Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Csurgó Dénes

Houstoni álom, elköltözni tiszta levegőre Houstoni álom, elköltözni tiszta levegőre

Az amerikai olajipar fővárosában az ember bőrszíne és pénztárcája határozza meg, hogy milyen levegőt szív. Manchester városrész szegény latinó lakói például nem tudnak úgy fordulni az utcán, hogy ne egy olajfinomító tornyait lássák.

február 17. 12:19

Gyenge forint: legatyásodó munkások, hasító gyárak Gyenge forint: legatyásodó munkások, hasító gyárak

Miért esett sorozatban történelmi mélypontra a forint árfolyama? Mi köze ennek az MNB döntéseihez, miért jó biznisz ez külföldi spekulánsoknak? És végső soron jó ez a magyar gazdaságnak, vagy lassan többet árt, mint használ? Erről szól a Hol a Pénz? legújabb adása.

február 14. 21:32

Ellenzéki városoknak fájna a legjobban Ellenzéki városoknak fájna a legjobban

De fideszes vezetésű városok is megérzik majd a költségvetésükön, ha a kormány csökkenti a helyi iparűzési adót. A legnagyobb vesztes persze Budapest lenne.

február 12. 12:44

A mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, az állatok és a hús fuvarozása és hasonlók is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, egy másik komoly szennyező tényező a tehénböfögés.

A tehenek és más kérődző állatok ugyanis metánt böfögnek (nem finganak, mint ahogy az tévesen elterjedt a köztudatban), ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, az ENSZ adatai  szerint a barmaink felelősek a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

De egy brit cég azt reméli, hogy ha sok pénzt fizetnek neki a világ marhatenyésztői, azzal megoldható lenne ez a súlyos probléma. A Zelp nevű startup ugyanis 

előállt egy maszkkal, amely átalakítja a tehenek káros böfögését. 

 

A maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

böfimaszk.PNG
Fotó: zelp.co

Orbán Viktor tavaly ősszel meghirdette a kipcsak nyitást, miután egyetlen nem türk nemzeti vezetőként részt vett októberben a Türk Tanács ülésén. De hogy mégis indokolja az ottlétét, kijelentette, hogy bizony sok magyarban kipcsak vér csordogál, úgyhogy mi meg a kazahok, kirgizek, törökök és türkmének szegről-végről mégiscsak rokonok vagyunk. Hogy ez mennyire igaz, arról itt olvashat bővebben, nagyon ajánlom, de most nem ez a lényeg. 

Hanem az, hogy a magyar kormány nemcsak a levegőbe beszéli a kipcsakot, hanem tesz is azért, hogy szervesen visszaintegrálja a magyarságot a kipcsakságba, éppen ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Lezsák Sándor társaságában megnyitotta a kirgizisztáni Biskekben a magyar nagykövetséget. Biskek így egy magyar nagykövettel gazdagodott, 

Szijjártó meg egy kipcsak csákóval.

Szijjártó kipcsak
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Minderről a miniszter a Facebook oldalára töltött föl csodás fotókat, ahol az is kiderül, hogy a magyar fél egy régimódi focilabdát vitt ajándékba, merthogy Puskás, gondolom én. 

A miniszter amúgy az átadón arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy nyugaton „sokan bírálták, kioktatták és lesajnálták” Magyarországot a keleti nyitás politikája miatt, mondván, hogy „kiírja magát a nyugati szövetségesi világból.” Mára viszont Szijjártó szerint világossá vált, hogy 

ezek a kritikák kizárólag azért fogalmazódtak meg, mert nem akartak minket nyugati barátaink konkurenciaként látni a közép-ázsiai piacokon.

Szijjártó Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel is találkozott, aki cserébe áprilisban Budapestre jön majd. Remélem, Szijjártó a tiszteletére újra fölveszi majd a kipcsak sipkát!

Érdekesen alakul az utcakép az Erzsébetvárosban, a Klauzál utca egy pontján ugyanis a járdát teljes terjedelmében egy kapcsolószekrény foglalja el. Erről egy olvasónk küldött képet, de ő sem tudja, hogy pontosan miért és hogyan került a járdára az új tereptárgy, illetve hogy jár-e valamilyen nyeremény annak, aki át tudja ugrani. Megkerülni elég nehéz, legalábbis a kép alapján, ugyanis a rendeltetésszerű járdahasználatot nehezíti egy szemetes, no meg a parkoló autók. 

20200201 131411
Fotó: Olvasói fotó / Index