Emőke
4 °C
20 °C

Brückner Gergő

Össztűz Trumpra: kihúzta a gyufát az araboknál, az oroszoknál, az uniónál Össztűz Trumpra: kihúzta a gyufát az araboknál, az oroszoknál, az uniónál

A meglepő időzítés után a fél világ a közel-keleti stabilitást félti. Vajon, volt valaha ilyen?

tegnap, 14:41

Magyar szereplőkkel indul a montenegrói letelepedési program Magyar szereplőkkel indul a montenegrói letelepedési program

Egyszerű az ajánlat, vegyél egy drága ingatlant, az állampolgárunk lehetsz!

tegnap, 10:07

Húsz éve, 1999-ben virradt fel a koszovói albánok nagy napja, Jugoszlávia kivonta csapatait a térségből és a korábbi atrocitásokat megelégelő ENSZ vonta felügyelete alá a szövetségi államot.

Akár ezért a lépésért, akár 9 évvel később a vitatott, de azért nagyjából kivívott önállóságért a koszovóiak elsősorban az angolszász hatalmaknak, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának hálásak.

A hála sokféleképpen megnyilvánul.

Pristinában, a fővárosban a legfontosabb sugárutat Bill Clintonról nevezték el, akinek komoly szobra is van.

A koszovói butikok között teljesen bevett a Hillary márkanév, de talán ami a legmeglepőbb, a koszovói fiú keresztnevek között felbukkant a Klinton és a Tonibler.

A némi albán átirattal szervesülő koszovói nevek azóta teljesen bevettek lettek és mint viselőik, vagy éppen a szüleik elmesélik, alapvetően nagy tiszteletet jelentenek a politikusok felé, hiszen ahogy a The Economic Times riportjában egyikük mondja:

Nem hiszem, hogy volt nekünk jobb barátunk, mint Clinton."

Nincs könnyebben elbújó árucikk, mint az, amire csak egyszer van szükség egy évben. Felírjuk, hogy hova tesszük, fogadkozunk, hogy jövőre nem járunk így, de aztán mégsem találjuk december 24-én az égősort a karácsonyfára.

Még esélytelenebb a helyzet, ha egy olyan kicsi valamiről van szó, mint a kokárda. Áprilisban még sokáig útban van, már nem viseljük, de elől marad, kerülgetjük. Aztán valami történik és jövő márciusban biztos, hogy nem találjuk.

Így jártunk az idén is. Közeledett az ünnepség a suliban, de március 13-án rájöttünk, hogy idén sem lesznek meg a tavalyi kokárdák. Semmi baj, veszünk. Biztos volt, aki időben ébredt, más ügyes és legyártja, talán olyan is akadt, aki másba sem ütközött csak kokárda-értékesítésbe, élelmiszerboltban, virágosnál, papír-írószeresnél, kínai üzletben.

Mi nem voltunk ilyen szerencsések. Rögtönzött és tökéletesen eredménytelen vásárlási tesztünk után ott maradt a kérdés: ennyire hiányzik a magyar kereskedők üzleti érzéke? Nyilván nem a világ legnagyobb üzlete a kokárda, de azért biztosan van rá kereslet, akadt olyan újságos, ahol az előttem álló is kokárdát keresett. Vagy ennyire ódzkodunk a nemzeti szimbólumok áruba bocsátástól.

Mi a budai Batthyány tér környékén próbálkoztunk, ahol erős keresletre lehet számítani, két nagyobb általános iskola és egy rakás középiskola is van a közelben. Jártunk ott mindenhol, CBA-ban, Sparban, kicsit arrébb egy Aldiban is, de voltunk újságárusoknál, kínai és indiai üzletben, majd mindenhol máshol (kétségbe esésünkben elhangzott a kérdés DM-ben, patikában, mobilosnál, lottózóban). A vásárlás teljes kudarcba fulladt.

A legtöbb helyen fel sem merült, hogy tartsanak, a Sparban, illetve egy kínai 100 forintos üzletben volt, de elfogyott (pedig nem romlandó áru, annyira nem lenne nagy kockázat, ha marad belőle 2020-ra)  Volt üzlet, ahol az eladó azt mondta, hogy idén nem kapott, de a legjobb választ a CBA-ban kaptuk. Kokárdánk nincs, de van filctollunk. Itt adtuk fel, autóznunk kellett ugyan érte, de rokoni segítséget kértünk.

januar meszaros csanyi
Fotó: Forbes.hu

Mészáros Lőrinc 1 milliárd dolláros vagyonával felkerült az amerikai Forbes magazin dollármilliárdos listájára - adtuk hírül tegnap. A magazin minden dollármilliárdosról készít egy rövid, 3-4 pontos bemutatást is. Az Egyesült Államokból nézve Mészáros Lőrinc üzleti teljesítménye eléggé egyszerűen írható le. Az itt olvasható három pont szerint ugyanis Mészáros Lőrinc így lett dollármilliárdos:

  1. Mészáros Lőrinc 1990-ben Orbán Viktor miniszterelnök szülővárosában, Felcsúton alapított egy kis gázszerelő céget.
  2. Orbán a településen létrehozta a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, és Mészárost megtette elnöknek
  3. Az üzletember cége, a Mészáros & Mészáros Kft. komoly építőipari szereplő lett a magyar kormánytól kapott megbízásoknak köszönhetően.

Hát, ennyi. Érdekesség egyébként, hogy a magyar Forbes-listán Mészáros Lőrinc 1 milliárd dollárnál lényegesen nagyobb összeggel (381 milliárd forinttal), első helyen szerepelt, ugyanezen kiadó amerikai listáján azonban csak második (itt Csányi Sándor 1,1 milliárd dollárral került fel). A Forbes magyarázata szerint az amerikai és a magyar lista eltérő tőzsdei árfolyamot vett figyelembe és az amerikai becslést végzők óvatosabban is becsültek.