Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 15:00-ig a szavazásra jogosultak 30.52%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

Csurgó Dénes

Egy jobb élet reménye a betonsivatagban Egy jobb élet reménye a betonsivatagban

Pár év alatt nőtt ki a földből az újpalotai lakótelep, több tízezer embernek adva új, akkoriban elképzelhetetlenül modern lakásokat. Nézze meg a Fortepan képein, ahogy a futurisztikus kockaváros megtelt élettel.

május 19. 21:55

Kétszázzal száguldottunk bele a betonfalba Kétszázzal száguldottunk bele a betonfalba

Király Júliával beszélgettünk arról, milyen volt a válság alatt az MNB alelnökének lenni, és hogy mit lehetett volna kezdeni a devizahitelekkel. Hallgatható és olvasható interjú.

május 16. 10:54

Drágább lett a benzin, megírom! Drágább lett a benzin, megírom!

Miért lett már megint drágább a benzin? És miért követi mindenki ekkora figyelemmel a benzin árát, a krumpliét meg a kenyérét meg nem?

május 9. 13:33

A globális pénzügyi válság és a környezeti válság után egy újabb kataklizma kezdi felütni a fejét, indul ugyanis a gyerekzsúripart várhatóan maga alá döntő következő hullám: a lufiválság! Mindezt pedig az okozza, hogy  

a lufik felfújásából élő üzletek lassan kifogynak a héliumból!

A CNN arról írt nemrég, hogy nagy bajba került a Party City nevű, bulikellékeket áruló amerikai bolthálózat, amelynek egyik legnagyobb biznisze az, hogy héliumos lufikat árul. Sőt, a lufik nemcsak önmagukban hoznak sok pénzt a boltláncnak, de ez az a dolog, ami leginkább bevonzza az embereket, akik aztán egy csomó más buliszemetet is vesznek ahelyett, hogy mondjuk online rendelnék őket. A Party Cityt viszont eléggé megviseli, hogy hiány van héliumból, emiatt 8 százalékkal csökkent az eladásokból befolyó bevétel. 

A héliumot leginkább a föld alól lehet kibányászni, tipikusan olajfúrások vagy hasonlók alkalmával szoktak nagyobb készleteket találni a kövek alatt. Csakhogy az a baj, hogy ahogy a lufikat is szépen röpteti a levegőnél könnyebb gáz, úgy nagyon gyorsan el is slisszan, ha egyszer kiszabadul a föld alól, így elég nehéz összegyűjteni és árulni. Márpedig egy ideje már fogyóban van a Föld héliumkészlete, ami már egy ideje megviseli a lufibizniszt. Olyannyira, hogy a Party City egy év alatt 45 boltját is bezárta. 

A CNN cikke szerint a cég már talált egy új hélium-ellátót, így sikerül majd feltölteni a készleteit, ettől viszont még nem lesz kint a gödörből, ugyanis jóval drágábban tudja csak venni a lufiröptető gázt, mint korábban. Vagyis várhatóan egyre drágább lesz a lufizás. 

A hétvégén már beszámoltunk arról, hogy egy Göndör nevű holstein-fríz tehén nyerte a hódmezővásárhelyi haszonállat-szépségversenyt, ezzel elnyerve a fődíjat, díjnyertes bikák, köhöm, örökítőanyagát. Akkor viszont sajnos még nem tudtuk megmutatni, hogy mivel is győzte meg Göndör a szépségverseny zsűrijét, ma reggel viszont kaptunk képeket is Miss Haszonállatról. Íme:

gondor a nyertes boci 0002

A Biharnagybajomról származó Göndör amúgy nem ma kezdte a szakmát, állítólag már 40 ezer liter tejet adott karrierje során. És hogy mivel győzte meg a bírákat? idézném Fekete Balázst, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok főszervezőjét:

Ez a tehén mutatta azokat a jegyeket, amik a nagy tejtermeléshez szükségesek, amiket a tenyésztők keresnek a teheneikben és amiért a legjobb javító hatású bikák spermáit használják. A nagy tejtermeléshez fontos ugyanis, hogy jó tőgyszerkezete legyen a tehénnek, korrekt lábszerkezete és aránylag nagy és mély mellkasa, a belső szervek minél jobb működése érdekében.

gondor a nyertes boci 0004

Az Index következő futója, Munk Veronika, a politika rovat újságírója már úton van a szakasza kezdetéhez, előtte nem sokkal készült róla ez a portré. Korábban bevallotta, hogy nem igazán szeret sötétben futni, inkább reggeli kocogó, így egy kicsit most izgul, de azért elég magabiztosnak tűnik. Hajrá, Vera!