Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dull Szabolcs

A Fidesz megszavazta a Sargentini-jelentés elítélését A Fidesz megszavazta a Sargentini-jelentés elítélését

A Jobbik tartózkodott, az LMP nemmel szavazott a jelentés elutasítására. A távozó jobbikosok a Fidesszel voksoltak.

8 órája

Együtt tüntet október 23-án Hadházy, Jeszenszky, az MSZP, DK és a Momentum Együtt tüntet október 23-án Hadházy, Jeszenszky, az MSZP, DK és a Momentum

Az európai ügyészségért gyűjtenek, demonstrálnak így együtt.

tegnap, 08:14

Nem sikerült átvennie a teljes hatalmat a Fidesznek, győzött a baloldal Szombathelyen Nem sikerült átvennie a teljes hatalmat a Fidesznek, győzött a baloldal Szombathelyen

57-43 százalékra kapott ki a Fidesz a baloldal által támogatott jelölttől.

október 14. 20:22

Minden cinizmus nélkül mondom, hogy bájos riportot közölt a Kemma.hu arról, hogy Hornyák László és felesége, Terike 60 év után megerősítette a házassági fogadalmát Tatán.

60

Laci bácsi és Terike néni 62 évvel ezelőtt, 1956-ban ismerte meg egymást – persze akkor még Lacinak és Terinek nevezte volna őket a helyi sajtó. Terit az anyja kísérte el egy bálba, ahol első látásra egymásba szerettek a csinos katonafiú Lacival. Két év udvarlás után házasodtak össze. Most pedig a gyémántlakodalmukat tarthatták.

Terike nénit mi másról is kérdezte volna a Kemma, mint a boldogság titkáról:

A szeretet,

az egymás iránti tisztelet,

és hogy soha nem szidtuk a másikat.

Laci bácsi ezt még egy negyedik titokkal egészítette ki:

soha nem feküdtünk le haraggal.

Aztán egy ötödikkel:

A gyerekek miatt sem veszekedtünk.

A Kemma videót is forgatott a fogadalomról:

 

Ilyen rövid, lényegre törő, leegyszerűsítő közleményt még nem adott ki párt.

A Fidesztől már megszokhattuk, hogy gyakorlatilag bármilyen közéleti történésre, ellenzéki vagy civil megnyilvánulásra annyi a párt válasza, hogy Soros. De azért ezt a tömör üzenetet mindig egy-két bővített mondatba belefoglalják.

Az MSZP kommunikátorai most viszont mellőzték az alanyokat és állítmányokat, és a következő üzenetet küldték:

A sebészt kirúgták, a betege meghalt

Gyilkosok!

MSZP

Ennyi. 

Az ügy előzménye, hogy meghalt az Országos Kardiológia Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

A napirend előtti felszólalások még folytatódnak, de a nap legfontosabb parlamenti eseménye, a miniszterelnöli beszéd és az azt követő reakciók elhangzottak. Pár pontban összefoglalom, mi történt, aztán pedig majd külön cikkekben sázmolunk be a különböző parlamenti történésekről.

Orbán felszólalásának lényege a következőkben foglalható össze:

 • Orbán szerint a kormány által követett "nemzeti gazdaságpolitika", az "új magyar modell" jól működik. "Szép és biztató időszakok következnek a magyar gazdaságban." Orbán azt ígérte, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa között lesz.
 • Orbán szerint a következő időszakot két téma fogja meghatározni: a magyar családpolitika és az európai politika.
 • Orbán először rátért a népesedés problémájára, szerinte több gyermeket kell vállalni a magyar családoknak. Hamarosan újabb nemzeti konzultációt indít a kormány.
 • Az európai politikáról azt mondta, jövőre EP-választásokat tartanak, amelynek szerinte a migráció lesz a fő témája. Ez pedig felülírja a hagyományos pártszerkezetet: "az európai elit távozik, épp ideje."
 • Orbán szerint meghatározhatóak azok az országok, amelyek Magyarország mellett szintén elutasítják a bevándorlást. "Magyarország szolidáris minden bevándorlóellenes kormánnyal, bármilyen pártszínekhez tartozzon is."
 • Orbán a Sargentini-jelentésről azt mondta: "abszurd hazugsággyűjtemény". A kormány úgy döntött, hogy jogi lépéseket kezdeményez a Sargentini-jelentés elfogadásával szemben.
 • Orbán ezután rátér arra, hogy a közös EU-s határőrizet mostani terveit miért utasítja el. "Azért akarják elvenni a határőrizet jogát, hogy lehetővé tegyék a bevándorlást."

Ezután a parlamenti pártok frakcióvezetői következtek:

 • Gyurcsány Ferenc (DK): Szerinte amikor Orbán érvelése „bárgyú", amikor gyermekded vitának minősíti, kiről is szól a Sargentini-jelentés, a kritika nem az országnak szól, hanem a kormánynak. Gyurcsány szerint hiába akarja Orbán beállítani, hogy a migrációról szól a Sargentini-jelentés, de a többi 11 témában, például a demokráciából, emberi jogok tiszteletben tartásából is "megbukott a kormány". Szerinte Magyarországon az ellenzéket itt ellehetetlenítik: "diktatúrát csinálnak. Ön pedig egy diktátor. Politikai értelemben egy gazember!"
 • Gyöngyösi Márton (Jobbik): Szerinte Judith Sargentini jelentéséből ideológiai elfogultsága átsüt, „számos hazugság szerepel benne", „igazságtalan ez a jelentés". De azzal, hogy a migráció is szerepel a jelentésben, „mentőövet dobott" Orbánnak, így eltereli a figyelmet a valós problémákról. Ugyanis itthon zajlik a jogállam felszámolása, a független intézmények és a média megszállása, ezek feltöltése fideszes pártkatonákkal. Ráadásul „ipari méretű korrupció" van az országban.
 • Szabó Tímea (Párbeszéd): Értetlenkedett, miért hazaárulózza Orbán azokat, akik tiltakoznak az ellen, hogy a magyarok „Putyin alattvalói legyenek", Magyarországból pedig orosz gyarmat legyen. Az igazi áruló az szerinte, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát 16 évre, és akik kilopják az egészségügyből a pénzt. Szabó szerint tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, de a kormány nem a devizahiteleseket, hanem a bankokat képviseli. "Miniszterelnök úr, ön támadja a magyar embereket, ön az áruló!"
 • Tóth Bertalan (MSZP): Orbánnak szerinte "papírja, bűnlajstroma van arról 12 pontban, hogy ön egy visszaeső jogsértő". Tóth szerint Orbán nem Európa erős embere, hanem Európa páriája, aki a magyar népakarat ellen kormányoz. Tóth több kritikát megfogalmazott: 4325 pedagógus hiányzik a közoktatásból, 1800 orvos hiányzik a rendszerből, fiatalok akarják elhagyni az országot. "Ez az igazi vészhelyzet."
 • Keresztes László Lóránt (LMP): Nem értett egyet azzal, hogy a migrációpárti és migrációellenes küzdelem fogja meghatározni az EP-választást. "A valós kérdés, tud-e, akar-e cselekedni Európa migrációs ügyben." Keresztes szerint Orbán nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, Orbán szerinte "egy álvitával akarja elfedni a valóságot".

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői az ellenzéket szidták:

 • Harrach Péter (KDNP): Szerinte a Sargentini-jelentést "eljárásjogi ügyeskedéssel vitték át". A KDNP frakcióvezetője szerint a fő kérdés, hogy kik állnak a „fércmunka mögött". Majd meg is válaszolja: „a nyílt társadalom elmélet támogatói", és ebben magyarok is vannak. Még hozzá "politikainak álcázott civil szervezetek". Harrach egyértelműnek látja, hogy Magyarország ellen irányult a jelentés, tehát "a támogatói – nyugodtan mondjuk ki – hazaárulók".
 • Kocsis Máté (Fidesz): Szerinte Gyurcsánynak van „személyiség- és szerepzavara", mert megváltónak képzelte magát. Végig Gyurcsányhoz beszélve azt mondta: "a bevándorlással van baja. Ön gyűlöli a magyarokat!" Szerinte Gyurcsány azért gyűlöli a magyarokat, mert eladósította a magyarokat, munkanélkülivé tett százezreket, és a választási eredményt nem tudja tudomásul venni. Kocsis szerint Gyurcsánynak nincs morális alapja szólásra emelkedni. Kocsis azt tanácsolja, Gyurcsány keresse magában a hibát, mit követett el az emberek ellen, miért ül a politika szégyenpadján, és "az önben lévő gyűlöletet politikai detoxikálóban legyen szíves kezelni".