Rafael
17 °C
32 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem lép közbe Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem lép közbe

Marad az alacsony kamat, pedig részben pont emiatt esett 3,5 éves mélypontra a magyar pénz.

tegnap, 14:09

Sziszifuszi robotok és túlontúl menő házak az IKEA központjában Sziszifuszi robotok és túlontúl menő házak az IKEA központjában

Milyen bútorokat tervezne az IKEA egy Mars-utazásra? És milyen bútorok között élnek a cég dizájnerei? A vállalat älmhulti tesztközpontjában jártunk.

június 17. 17:11

Hét generáció alatt lehet kimászni a szegénységből Magyarországon

Ezzel az OECD felmérése szerint Európában nálunk a legalacsonyabb a társadalmi mobilitás.

június 15. 16:46

Van, akinek még kalapáccsal is alig megy a diótörés, és vannak olyan kivételes emberek, akiknek csak rá kell ülniük egy dióra, és az már darabokra is hullik. Ilyen varázslatos ember Cherry Yoshitake, aki nemhogy tud diót törni a fenekével, de gyorsabban tudja ezt csinálni, mint bárki más. 

A japán Mr. Cherry ugyanis Guinness-világrekorder a seggel diótörésben,

30 másodperc alatt 108 diót tudott széttörni. 

 

Mr. Cherry nem volt mindig diótörő, korábban drag queenként, vagyis transzvesztita előadóként dolgozott. Azt viszont mindig is tudta, hogy különleges feneke van, a fellépésein például rendszeresen darts nyilakat fogott fel vele. Az ügynöke aztán egyszer szólt neki, hogy egy tv-műsorba seggel diót törő fellépőt keresnek, és mivel tudta, micsoda csoda Mr. Cherry hátsója, beajánlotta.

my cherry
Fotó: Mr. Cherry /Facebook

Innen már egyenes út vezetett a Guinness rekordkísérletig. Mr. Cherry 2014-ben állította fel a rekordját, azóta hivatalos seggel diót törőként él. És mivel ez egy nagyon veszélyes hivatás, 

75 millió (!) yenre biztosította a fenekét,

legalábbis ezt mondta a Vice-nak. Ezzel pedig elmondása szerint Beyonce-val és Jennifer Lopezzel került egy kategóriába, igaz, ők tuti, hogy sokkal kevesebb diót tudnának feltörni fél perc alatt. 

Donald Trump elnökségével igazán beköszöntött az "alternatív tények" és poszt-igazságok ideje, ami nagyon megnövelte az igényt a fact checkerek, vagyis tényellenőrzők munkájára, akik alaposan utána mennek minden egyes állításának. A Washington Post egy külön blogot is indított ezeknek az összegyűjtésére. Ez a blog pedig most összeszámolta, hogy

Elnökségének eddigi 497 napján Trump összesen 3251 hamis vagy félrevezető állítást tett nyilvánosan, naponta átlagosan hat és felet. 

Az idő előrehaladtával az amerikai elnök egyre több olyan dolgot mond, ami nem felel meg teljesen a valóságnak, elnökségének első 100 napjában például még csak 4,9 hamis állítást tett naponta. Azóta viszont felpörgött, a CNN szerint például a héten Nashville-ben tartott gyűlésén 35 hamis vagy félrevezető állítást tett, ami könnyen lehet, hogy rekord.

 

 Ami a témákat illeti, Trump eddig

  • 565 hamis vagy félrevezető állítást tett az amerikai gazdaság állapotáról;
  • 379-szer nem mondott teljesen igazat a bevándorlásról;
  • 352-szer beszélt össze-vissza külpolitikai témákban;
  • 299-szer állított "alternatív tényeket" az adóreformjáról;
  • ugyanennyiszer állította, hogy ilyen-olyan cégek milyen döntéseket hoztak az ő politikájának a hatására, ami nem teljesen úgy volt;
  • és 244 hamis vagy félrevezető állítást tett az egészségügyről, leginkább arról, hogy az Obama által bevezetett reformok mennyire rettenetesek. 
000 15J80H
Fotó: Saul Loeb / AFP

Sose packázz egy tanárral, mert ami megalázó volt gimiben, az akkor is megalázó, ha te vagy az Egyesült Államok elnöke - valami ilyesmi tanulsága lehet annak a sztorinak, amiről a Huffington Post számolt be. Egy dél-karolinai nyugdíjas angoltanár, bizonyos Yvonne Mason írt egy levelet Donald Trumpnak, amelyben azt javasolta, hogy az elnök találkozzon személyesen a parklandi iskolai lövöldözés áldozatainak családjaival. Erre aztán

kapott egy választ Donald Trumptól, ami viszont olyan rettenetesen volt megírva, hogy a tanárnő nem bírta ki, hogy ne fogjon tollat és javítsa ki a hibákat.

Mason aztán a levelet kitette Facebookra, és azt írta mellé, hogy így, ahogy van, vissza fogja küldeni a Fehér Háznak. Azt mondta a levélről, hogy ha egy általános iskolás felső tagozatos diák írta volna, akkor hármast adna rá, egy gimisnek viszont már legfeljebb egy kegyelemkettessel tudná értékelni a fogalmazást. 

trump levél
Fotó: facebook/Yvonne Mason

A levélben leginkább a mondatszerkezetekkel volt baj és azzal, hogy bizonyos szavak, mint a nemzet indokolatlanul és helytelenül nagybetűvel voltak írva. Mason hozzátette, hogy

a levelet valószínűleg nem Trump írta személyesen

hanem valamilyen kommunikációs munkatárs a Fehér Házban, ami persze még rosszabb, mert azt remélné az ember, hogy ha már az elnök nem tud gimis szinten kommunikálni, legalább a beosztottjai kompenzálhatnának ezért. 

Igaz, az sem kizárt, hogy az elnök emberei direkt írnak helytelenül az elnök nevében, mert ez is hozzá tartozik Trump népies imázsához. Nemrég például arról lehetett olvasni, hogy a kommunikációs stáb direkt helyesírási és fogalmazási hibákkal írja meg az elnök Twitter-bejegyzéseit, hogy legyen kontinuitás az elnök emberei és a saját maga által írt posztok között.