Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ághassi Attila

rovatvezető Sport rovat

Hosszú Katinka: Nem tudom, mikor látnak legközelebb Hosszú Katinka: Nem tudom, mikor látnak legközelebb

Az olimpiai bajnok úszónő nem versenyzik egy darabig, de Shane Tusup marad az edzője.

2 órája

Már egy játékos is kimondja, mindig van lejjebb Már egy játékos is kimondja, mindig van lejjebb

Ha Böde nem érti Leekens angolját, a többiek fogják? A kudarc nagy mondatai Szalaitól Dzsudzsákig.

7 órája

Mire jó az alkoholmentes sör a hosszútávfutásban? Mire jó az alkoholmentes sör a hosszútávfutásban?

Szőnyi Ferenc 10 éve, 43 évesen 3 ezer méterrel kezdte, mára 100 kilométert küzd le megerőltetés nélkül. Kitüntették.

8 órája

Ez a gondolat is megihlette a lengyel írót, Marcin Swietlickit, aki a lengyel-magyar napok záróakkordjának díszvendége. Az Akváriumban szombaton este be is mutatják a könyvét, de mivel énekes is Swietlicki, a pódiumon zenélni is fog.

A Tizenkettő című könyvében feltűnik Karel Kot sorozatgyilkos, aki egy valós szereplő és a 60-as évek közepén tartotta rettegésben a krakkóiakat. 1968. május közepén végezték ki, 21 évesen. Neki a kis szobáját bérli ki a szülőktől egy nő, akit kísért a gyilkos szelleme.

Swietlickit a főhősét mesternek nevezi, nem nehéz párhuzamot vonni Bulgakovval.

Ennek a mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. "Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült" - ez az állandó jelzője.

Swietlicki krimijében olykor oldalanként elfogy egy liter vodka – a kocsma neve: Iroda -, de ettől még izgalmas, mert a bezárt Hotel Forum 592-es szobájában találnak pár hullát.

Az én kedvenc mondatom pedig ez: „abban az időben szokás volt gondosan kimásolni valamit. Pár éve még sok, ma már tökéletesen érthetetlen dolgot csináltak az emberek.”

1943. március 21-én született Gyulai István, aki atlétaként szerepelt az 1964-es tokiói olimpián, később a Magyar Televízió riportere lett, 2006-os halálakor pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára volt.

Gyulai István (jobbra) Ferge László idomárhajtóval a Kerepesi úti ügetőpályán 1975-ben
Gyulai István (jobbra) Ferge László idomárhajtóval a Kerepesi úti ügetőpályán 1975-ben
Fotó: Sárdy Péter / FORTEPAN

Műkorcsolyát és teniszt közvetített az atlétika mellett, nevét jelenleg nemzetközi atlétikai verseny mellett újságírói díj is őrzi.

Fia, Miklós a magyar szövetség elnöke, Márton pedig a főtitkára.

Áprilisban lesz 10 éve, hogy a magyar jégkorongválogatott Japánban megnyerte a B-csoportos világbajnokságot Ukrajna előtt. (Csak a történeti hűség kedvéért: a másik hatosban Ausztria lett a legjobb.)

A hősökről dokumentumfilm készült - a Sport1-en mutatják majd be áprilkis 17-én -, ebből itt van egy 15 másodperces jelenet, amelyikből kiderült, hogy a magyar kapus, Szuper Levente megtartotta azt a korongot, amelyikkel az ukránok ellen játszottunk a legfontosabb, 4-2-re megnyert meccsen.