Benedek
-2 °C
14 °C

Csurgó Dénes

Nagyon befékezhet a német gazdaság

Legalábbis erre számít az egyik legbefolyásosabb német gazdaságkutató intézet.

március 14. 16:09

Mészáros Lőrinc jobbkeze lett a 4iG vezérigazgatója

Újabb fontos feladatot kapott Jászai Gellért, a Mészáros-csapat talán legfontosabb tagja.

március 14. 15:56

440 millióért népszerűsíti a sertéshúst a kormány

Ön szerint kell győzködni a magyarokat, hogy egyenek sertéshúst? A kormány szerint kell bizony!

március 14. 15:08

Valószínűleg kétség sem fér hozzá, hogy a 29 éves Alexandria Ocasio-Corzet jelenleg az amerikai politika legnagyobb sztárja, aki még alig két hónapja foglalta el a helyét a képviselőházban, annak máris az egyik legbefolyásosabb tagjává vált. A puerto ricói származású, magát demokratikus szocialistaként definiáló, volt pincérnőből és aktivistából lett politikust a baloldalon már most is szuperhősnek  (a jobboldalon pedig igazi főgonosznak) tartják, most viszont ténylegesen szuperhőssé válik, ugyanis

nemsokára megjelenik egy képregény, amelynek ő a főszereplője. 

Egy kisebb képregény-kiadó, a Devil's Due Comics jelentette be, hogy májusban megjelenik az Alexandria Ocasio-Cortez and the Freshman Force, vagyis AOC és az Újonc Osztag címen jelentet meg képregényt májusban, amelyben a képviselő és a hozzá hasonló, szintén most először kongresszusba került fiatal képvsielőnők (mint Rashida Tlaib és Illhan Omar) hogyan törnek borsot a Republikánus párt orra alá. 

AOC képregény
Kép: Devil's Due Comics/Facebook

A képregényből sorozat nem lesz, csak egyszer fog megjelenni, akkor viszont több változatban is, az egyiken például AOC Wonder Woman ruhájára emlékeztető szuperhős mezben áll a legyőzött republikánus elefánton, a kezében pedig nem telefont, hanem egy kardot tart. 

Hogy a főhős hogyan fogadta, hogy képregénye lesz, azt nem tudni, de AOC maga is szeret képregényeket idézgetni. Nemrég például egy cikkre reagálva, ami arról szólt, hogy az idősebb, mérsékeltebb demokrata képviselőknek már elege van belőle, a képviselőnő a Twitteren egy, az Alan Moore féle Watchmenből vett idézettel válaszolt: "Úgy látszik nem értitek, nem én vagyok összezárva VELETEK, hanem ti vagytok összezárva VELEM!"

Nagy meglepetés érte azokat a észt munkásokat, akik azt hitték, egy szerencsétlenül járt kutyát mentettek ki egy jéghideg folyóból. A munkások a Pärnu-folyón épülő gáton dolgoztak, amikor meglátták a vízben vergődő, félig fagyott "kutyát", kimentették, a kocsijukba rakták és elvitték egy állatorvoshoz. Ott viszont kiderült,  hogy 

nem kutyát mentettek ki, hanem egy fiatal farkast.

105747870 52582602 2561681893859360 1781137553424908288 n
Fotó: eupa.org

A hősies munkások eléggé meg voltak lepődve, hogy egy vadállat életét mentették meg, azt nyilatkozták az észt sajtónak, hogy az állat kézhez szokottnak tűnt, sőt, az egyikük lábán aludt az autóban. Egy észt állatvédő szervezet szerint viszont azért volt ilyen szelíd a farkas, mert alig volt már vérnyomása. 

Az állatorvos, akihez elmentek, azt nyilatkozta, neki gyanús volt, hogy nem kutyát hoztak be hozzá, de végül egy helyi vadász állapította meg, hogy ez tuti egy farkas, egy nagyjából egy éves hím. Az állat pár nap alatt összeszedte magát, majd egy GPS nyakorv felszerelése után vissza is engedték a vadonba. (BBC)

105747872 52590387 2561681890526027 4701811917109329920 n
Fotó: eupa.org

Alig csitult el a Twitter a Gucci fekete karikatúrákra emlékeztető, nagyon szerencsétlen dizájnú pulcsija miatt felháborodás után, itt az újabb divatbotrány: visszavonták Katy Perry legújabb, emberi arcra emlékeztető cipőkollekcióját a Walmart üzletekből, mert azt sokan rasszistának, de minimum érzéketlennek tartják. 

A kollekció tényleg elég furcsán néz ki, szerintem csak simán nagyon ronda, az amerikai, elsősorban az afro-amerikai vásárlók szerint viszont a huszadik század elejének népszerű rasszista karikatúráira emlékeztetnek. A "blackface" nevű jelenség elég népszerű volt a faji egyenlőségben nem igazán jó példával elől járó amerikai délen, aminek részeként fehér komikusok feketére mázolták az arcukat, nagy piros szájat rajzoltak maguknak és borzasztó harsány sztereotípiákkal tarkított előadással szórakoztatták szintén fehér közönségüket. 

 

A popsztár cipői nem újak, azokat 2017 óta lehet kapni, így kérdés, hogy miért pont most lett botrány a dologból. Ez mindenesetre már a harmadik blackface botrány az elmúlt időben. A Gucci szerencsétlen pulcsijával egy időben ugyanis Virginia állam kormányzójáról, Ralph Northamról kerültek elő egyetemi képek, ahol négernek maszkírozva szórakozik. 

Katy Perry egyelőre nem reagált a kritikákra, de a kérdéses cipőket én már nem találtam meg a márkája weboldalán.