Gyöngyi
4 °C
14 °C

Benedek Tibor özvegye megkaphatja férje sportolói életjáradékát

2020.07.01. 15:16

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága szerdán azt a törvénymódosítást, amely az eddigieknél szélesebb körben biztosítana életjáradékot az olimpiai érmes özvegyének, tudósított az MTI.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke elmondta: a kivételes eljárásban tárgyalt javaslat célja a méltó gondoskodás a hosszú betegség után meghalt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor gyermekeiről.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki fideszes képviselőként maga is a javaslat egyik beterjesztője, közölte: a módosítás az olimpiai életjáradékra jogosult sportoló özvegyének nyújt segítséget. Az állam ezzel biztosítja a közös kiskorú gyermekek neveléséhez szükséges anyagi biztonságot.

A módosítás tízről öt évre csökkenti a jogosultsághoz kellő együttélés időtartamát. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig 100 százaléka. A változtatás, amelyről várhatóan pénteken szavaz a parlament, a kihirdetés utáni napon lép hatályba.