Vilhelmina
11 °C
28 °C

Bolcsó Dániel

Ha a kormány bekeményít, jöhetnek a bioműanyagok Ha a kormány bekeményít, jöhetnek a bioműanyagok

Itthon is érik a környezetszennyező műanyagtermékek betiltása, ami kedvezhet az alternatíváknak. Bioműanyagos magyar cégeket kérdeztünk, hogy boldogulnak. Egyáltalán mi az, hogy bioműanyag?

tegnap, 17:03

25 évesen kivégezték, 85 évet élt 25 évesen kivégezték, 85 évet élt

Wenseslao Moguel tíz golyót kapott, az utolsót a fejébe. Mégis túlélte.

szeptember 13. 04:53

Xbox-kontrollerrel irányítható Elon Musk alagútfúró monstruma Xbox-kontrollerrel irányítható Elon Musk alagútfúró monstruma

A Boring Company vidóet is posztolt az új gépről.

szeptember 10. 10:42

Új felmérés készült arról, melyik személyszállítási repülési útvonalak a legforgalmasabbak a világon. A listát ázsiai célpontok dominálják, a 100 útvonal 70 százaléka az ázsiai csendes-óceáni térségben található.

A világ legsűrűbb útvonala a dél-koreai Csedzsu-sziget és Szöül közötti, ezt a 450 kilométeres távot 2017-ben pontosan 13 460 306 utas tette meg. A koreai Hawaiinak is becézett népszerű nyaralóhely és a főváros között átlagosan napi 180 járat indul, vagyis minden nyolcadik percben felszáll egy gép.

A dobogóra még az ausztrál Melbourne-Sydney (9,1 millió utas) és a japán Szapporo-Tokió útvonal (8,7 millió utas) fért fel. A legforgalmasabb nemzetközi útvonalak listáját a Hongkong-Tajvan viszonylat vezeti (6,7 millió utas), ez az útvonal az abszolút listán nyolcadik helyre fért fel.

A felmérést a Routes nevű brit légiútvonal-fejlesztő szervezet készítette.

A nácik által a második világháború során ellopott festmény került vissza a jogos tulajdonosához közel nyolc évtized után.

A Deux Femmes Dans Un Jardin (két nő a kertben) című festményt 1919-ben festette Pierre Auguste Renoir, és 1941-ben lopták el egy párizsi széfből, Alfred Weinberger műgyűjtő tulajdonából. Az ő utolsó élő utóda, az unokája, Sylvie Sulitzer kapta most vissza a képet New Yorkban.

Sulitzer szerint a nagyapja ajánlatot kapott a náciktól, akiknek szükségük volt egy szakértőre, hogy azonosítsa az Európa különböző múzeumaiból összelopkodott képzőművészeti kincseiket. Weinberger viszont nem élt a lehetőséggel, inkább csatlakozott a franciaországi ellenálláshoz.

A festménynek kalandos története van, a háború után először 1975-ben tűnt fel egy johannesburgi művészeti vásáron, majd 1977-ben Londonban adták el újra. Legközelebb 1999-ben cserélt gazdát Zürichben. Végül 2013-ban egy New York-i galériában került elő újra, amikor egy gyűjtő aukcióra kínálta. Az akkori becsült értéke 150-200 ezer dollár (40-55 millió forint) volt.

Szokatlan csomagot talált a buszán egy párizsi buszsofőr: a Porte de Montmartre és a Place Gambetta között közlekedő 60-as járaton valaki ottfelejtett 15 720 eurót, ami nagyjából 5,1 millió forintnyi pénz, vagyis nem szokványos buszozós készpénzmennyiség.

Más helyzetben a történet happy enddel zárulna, hiszen a becsületes sofőr beszolgáltatta a talált pénzt, amelynek már keresik is a gazdáját. Mivel azonban elég nagy pénzről van szó, a tulajdonosa számíthat rá, hogy ha jelentkezik érte, a rendőrséget érdekelni fogja, honnan szerezte. Pláne, hogy a pénz mellett egy kongói útlevél is volt a csomagban.