Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brückner Gergő

Mi veszett el a lakástakarékkal, és mi lesz most? Kérdések és válaszok az ltp-ről Mi veszett el a lakástakarékkal, és mi lesz most? Kérdések és válaszok az ltp-ről

Tényleg ennyire megérte? Akkor minek szántják be? Mennyi az a bizonyos banki extraprofit? Megúszhatják a társasházak? Ltp-ügyi szájbarágó.

tegnap, 19:50

Lakástakarék: két nap alatt ledöftek egy iparágat Lakástakarék: két nap alatt ledöftek egy iparágat

Amióta a NER előjött a lakáslottóval, a lakástakarékos cégek sejtették, hogy előbb-utóbb útban lesznek, de hogy így lesz vége mindannak, amit évtizedek alatt felépítettek, arra nem számítottak.

tegnap, 10:16

Amikor Andy Vajna Mészáros Lőrinctől tanulja az üzletet Amikor Andy Vajna Mészáros Lőrinctől tanulja az üzletet

Nem kell nagy jósnak lenni, ha azt mondjuk, most az Est Media fog olyan sztorit produkálni, mint korábban a Mészáros-papírok.

október 14. 21:50

A külföldre is utazó orosz állampolgároknak két útlevelük van. Az egyik a külföldi utazásokra, a másik a belföldiekre. Talán meglepő, de valójában elég kevés orosznak van erre valóban szüksége, mert az állampolgárok 74 százaléka egész életében nem lépi át az államhatárt. Elsőre ijesztően magas szám, de a Russia Beyond the Headlines portál szerint az Egyesült Államokban is 64 százalék azoknak az aránya, akik egész életükben otthon maradnak.

GettyImages-849511978
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Az orosz törvények szerint a 14 évnél idősebb állampolgároknak maguknál kell tartani a belföldi útlevelet, igaz arra is van utasítás, hogy a dokumentumokat biztos helyen kell őrizni, így jellemző, hogy csak valamilyen fénymásolatot hordanak az emberek maguknál. A világ legtöbb országában a belföldi azonosításhoz személyi igazolványt, vagy vezetői engedélyt, esetleg a nemzetközi utazásokra is alkalmas útleveleket használnak az állampolgárok, de az orosz megoldás sem példa nélküli, Észak-Korea és Ukrajna is a mai napig két teljesen hasonló formátumú, de eltérő felhasználású útlevelet ír elő a lakosoknak. Moszkva azonban most reformra készül, a tervek szerint 2025-ig szeretne modern plasztikalapú személyazonosítókat bevezetni.

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv ezekben az órákban lépte át a francia-spanyol határt, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába. Ez még csak a második magyarországi darázsölyv, amelynek a vonulását a műholdas jeladónak köszönhetően szinte élőben követhetik nyomon a szakemberek és az érdeklődők az interneten. Fotók, videók, térképek és térképoldal-linkek itt.

"Mária", a jeladós tojó darázsölyv Baja térségében az elengedés előtt 2018. augusztus 9-én
"Mária", a jeladós tojó darázsölyv Baja térségében az elengedés előtt 2018. augusztus 9-én
Fotó: Kalocsa Béla / mme

A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár. Alapvető zsákmányai ugyanis nem a kisrágcsálók, hanem elsősorban a talajba ásott üregekben élő társas darazsak és méhek, amelyek lárvákkal teli lépeit erős lábaival tyúkszerűen kaparva szerzi meg.

Az akár több ezernyi, veszélyes méreggel rendelkező rovar szúrása ellen a szem és a csőr közelében apró, pikkelyszerű tollakkal védekezik. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető. A darázsölyv hosszú távú vonuló madár, a telet a Szaharától délre tölti. Az európai állomány három útvonalon: a Boszporusz érintésével a Földközi-tenger keleti partvidékén, nyugaton az Ibériai-félszigeten át Gibraltárnál, középen pedig Olaszország, Szicília és Málta érintésével vonul Afrikába.

A most megjelölt Mária augusztus 9-e után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el augusztus 21-én,  Észak-Olaszországon keresztül a Gibraltári-szoros felé. 

Az indiai Orisza államban található egy kis település, Odhanga. A falu lakóinak pechjére általában csak egyetlen postásuk volt az elmúlt tíz évben, Jagannath Puhan. Ő azonban rafinált munkakerülő volt. Ha lehetett, inkább nem kézbesítette a leveleket, hanem elásta őket jó mélyre a postahivatal raktárában – írja a BBC.

Csak aztán a posta elköltözött, és játszadozó gyerekek véletlenül megtalálták a mintegy hatezer elpakolt levelet, köztük ügyfeleknek kiküldött bankkártyákat, állásinterjú-időpontokat, a haditengerészet behívólevelét, ígéretesen induló társkereső-levelezéseket és kisebb csomagokat is. De miért volt rafinált Puhan úr, a lusta postás?

Azért, mert gondosan szelektált. Azoknál a leveleknél, ahol a levél regisztrált volt, mert ajánlott címkével, vagy gyorspostával adták fel, vagyis bármi esély nyílt volna, hogy kiderüljön a turpisság, összeszedte magát és kézbesített. Egyedül a mezei leveleket ásta el.

A Hindustan Times indiai újság szerint 1500 levél még megmenthető állapotban maradt, de a küldemények többsége elnedvesedett, vagy a termeszek táplálékává vált.

Puhan úr azzal védekezett, hogy sokszor fájt a lába, de természetesen azonnal felfüggesztették az állásából.