Kemény Dénes: Tibor amihez hozzáfogott, 110 százalékkal csinálta

2020.06.18. 15:01

A magyar vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Kemény Dénes 2000 és 2008 között zsinórban három olimpiát nyert Benedek Tiborral, akinek tragikus halála után a Nemzeti Sportnak nyilatkozott.

Amikor Kemény a válogatott kapitánya lett, egyből felismerte Benedek kiváló vezetői képességeit. Szerinte az egykori játékos mindig alárendelte magát a csapat sikereinek. „Egy másodperc alatt levette, megértette, hogy ez jó lesz így, és nemhogy beletanult a szerepbe, hanem kifejezetten élvezte... Egyszerre volt csillag és csapatember, csapatkapitány” – mondja Kemény, aki szerint ez volt a sydney-i olimpiai siker egyik kulcsa.

Négy évvel később Athénban, talán minden idők legnagyszerűbb vízilabdadöntőjében a magyar válogatott 8-7-re legyőzte a csupa világklasszisból álló Szerbia és Montenegró csapatát.

Mihelyst kimásztunk a medencéből, indultunk átöltözni az eredményhirdetéshez. Egymás mellett sétáltunk, és megkérdeztem tőle, hogy szerinte miként fordítottunk, inkább a szerbek vesztették el, vagy mi nyertük meg? Ezt felelte: „Biztos, hogy mi nyertük meg, mert mi nagyon szeretjük egymást.”

– emlékezett vissza Kemény.

Azon a meccsen Aleksandar Šapić is játszott a szerb–montenegrói válogatottban, aki pályafutása során Benedek egyik legnagyobb ellenfele volt. A tragikus hír után ő is megszólalt, mint írja:

„Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem, aki az egyik legnagyobb motiváló erőm volt, hogy fanatikusan dolgozzak és szinte spártai életet éljek a pólóspályafutásom során. Lenyűgözött a kitartása, a munkája, az energiája, a fegyelmezettsége, az ereje és amilyen könnyedséggel űzte a sportágunkat.”

Benedek a 2012-es londoni olimpián Kemény Dénes segédedzője volt, majd tőle örökölte meg a válogatott vezetését. 2013-ban Benedek irányítása alatt világbajnok lett a magyar válogatott.

„Tibor nemcsak szerette a pólót, hanem mindent, amihez hozzáfogott, száztíz százalékkal csinálta”

mondta csapatkapitányáról Kemény Dénes.

Az olimpiai bajnok Faragó Tamás szerint Benedek volt a legszorgalmasabb játékos, ez emelte őt a világ legjobbjává. „Nemcsak arról van szó, hogy elveszítettünk egy fantasztikus vízilabdázót, edzőt, hanem az embert, fiatal családapát is. Lehet azt mondani, a karrierje során sokszor szerencsés volt, ám most nagyon nem” – mondta Faragó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport