Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Dobó Géza

Áll a kocsisor a szerb-magyar határon Áll a kocsisor a szerb-magyar határon

Tárazzanak be ételt, italt, játékot a gyerekeknek!

6 perce

Tűzoltók mentették ki a verembe zuhant kiskutyát

A lánglovagoknak kézi szerszámokkal egy betonelemet is arrébb kellett tenniük.

3 órája

Áron alul játszotta volna ki szerelmének az irodaházat a felszámolóbiztos

A több mint egymilliárd forintot érő irodaházat a felszámolóbiztos úrhölgy 160 millió forintért adta volna szerelmének

5 órája

Romániában megszületett az első jogerős bírósági ítélet betegség elleni küzdelem meghiúsításáért. Egy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy férfit.

Mint kiderült, 

az illető nem is volt koronavírus-fertőzött. A 37 éves, Buzău megyei férfi megszökött a megyei kórház udvarán felállított izoláló konténerből még azelőtt, hogy a PCR-tesztjének meglett volna az eredménye, ami végül negatív lett, viszont TBC-s volt, azért köhögött annyira csúnyán, hogy felmerült fele szemben a Covid–19 fertőzésének gyanúja.

Amellett, hogy börtönbe megy, két évre eltiltották köztisztségek viselésétől, továbbá ki kell fizetnie 550 lej (átszámítva negyvenezer forint) perköltséget. A férfi korábban egy fogyatékkal élőket foglalkoztató központban élt.

A betegség elleni küzdelem meghiúsítása mint bűncselekmény régóta szerepel a román btk.-ban, azonban a kormány tavaly tavasszal szigorított a szabályozáson, miután az emberek nem nagyon voltak hajlandók betartani a járványügyi korlátozásokat.

A jogszabály-módosító tervezetet románul ide kattintva lehet elolvasni.

Extrém súlyos esetben, ha valaki meghal az elkövető felelőtlensége miatt, akár 15 évi börtönbüntetés is kiszabható

 – írja a Transindex.

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot – közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.

Jóllehet a koronavírus elleni oltás első adagját a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka már megkapta, és a franciák fele mindkét adagot felvette, a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta-variáns terjedése miatt. A delta-variáns az új esetek immár kilencven százalékát okozza.

Naponta átlagosan 19 ezer új esetet tárunk fel és ez 97 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt

– hangsúlyozta a kormányszóvivő. Elmondta, hogy a delta-variáns már az egész ország területét érinti.

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy három tengerentúli francia megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken szerda éjfélkor kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot, hogy minden szükséges intézkedést meg lehessen hozni a helyi egészségügyi intézmények védelmében, amelyek gyorsan leterhelődhetnek a koronavírusos fertőzöttek miatt.

Franciaország európai területén viszont csak augusztus 9-én lépnek életbe az újabb korlátozások.

Az egyik utolsó országként szerdán Tanzániában is megkezdődött az oltási kampány, melynek nyitányaként az elnök, Samia Suluhu Hassan nyilvánosan adatta be magának az amerikai Johnson and Johnson cég koronavírus elleni vakcináját.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy az afrikai ország előző elnöke, John Magufuli sokáig tagadta, hogy létezik a járvány, majd miután elismerte, hogy mégis van, azt hangoztatta, imádkozással el lehet űzni a vírust.

Módszere nem vált be, ő is megfertőződött, majd pedig belehalt a szövődményekbe márciusban. Utóda elnökhelyettese lett, aki oltásra buzdítja a lakosságot a kór ellen. Hassan szerdai nyilvános oltásán a vakcinák biztonságos voltáról is megnyugtatón szólt népéhez.

Az 58 millió lakosú Tanzánia bő egy éven át nem közölt járványadatokat, de most már ismét tájékoztatja az afrikai illetékes központot. Keddről szerdára 858 új fertőzést jelentett, de a tényleges szám ennél jóval nagyobb lehet.

Már csak két afrikai ország – Burundi és Eritrea  nem kezdett oltási programba – tudósít az MTI.