi vb-szereplésükkel olimpiai kvótát szereztek, és mivel a mostani Eb-ről egy csapat kvalifikálhatja magát az olimpiára, ez az eredmény azt jelentette, hogy az esti Montenegró-Magyarország elődöntő nyertese nemcsak a döntőbe jut, hanem az olimpiára is.

I. negyed

A meccsen a magyar csapat játszik kék, a montenegrói fehér sapkában. A ráúszást mi nyertük meg Zalánkinak köszönhetően, azonban Varga és Erdélyi lövései se eredményeztek gólt. Az ellenfél támadásainál Nagy Viktor védett kétszer is szép reflexmozdulattal. Négy perc után még nem esett gól (a korábbi elődöntő is hasonlóan indult, a spanyol-horvát meccs első negyedében egyetlen gól született).

A vezetés 4:15 másodpercnél az első emberelőnyös helyzetből Montenegró szerezte meg, Dragan Draskovic talált be, 1-0. A következő akcióban nálunk Manhercz emberelőnyös lövése nem ment be, náluk Radovicé igen, ezzel már 2-0 volt oda. Aztán Pohl akciógólból szépített két perccel a negyed vége előtt, 2-1. A következő támadásnál ismét előnybe kerültünk, de Manhercz próbálkozását blokkolták. A negyed Nagy Viktor hatalmas védésével és Manhercz távoli, fölé szállt lövésével zárult.

A különbség az első negyedben kirívóan nagy, ha a lövéshatékonyságot nézzük:

a montenegóriak 5 kaput talált lövéséből 2 ment be, a mieink 9 próbálkozásából csak 1 gól született.

II. negyed

A ráúszást most Montenegró nyerte, a centerre bejátszott első akciójukból viszont nem lett gól. Ugyanez történt a másik oldalon is, csak emberelőnyös helyzetben, a húzásra beadott labdát szerezték meg.

Továbbra is mindkét csapat nagyon fegyelmezetten védekezett, míg Varga Dénes a második negyed 2. percében egy hihetetlen csavarral ki nem egyenlített, 2-2.

A meccs legjobbjai továbbra is a kapusok voltak, Nagy Viktor és Dejan Lazovic egymás után mutattak be elképesztő védéseket.

A második negyed felén túl egy viszonylag gyors gólváltás jött, Radovic emberelőnyből megszerezte második gólját, 3-2, de tíz másodperccel később Erdélyi Balázs már egyenlített is, 3-3.

A negyed vége előtt kevesebb, mint egy perccel először került előnybe a magyar válogatott, a második gólját szerző Varga Dénesnek köszönhetően, 3-4.

III. negyed

A nagyszünet után is a montenegróiaké lett a labda a ráúszás után. Egyenlítettek is az első akciójukból, igaz, némi videózás után adta meg a zsűri Petkovic gólját, 4-4.

A másik oldalán Vámos távoli lövése fölé ment, majd Pohl kiállítása miatt kerültünk hátrányba, ez már a kilencedik fór volt az ellenfélnek, de gól nem lett belőle.

A negyed 3. percének elején Dimitrije Obradovicot cserével végleg kiállították, az előnyt Mezei Tamás lőtte be, 4-5.

Ezután ismét mi voltunk emberhátrányban, de Erdélyi labdát szerzett, majd előnybe kerültünt, amit Zalánki kihasznált, először volt kétgólos különbség a meccse, 4-6. Zalánkinak ez volt a 13. gólja ezen az Eb-n.

A kétgólos előny nem tartott sokáig, Pohl újabb kiállítása után nagyon szépen körbejáratták a montenegróiak a labdát, és Pjesivac húzott gólt végül, 5-6.

Két és fél perccel a negyed vége előtt Mezei kiharcolta az első büntetőt – ezzel egyben újabb montenegrói pontozódott ki –, ami Varga Dénes belőtt, ezzel 5-7 lett az állás.

Az ebben a negyedben két embert is vesztett Montenegrón a negyed végére nagyon kijött a fáradtság, ami pontatlanabb támadójátékban és kevésbé koncentrált védekezésben egyaránt kijött, így alig fél perccel a vége előtt Zalánki távoli bombájával már 5-8 volt az állás.

A montenegróiak fáradtságát – és Nagy Viktor elképesztő formáját – jelzi, hogy a lövéspontosságuk 26,3 százalékra csökkent (5 gól 19 lövésből), míg a miénk 36,4 százalék volt (8/22) három játékrész után.

IV. negyed

Az utolsó negyedben is Montenegró nyerte a ráúszást, de az első akcióból csúnyán fölé lőttek, majd a következő támadásuknál Nagy Viktor védte Draskovic távoli lövését.

Hat perccel a meccs vége előtt Manhercz emberelőnyös lövését Lazovic védte, aztán mi kerültünk hátrányba, és Pohl ezzel ki is pontozódott. Draskovic emberelőnyös lövését viszont most a kapufáról jött ki. A negyed első három percében nem esett gól, ami a magyar válogatottnak jó, hiszen maradt a 3 gólos előny.

Nem csoda, hogy amikor 4:24 perccel a vége előtt Zalánki kiállításával ismét hátrányba kerültünk, a montenegróiak ki is használták az időkérésüket. Ez be is jött, Durdic bő tíz másodperc alatt kihasználta az előnyt egy kapufáról bepattanó lövéssel, 6-8.

A kapott gól utáni támadásban viszont emberelőnybe kerültünk - ezzel Draskovic is kipontozódott –, és Vámos kihasználta, három és fél perccel a vége előtt ismét 3 gól az előnyünk, 6-9.

A következő montenegrói akciónál Nagy Viktornak megvolt a 10. védése (16 lövésből, ami 62,5 százalékos védési mutatót jelent), mi viszont az ellentámadásból lövésig se jutottunk.

Két és fél perccel a vége előtt ismét montenegrói előny jött Manhercz kiállítása miatt, és bár az első lövést még védte nagy, 1:56-tal a vége előtt Pjesivac szépített, 7-9.

Másfél perccel a meccs vége előtt mi kerültünk emberelőnybe, de Vámos lövése a kapufáról kijött – a játékvezetők viszont úgy ítéltek, hogy a kapufára Lazovic tolta, így maradtunk támadásban. Centerben viszont labdát vesztettünk, és 43 másodperccel a vége előtt Radovic felhozta a montenegrói csapatot egy gólra, 8-9.

25 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk - és Ivovic is kipontozódott -, ekkor Märcz Tamás is kikérte az idejét. Az utolsó másodpercekben a montenegróiaknak a kapusa is előre indult, és bár a távoli lövés után még visszaért a labdáért, végül Varga Dénes saját negyedik góljával beállította a 8-10-es végeredményt.

Vasárnap héttől az aranyért

Mindez azt jelenti, hogy vasárnap este hétkor a magyar és a spanyol válogatott játssza az Eb-döntőt. A magyar csapat utoljára 1999-ben volt Európa-bajnok, azóta döntőbe is csak kétszer jutottunk, 2006-ban és 2014-ben, egy szintén budapesti Eb-n, és mindkétszer a szerbek vertek minket.

A spanyolok az előző, 2018-as Eb-n is döntősök voltak, akkor kikaptak a szerbektől. Eb-aranyuk nincs is, ezüstből van még egy, még 1991-ből, amikor a jugoszlávok nyerték az aranyat.

A magyar és a spanyol csapat az idei Eb-n egy csoportban volt, a csoportmeccs végeredménye 11-11 volt, akkor 8-6-ra is vezettünk, de végül 40 másodperccel a vége előtt sikerült egyenlítenünk.

Előzmények

Ha csak a közelmúlt eredményeit nézzük, nem készülhetett túl bizakodóan a meccsre a magyar válogatott. Az utóbbi öt évben 11-szer játszottunk Montenegró ellen, ebből csak hármat nyertek a mieink – kettőt döntetlen után vesztettünk el –, igazi, a legutolsó győzelem épp a legutóbbi meccsen jött össze, tavaly áprilisban egy Európa-bajnoki meccsen egy 11-7-es siker (főleg a 4-1-es utolsó negyednek köszönhetően).

Az idei Eb-n Montenegró a csoportkörben két sima győzelmet aratott a németek és a szlovákok ellen, de 11-10-re kikaptak a horvátoktól. A nyolcaddöntőben a törököket 17-6-ra mosták le, a negyeddöntőben viszont a világbajnok olaszokkal találkoztak, és nyertek 10-8-ra. A mieink megnyerték a csoportot a törökök és a máltaiak elleni, néha edzőmeccset idéző győzelmekkel, valamint a spanyolok elleni 11-11-es döntetlennel, így egyből a negyeddöntőbe jutottak, ahol félgőzzel 14-10-re verték az oroszokat.

A montenegróiak Eb-t egyszer nyertek eddig, még 2008-ban, viszont 2018-ban, épp Budapesten, a döntőben éppen minket verve, megnyerték a világligát (másodjára, először még 2009-ben). Tavaly a világbajnokságon csak 10. helyen végeztek, egy évvel korábban az Eb-n 6.-ok voltak. A mieink a tavalyi vb-n 4., a legutóbbi Eb-n 8. helyen végeztek.

És végül néhány adat az eddigi tornáról. A magyar csapat lőtte az Eb eddigi második legtöbb gólját, 70-et – nagyrészt a máltaiak elleni 26-0-nak köszönhetően –, de a harmadik Montenegró 62 góllal. A mieink 54,7 százalékkal lőtt eddig kapura, a montenegróiak 38,8 százalékkal. Centerjátékban mi vagyunk jobbak kicsivel (5-4 a centergólok száma), távoli lövésekben ők (9-7), a mieink jobbak akciógólokban (26-19) és emberelőnyben is (23-19). Kontrákból viszont az egész Eb legjobbja Montenegró 7 ilyen góllal, míg mi csak 2-t lőttünk ilyen akciókból. A mieinknek 35 kiállítása volt, a montenegróiaknak sokkal több, 51.

(Borítókép: Huszti István / Index)