Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Aradi László

Houstoni álom, elköltözni tiszta levegőre Houstoni álom, elköltözni tiszta levegőre

Az amerikai olajipar fővárosában az ember bőrszíne és pénztárcája határozza meg, hogy milyen levegőt szív. Manchester városrész szegény latinó lakói például nem tudnak úgy fordulni az utcán, hogy ne egy olajfinomító tornyait lássák.

február 17. 12:19

A szép ország reményében jöttek, és maradtak A szép ország reményében jöttek, és maradtak

A kínai bevándorlók segítettek vasutat építeni, aranyat ásni, és földet művelni, de Amerika egy idő után nemet mondott. Két és fél millió kínai él az Egyesült Államokban, An Rong Xu az ő Amerikájukat fotózza.

január 24. 00:01

Itt nem csak az emberek, a vallások is együtt tudnak élni Itt nem csak az emberek, a vallások is együtt tudnak élni

A Sacred Shanghai fotósorozat megmutatja nekünk, hogyan nyer teret a vallás intimitása egy modern kínai óriásvárosban is.

január 2. 23:48

A Project Recover egy olyan szervezet, amely a második világháborúban eltűnt amerikaiak földi maradványait kutatja fel, hogy azoknak megadhassák a végső tisztességet szülőföldjükön. 

Ennek részeként találtak meg a mikronéziai Truk-lagúna mélyén három repülőt hét holttesttel, amelyek azonosítása még folyamatban van. Erről a Delaware-i Egyetem számolt be február 14-én

 

Bár a Truk-lagúna az egyik legfelkapottabb búvárhely, eddig mégsem sikerült felfedezni a 76 éve ott elsüllyedt roncsokat. 

A roncsok közül kettő SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó, egy pedig egy TBM/F-1 Avenger torpedóbombázó. 

A Project Recover munkatársai a Delaware-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének közreműködésével távirányítású tengeralattjáróval kutatták az elsüllyedt repülőket. A bombázók a Hailstone művelet részeként vettek részt a régióban, a repülők 1944. február 17-én hajnalban szálltak fel egy anyahajóról. Az azt követő két napban több mint 200 japán repülőgépet lőttek le, és közel 50 kereskedelmi hajót süllyesztettek el. Ugyan a műveletet az Egyesült Államok jelentős győzelmeként ismerik, de a Hailstone művelet során 30 amerikai repülőgépet vesztettek, és további 23 tűnt el legénységgel együtt. 

TBM/F-1 Avenger torpedó bombázó propellere
TBM/F-1 Avenger torpedó bombázó propellere
Fotó: Procet Recover / udel.edu

A kutatást papírmunka előzte meg, aminek részeként a katonai jelentéseket nézték át szemtanúk elmondásai után kutatva. Térképeket, a csata fényképeit és a helyiekkel készített interjúkat tanulmányozták. Ezzel szűkítették le a keresési területet. 

Az expedíció 2018 áprilisától 2019 decemberéig tartott, aminek során négy expedíción vettek részt. Összesen 50 napot töltöttek a vízen, és közel 70 négyzetkilométert kutattak át 100 és 215 láb közötti mélységben.

SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó farokrésze
SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó farokrésze
Fotó: Procet Recover / udel.edu

Miután befejezték a helyszín teljes archeológiai feltárását decemberben, értesítették az Egyesült Államok kormányát a repülőgéproncsok helyreállítása, és a személyzet maradványainak beazonosítása miatt. Mivel az amerikai DPAA feladata a lehetséges helyreállítás és a maradványok hazatelepítése is, beleértve az eltűnt személy családjainak értesítését is.

További 28 repülőgépet keresnek a Truk-lagúnában, bennük 103 személyzet maradványaival. 

Talán mindenkinek ismerős a kavicsra festés, amit akrilfestékkel, vagy temperával is lehet készíteni. 

A japán Akie Nakata tovább gondolta ezt a gyerek elfoglaltságot, ami számomra egy teljesen új perspektívába helyezte mit lehet kihozni egy ilyen apró kőből.

Mi is próbálkoztunk otthon virággal, mackóval, hallal, vagy bármi mással, ami elfér egy ilyen kis felületen. Ugyan ezek az alkotások meg sem közelítették Akie fotórealisztikus műveit. 

 

Ha pedig nem akarunk éveket eltölteni azzal, hogy ezt a képességet elsajátítsuk, kifejlesszük, van egy jó hírem! Meg lehet őket vásárolni tőle a facebook oldalán keresztül. Az árat illetően szemérmesen nem nyilatkozik, csupán privát üzenetben lehet érdeklődni nála, éppen mennyibe fájna egy ilyen apró remekmű birtokba vétele.

Itt egy bizonyíték arra, hogy ez nem nyomatott, digitális alkotás. Így lesz egy kavicsból fekvő kutya:

 

  A végeredmény magáért beszél:

 

Egy fekvő leopárd születése:

 

via Fubiz

A következő hónapban tölti be a japán Chitetsu Watanabe a 113 évet. Viszont még előtte megkapta a Guinness World Recordstól a neki járó ajándékot, amiben igazolják, hogy ő a világ legidősebb élő férfija. 

Watanabe 1907. március 5-én született, nyolc gyermek közül ő volt a legidősebb.

Szerdán kapta meg az igazolást, a japán niigatai idősek otthonában, amikor épp 112 éves és 344 napos volt. 

Tavaly árulta el a hosszú élet titkát is, miszerint:

ne legyél dühös, és mosoly legyen az arcodon.

Imádja az édességet, mint például a barna cukrot, de mostanság többnyire pudingot és más krémes nyalánkságokat eszik, mivel elvesztette a fogait. 

Mielőtt nyugdíjba vonult kormányzati mezőgazdasági irodában foglalkoztatták, előtte pedig hosszú éveken át egy cukorgyárban dolgozott. 104 éves koráig aktívan kertészkedett is, zöldséget és gyümölcsöt termesztett. 

A világ legidősebb embere egy nő. A szintén japán Kane Tanaka is idén döntötte meg korábbi csúcsát. Ő most lett 117 éves lett.

via CNN