Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Domschitz Mátyás

DM
Az oktatási reform eredménye: a cigány kamaszfiúkat kilökték a közoktatásból Az oktatási reform eredménye: a cigány kamaszfiúkat kilökték a közoktatásból

Nem tudtak elhelyezkedni, akik 18 éves koruk előtt abbahagyták az iskolát, de a tankötelezettség leszállítása miatt nem lettek többen a képzetlenek.

január 30. 17:20

Idén is volt olyan állami cég, ahol milliós prémiumot kaptak a vezetők Idén is volt olyan állami cég, ahol milliós prémiumot kaptak a vezetők

Pár éve egy botrány után a kormány visszafizettette a cégek vezetőivel a több tízmilliós jutalmakat. 2019-ben már sokkal kevesebben éltek a lehetőséggel, de nem kopott ki teljesen a tradíció.

január 29. 13:28

A világ 22 leggazdagabb férfijának több pénze van, mint Afrika összes nőjének együttvéve A világ 22 leggazdagabb férfijának több pénze van, mint Afrika összes nőjének együttvéve

A felső 1 százaléknak kétszer akkora vagyona van, mint a legszegényebb 6,9 milliárdnak. Itt az idei jelentés a gazdasági egyenlőtlenségekről, de idén nagy hangsúlyt kaptak a nemi egyenlőtlenségek is.

január 20. 11:36

Nelson Gibson Amerikában, Florida államban él, és hetente három alkalommal jár dialízisre, azaz olyan vesepótló kezelésre, amelynél a vérét gépekkel tisztítják meg.

Minden egyes alkalommal három és fél órát kell egy helyben ülnie, az heti 10,5 óra. Érthető módon a családja sem tart vele minden egyes alkalommal. Gibsonnak viszont szüksége van a lelki támaszra, ezért úgy döntött, magával visz egy képet Donald Trumpról.

„Úgy éreztem, hogy ha valamit otthonról magammal viszek, az kellemesebbé teszi a kezelést” – magyarázta a döntést. Később az elnök portréját lecserélte egy másik képre, amin szintén szerepel az elnök portréja, de maga Nelson Gibson is. Ez már egy vastagabb, kartonpapírra nyomott fotó volt a floridai férfiról, ami egy olyan pillanatot örökít meg, ahol épp az elnök portréjával pózol.

Múlt vasárnap azonban Gibson úgy döntött, hogy mer ennél is nagyobbat álmodni, és egy életnagyságú Donald Trump-kartonbábuval jelent meg a veseklinikán.

Fotó: abc13.com

Az elnök figurája ott állt Gibson mellett a kezelés elejétől a végéig, erőt adott neki. A férfi két nappal később, kedden is a karton Trump társaságában indult el dialízisre. Ám ekkor egyszer csak feltartóztatták. „Azt mondták, ez már túl sok, nem kampányeseményen vagyunk” – idézte a feldúlt beteget az Associated Press hírügynökség.

A férfi értetlenül állt a dolog mögött, hiszen korábban, amikor a Trumpról készült fotók társaságában szűrték át a vérét, soha nem kapott semmilyen megjegyzést. Nelson Gibson fia, Eric sem értette, hogy mi lehet a baj, ezért felhívta a klinikát, ahol azt mondták neki, hogy higiéniai okokból nem szabad az elnök életnagyságú kartonbábujával bejárni művesekezelésre. „De hát ennek semmi értelme” – gondolta Gibson fia, hasonlóan olvasóinkhoz, akik már majdnem 1800 karaktert elolvastak egy férfiról, aki életnagyságú Donald Trump kartonbábuval jár művesekezelésre.

Mindenesetre a Gibson család úgy döntött, hogy felszólal az igazságtalanság ellen, és a helyi sajtóhoz fordultak a történetükkel. A WPBF televízióadónak Eric Gibson a következőket nyilatkozta:

Azt szeretném, ha nem korlátoznák édesapám alapvető jogait, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát, és megengednék neki, hogy magával vigye az életnagyságú kartonbábuját, ami egyébként kisebb helyet foglal el, mint egy szemetes.

És még hozzátette, hogy amúgy van olyan páciens, aki buborékfóliát visz magával dialízisre, és azt pattogtatja a kezelés elejétől a végéig, ami baromi idegesítő.

A riporterek megkeresték a klinikát is, hogy mondják el, ők hogyan látják a történetet. Az egészségügyi központ szóvivője rövid közleményben reagált, amelyben azt írja, hogy egyéni eseteket nem szeretnének kommentálni, de azt azért általánosságban hozzátette, hogy teljes mértékben támogatják a pácienseik véleményszabadságát, egészen addig, ameddig „észszerű keretek között marad a dialízis klinikára bevitt tárgyak mérete, nem okoz biztonsági problémát, nem növeli meg a kórházi fertőzések esélyét, és nem akadályozza az ápolók munkáját”.

Erős videó jelent meg a BBC-n, ami egy családi házon mutatja be, hogyan is néz ki a Közel-Kelet egyik legforróbb konfliktusa, amit most még Donald Trump Izrael-párti béketerve is fűt.

Az Indexen is írtunk Amerika legújabb tervéről részletesebben, amiben többek között a nemzetközileg el nem ismert ciszjordániai telepeket is Izrael részének ismerné el, melynek köszönhetően papíron hiába alakulhatna meg egy valódi állami státusszal rendelkező Palesztin Hatóság, amikor területét teljesen felszabdalnák a zsidó települések, illetve az azokat összekötő utak.

Ezt a konfliktust mutatja be egy család történetén keresztül a BBC. Egy olyan településre látogatott el a riporter, ahol az omladozó palesztin házak mellett húztak fel új, többszintes épületeket zsidóknak.

Akik betonfallal, kerítéssel, szögesdróttal különítették el magukat a palesztinoktól.

De van egy család, akik kicsit távolabb laknak a többi palesztin háztól, ezért gyakorlatilag körbekerítették a házukat és a hozzá vezető folyosót. Ahogy a többgyermekes palesztin apa fogalmaz: olyan, mintha egy börtönben vagy egy ketrecben élnének azóta, hogy odaköltöztek a zsidó telepesek. A házuk előtti folyosóra még kamerákat is felszereltek. Az izraeli álláspont szerint a megfigyelés, és a kerítés is a zsidó telepesek védelméhez szükséges. A falon van egy vaskapu is, amit kifejezetten az izraeli hadseregnek alakítottak ki.

"Elfoglalják a földemet, ketrecbe zárnak, megfosztanak a szabadságomtól" – mondja a palesztin férfi a videóban.

A brit közszolgálati csatorna stábja ezután átmegy a kerítés túloldalára, de nekik is másfél óráig tart ez, autóval, mert csak az izraeli hadsereg ellenőrzőpontjain juthatnak be a zsidó házakhoz. A riportban megszólaló telepes nő, – miközben a korábban bemutatott palesztin család házát nézi, a vaskerítésen keresztül – azt mondja, hogy a palesztin férfi választotta ezt az életet magának.

Donald Trump terve az ilyen izraeli telepek létrehozását, a földek állami kisajátítását jogszerűvé tenné. Az amerikai elnök "az évszászad alkujának" nevezi a tervet.

Azt, hiszi a magyar Parlamentben vannak a legdilisebb képviselők? Hát nagyon téved!

Itt van például Joanna Lichocka, a lengyel jobboldali kormánypárt képviselője, aki a diadalittasan mutatott be az ellenzéki képviselőknek, miután a kormány akaratának megfelelően az országgyűlés megszavazta a közszolgálati tévé és rádió költségvetési támogatását – írja a Euronews.

773x435 cmsv2 2eec7d7c-f4e8-5472-861d-b822530d4e37-4503948

Az embernek ilyenkor eszébe juthat korunk egyik nagy költőjének, Essemmnek a sorai a Mr. Bustával közös számából:

Retetete

ratatata

dobom a fakkot

madafaka

A kormányzó Jog és Igazságosság képviselője szerint ő egyébként nem dobott semmilyen fakkot sehová, egyszerűen csak megvakarta a szemét.

Ön szerint?

  • 1032
    Remegnek a verebek, ha dobom a fakkot, ha velem a gangem, csak az óvoda pattog.
  • 900
    Bemutatott az ellenzéknek.
  • 525
    A szemét akarta megvakarni, csak nem látta, hogy hol van.