Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Brückner Gergő

Felpöröghet a térségünk banki és biztosítói átrendeződése Felpöröghet a térségünk banki és biztosítói átrendeződése

Már nem akkora üzlet a bank, jobb a biztosító, de pezsgés mindkét szektorban van. Mi lesz a Budapest Bank sorsa? A biztosítási piacra is rátelepszik a NER?

tegnap, 05:05

Indul az azonnali fizetés: sok előnnyel jár, de figyeljünk még jobban a csalókra! Indul az azonnali fizetés: sok előnnyel jár, de figyeljünk még jobban a csalókra!

Mi változik? És hány másodpercet jelent az azonnal? Mik a veszélyek?

február 25. 08:35

Hogy lehetne jobb a szemétszállítás Budapesten? Hogy lehetne jobb a szemétszállítás Budapesten?

Olykor banális problémák miatt pazarló és szennyező a szemétszállítás, de van esély a reformokra.

február 24. 05:00

Rendhagyó kiállítás nyílt Mostkvában egy orosz és egy azeri múzeum összefogásával. A tárlat azokat a keleties, kéziszövésű szőnyegeket mutatja be, amelyek a hagyományos szőnyegművészet és az tvenes-hatvanas évek legvadabb kommunista propagandáját ötvözik.

Mint azt a Russia Beyond cikke bemutatja a faliszőnyegek a kommunizmusban is népszerű dekorációs elemek maradtak, ráadásul segítették a szobák melegen tartását, de a hatalom agitcáiós célokat is szolgált velük, így ebben az időszakban pártvezetőket, munkásokat, természetesen főleg sztahanovistákat és sportolókat illett ábrázolni a nagy műgonddal elkészített keleti remekműveken.

szot
Fotó: The State Museum of Oriental Art, Moscow

A legtöbb propagandaszőnyeg Azerbajdzsán területén készült, de a Moszkvai Keleti Művészetek Múzeumában március végéig most a moszkvai közönség is megtekintheti őket.

Miközben az egész világ aggódva figyeli a karanténba zárt Vuhan városából a híreket, a nemzetközi punkvilág ha lehet, még jobban aggódik. Vuhan, ez a nem túl szép, ipari nagyváros ugyanis két évtizede a kínai punkvilág központja.

Wu Wei, a leghíresebb kínai punkzenész pár éve a brit The Guardiannak is elmesélte a sztoriját, vagyis azt, hogy amikor 1996-ban találkozott a Ramones, a Sex Pistols és a The Clash zenéjével, megalakította a maga zenekarát SMZB néven (a bibilia idézet jelentése, az élet kenyere).

 

Vuhanban természetesen nem fogadták a hatóságok kitörő örömmel a szokatlan, ráadásul vállaltan politikai üzeneteket is megfogalmazó zenét. Mint ez a részletes cikk is idézi, a vuhani punkok valóban a munkásosztályból érkeztek, elégedetlenek voltak a rendőri brutalitással, kritikusan énekeltek Maóról, a Tienanmen térről, és ha jól berúgtak, a koncertek után sportot űztek abból, hogy anyaszült meztelenül kergetőztek az éjszakai Vuhan utcáin a rendőrökkel.

Ám a ma is működő SMZB-t tucatnyi vuhani punkzenekar követte, és annyiban már javultak a zenekarok lehetőségei, hogy az illegális garázskoncertek után már kisebb klubok is megnyíltak, így Wu Wei kocsmája, a Wuhan Prison is. Az énekes amúgy a mai napig tisztában van vele, hogy levelezését, telefonhívásait figyelik, így több mobilt használ, de az óvatos nyitás jegyében, már olyan is előfordult, hogy meghívták egy zenei fesztiválra.

Azt persze gondosan egyeztették a zenekarral, hogy melyik öt számot játszhatják el, bár, mint ezen a fesztiválon is történt, az ilyen előírások éppen azért vannak, hogy egy punkzenekar semmiképpen se tartsa be őket.

Reméljük hamarosan legalább a régi kerékvágásban folytatódhat az élet a Wuhan Prisonban.

A hatalmas Oroszország minden szegletébe nem juthat el a McDonald's. Ám a találékony, vagy éppen szabadalom-tolvaj oroszok így is márkaértéket tulajdoníthatnak neki. A Russia Beyond The Headlines elnevezésű angol nyelvű, orosz honlap vicces összeállítát közölt arról, hogy a franchise-jogokkal nem rendelkező orosz büfések hányféleképpen másolják a menő amerikai gyorsbüféláncokat.

 
67719818 430330457603300 1573217943742061248 n
Fotó: instagram