Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Domschitz Mátyás

Hálálos gázolás volt a Hős utcánál

Egy gyalogost ütöttek el, a helyszínen meghalt.

október 9. 21:45

Sorosozós, náci röplapokat szórtak szét négy amerikai egyetemen Sorosozós, náci röplapokat szórtak szét négy amerikai egyetemen

A röplapok szerint a szexuális zaklatással vádolt Brett Kavanaugh főbírót a zsidók támadják.

október 9. 21:12

Megfosztották a címétől Veronika Didusenkot, az ukrán Miss World verseny 2018-as győztesét, azaz Miss Ukrajnát, miután a szervezők megtudták, hogy van egy gyereke.

 

A BBC videója szerint Didusenkot két, 1951-ben írt szabály miatt diszkvalifikálták: az egyik, hogy a verseny indulóinak nem lehet gyereke, a másik, hogy nem lehetnek házasok, vagy elváltak. A modell mindkettőt megszegte, egy 4 és fél éves fia van, egy korábbi házasságából.

A 21. században ezek a szabályok nagyon kirekesztőnek számítanak. 1951-ben írták őket, 70 évvel ezelőtt, amikor a fajalapú szegregáció is normálisnak számított.

– mondta a 23 éves nő, aki most igyekszik átalakítani a szépségkirálynő-választás szabályait.

 

A Miss Ukrajnát lebonyolító szervezet közleményt adott ki, melyben jelezték, nem tervezik megváltoztatni a szabályokat, Didusenkának pedig ismernie kellett azokat, amikor jelentkezett, ezért teljesen jogos, hogy utólag kizárták a versenyből.

A most már csak volt Miss Ukrajna állítása szerint azért indult a versenyen, hogy felhívja a figyelmet a jótékonysági tevékenységére, és egyáltalán nem gondolta, hogy van esélye nyerni.

Én és a feleségem félretettünk a fizetésünkből, hogy el tudjunk menni egy focimeccsre. Készpénzzel fizettünk volna, tegnap vettük ki a számlánkról a pénzt, Aztán a boríték eltűnt, és a feleségem az iratmegsemmisítőben találta meg. Ja. A kétéves gyerek ledarált 1060 dollárt.

Ezt posztolta egy Salt Lake Cityben lakó apuka Twitterre.

A BBC cikke szerint ilyenkor az államkincstár 1 vagy 2 éven belül megtéríti az összeget, ha megkapják a pénzfoszlányokat.

Névtelen
Kép: Benbelnap / Twitter

Magyarországon nagyon sok embert sújt a menstruációs szegénység. A Nők Egymásért Mozgalom (NEM!) ezeknek az embereknek szeretne segíteni. Azt gondoljuk, hogy sokunknak kallódik a táskájában vagy a szekrénye mélyén akár hónapokig egy-két betét vagy tampon, másoknak viszont ez is nagy segítség. Ezért a NEM! tampon- és betétgyűjtő dobozokat fog kihelyezni szórakozóhelyeken és egyetemeken

– írja a frissen alakult Nők Egymásért Mozgalom a Facebook-oldalán. A NEM tagjai október 13-án, szombaton betétgyűjtő dobozokat fognak készíteni a 8. kerületi Aurórában, és mindenkit szeretettel várnak, aki segítene ebben.

A menstruációs szegénységről nagyon ritkán esik szó, tabutémának számít a társadalomban, emiatt még a rendszeresen adományozó, szociálisan érzékeny embereknek is ritkán jut eszébe, hogy tamponnal vagy betéttel segítsék a rászorulókat. Pedig becslések szerint Magyarországon több ezer nőnek okoz gondot a higiéniás termékek megvásárlása, akiknek emiatt nem csak a szegénység, hanem a menstruáció okozta társadalmi megbélyegzéssel is küzdeniük kell.