Súlyos vereséget szenvedett a magyar női pólóválogatott az Eb-n

D  YT20220828003
2022.08.28. 20:27
A magyar női vízilabda-válogatott 13–4-re kikapott a holland csapattól a 35. Európa-bajnokságon vasárnap Splitben – számolt be róla az MTI.

Bíró Attila szövetségi kapitány világbajnoki ezüstérmes együttese nem volt méltó ellenfele a vb-bronzérmes riválisnak, amely az első perctől jobban játszva fokozatosan elhúzott, és ilyen arányban is megérdemelten diadalmaskodott.

Bíró Attila a görögöktől elszenvedett nyitónapi vereséget követően Dömsödi Dalmát és Farkas Tamarát is nevezte a 13 fős meccskeretbe Horváth Brigitta és Parkes Rebecca helyett, így már mind a 15 játékosának lehetőséget adott az Eb-n. A rangadón a hollandoknak volt törlesztenivalójuk azok után, hogy két hónappal ezelőtt a Margitszigeten a magyarok 13–12-re nyertek a világbajnoki elődöntőben, két éve pedig 10–8-ra az Eb bronzmeccsén a Duna Arénában.

A magyar csapat ugyanúgy hibákkal tarkítva támadott, mint a görögök ellen: Gurisatti távoli lövését könnyedén hárította a holland kapus, később a centerezés sem jött össze, az első emberelőnyt pedig egy rossz passz miatt még lövéssel sem sikerült zárni, míg a másodiknál Faragó lövése a keresztlécen csattant. Eközben a rivális első előnyét gólra váltotta, majd egy megúszásból 2–0-ra elhúzott. Hogy nem lett nagyobb a különbség az első nyolc perc végére, annak elsősorban az volt az oka, hogy védekezésben remekül blokkoltak a magyar játékosok. Az első magyar gólra 7:25 percet kellett várni, viszont a szombaton is remeklő Gurisatti egészen pazarul villant: háttal a kapunak teljesen váratlanul húzta kapura a labdát. Az azonnali válasz nem maradt el a túloldalon.

A második negyedre sem javult a magyarok gyatra lövési hatékonysága, a hollandok pedig harmadik és negyedik fórjukból is eredményesek voltak, így elhúztak 5–1-re. A harmadik emberelőnyös szituációból már a magyar csapat is betalált Vályi révén, de büntetőből ismét azonnal érkezett a válasz. A sok rossz lövés érezhetően elvette a magyar játékosok önbizalmát, szinte senki nem akart lövésre vállalkozni, amikor pedig már muszáj volt, akkor rendre rossz megoldás született. Emberhátrányban ötödjére Magyari végre védeni tudott, az ellentámadásból pedig Mahieu zúdította a hálóba a labdát. A nagyszünet előtt – Bíró időkérése ellenére – újabb két fórt puskázott el a több klasszisát nélkülöző magyar gárda, amely így nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez.

A térfélcsere sem segített az egyre bizonytalanabb magyarokon, sem előnyben, sem egyenlő létszámban nem találtak utat a holland kapuba. Ráadásul eközben hátul is egyre kisebb hatékonyság és egyre több fegyelmezetlenség jellemezte a gárdát, amit többek között két értékesített holland büntető is jelzett, így az utolsó játékrész 10–3-as hátrányból indult.

Az utolsó felvonás előtt Chris Rea örökzöld slágere, a Road to hell (Út a pokolba) szólt, ami jól jelképezte a magyarok vesszőfutását. Támadásban semmi sem jött össze, védekezésben pedig újabb ötméteresből növelték amúgy is tetemes előnyüket a hollandok, majd Joustra parádés emelése már közel tízre hizlalta a különbséget... A magyarok 15 perces gólcsendjét végül a csapatkapitány Garda zárta le egy emberelőnyös lövéssel, a válasz viszont – szokás szerint – azonnal érkezett az ellenakcióból. A meccs a magyarok rossz játéka miatt méltatlan volt két vb-érmes gárda rangadójához, de a tízgólos különbséget sikerült elkerülni.

A magyarok mindkét rangadójukat elvesztették a csoportban, így nagy valószínűséggel a harmadik helyen jutnak majd tovább a hatosból, ami azt jelenti, hogy már a negyeddöntőben erős rivális vár rájuk, az olaszok vagy a címvédő spanyolok.

Hétfőn 14 órától már a címvédő férfiválogatott is bemutatkozik a kontinensviadalon, elsőként a jóval szerényebb játékerőt képviselő Szlovénia ellen, míg a nők legközelebb kedden 11.30-kor ugranak medencébe a német csapat ellen.

Vízilabda-Európa-bajnokság, nők, 2. forduló:

A csoport:

HollandiaMagyarország 134 (3–1, 3–2, 4–0, 3–1)

magyar gólszerzők: Gurisatti, Vályi, Mahieu, Garda 1–1

Korábban:

HorvátországNémetország 158 (5–2, 4–1, 3–4, 3–1)

GörögországRománia 243 (8–1, 4–0, 8–0, 4–2)

A csoport állása: 1. Hollandia 6 pont (35–10), 2. Görögország 6 (33–11), 3. Németország 3 (23–25), 4. Horvátország 3 (21–30), 5. Magyarország 0 (12–22), 6. Románia 0 (13–39)

(Borítókép: Faragó Kamilla (j) és a holland Maartje Keuning a vízilabda-Európa-bajnokság női tornáján az A csoport második fordulójában a Hollandia–Magyarország-mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 28-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)