Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Előd Fruzsina

Civilek vonták kérdőre Palkovicséket az új klímastratégiáról a parlamentben Civilek vonták kérdőre Palkovicséket az új klímastratégiáról a parlamentben

Az ITM vezetői előadták a fenntarthatósági bizottság előtt a kormány energia- és klímapolitikai vállalásait. A képviselőktől alig, a civilektől annál inkább kaptak releváns kérdéseket.

tegnap, 17:45

Maffiamódszerekkel vádolják a biztonságiakat a Ferihegyen dolgozó taxisok Maffiamódszerekkel vádolják a biztonságiakat a Ferihegyen dolgozó taxisok

Új videók kerültek fel a netre a reptéri balhékról. A nem a Főtaxinak dolgozó, de egyébként engedéllyel rendelkező sofőrök közül sokakat ér atrocitás, többen mindennapos fenyítésről számolnak be. A reptér szerint nekik az utasok biztonsága az első, és csak az illegális tevékenységeket akadályozzák.

tegnap, 07:10

Isten irgalmazzon az emberiségnek, ha mindez bekövetkezik Isten irgalmazzon az emberiségnek, ha mindez bekövetkezik

Nagyjából ezt üzeni a Világgazdasági Fórum elé készült, globális kockázatokat elemző riport, amelyben mindent letarolt az ökológiai válság témája. De ínyenceknek lehet még parázni a szétszakadó társadalmaktól, az összeomló egészségügytől és a technológiai disztópiától is.

január 20. 11:20

Letartóztattak egy férfit a japán rendőrök, mert a halott apja hamvait egy tokiói nyilvános vécében hagyta.

Az urnát egy tokiói metróvonal egyik állomásának vécéjében találták meg, és hamarosan kiderült, hogy egy bizonyos Hiroaki Hishijima hagyta ott. Az  53 éves férfi szülei elváltak, ő az anyjával élt, de amikor az apja 83 éves korában meghalt, az egyházközsége felkereste a fiát, hogy vigye el a hamvakat. 

Hiroaki  ezt meg is tette, de hazáig már nem jutott a csomaggal, az anyja ugyanis közölte vele, hogy látni sem akarja volt férje földi maradványait, nem akar ugyanis bajlódni velük és fizetni a drága temetési költségeket. A férfi így jobbnak látni egyszerűen a vécében hagyni az urnát, de a remek tervnek betett, hogy a rendőrség beazonosította. 

(Japan Today)

Egy 36 régi Corvette-ből álló, elfeledett autógyűjteményt találtak Manhattenben. Az autók 25 éven át álltak különböző garázsokban, miután eredeti tulajdonosuk kölcsönadta őket egy művésznek, aki aztán otthagyta őket. 

A tulaj Dennis Amodeo, egy Long Island-i férfi volt, ő már teljes kollekcióként szerezte meg a flottát 1989-ben egy sorsoláson a VH1 jóvoltából. Az Chevrolet Corvette-ek gyűjteménye akkoriban 610 ezer dollárt ért, 1953-tól 1989-ig minden évjáratból tartalmazott egy autót (kivéve 1983-ból, amikor a gyártó nem jött ki Corvette-tel, és van köztük néhány replika is). Amodeo '89-ben rögtön odaadta a kollekciót egy Peter Max nevű művésznek, akinek kiállítási tervei voltak velük, amikből azonban nem lett semmi. A dolog vége az lett, hogy a kocsik különféle manhattani garázsokban álltak elfeledve negyedszázadon keresztül, míg két család (a Peter Maxot ismerő Hellerék és Spindlerék) felfedezte és megszerezte őket 2014-ben.

Az autókat restaurálták, most egyfajta tombolán sorsolják ki őket, a befolyt összeget pedig Nemzeti Gárda Oktatási Alapjának adományozzák. A sorsolásra bárki vehet jegyet 3 dollárért (több jegy megvásárlására kedvezmény jár), ezúttal nem egyben, hanem külön-külön húzzák ki a kocsik új gazdáit. Az autók történetéből egy 6 epizódos sorozat is készült a History Channelre. 

(Business Insider)

Az USA Kalifornia állama a fejlett világ legsúlyosabb egyenlőtlenségekkel terhelt részei között van, a nagyvárosokban közvetlenül egymás mellett találkozhatunk a legextrémebb gazdagság és a legreménytelenebb nyomor jeleivel. Ennek megfelelően a hajléktalanság is nagyon súlyos probléma, aminek kezelésére most új megoldással kísérleteznek: a katasztrófahelyzetek kezelésére hivatott szövetségi ügynökség (FEMA) leselejtezett lakókocsijaiban szállásolják ez az otthontalan embereket. 

 

Ezek a lakókocsik eredetileg arra készültek, hogy hurrikánok, földrengések, stb. esetén menedéket nyújtsanak a bajba jutottaknak, de Gavin Newsom, az állam kormányzója a múlt héten úgy rendelkezett, hogy a régebbi példányok közül első körben 100-at csoportosítsanak át a hajléktalan-probléma kezelésére. Ez mondjuk a krízis méretét tekintve elenyésző szám, jelenleg kb. 151 ezer hajléktalan él Kaliforniában, és számuk a múlt év folyamán 16 százalékkal ugrott meg. Newsom ezért a legutóbbi költségvetési előterjesztésében 1 milliárd dollár elkülönítését javasolta a hajléktalanválság enyhítésére. 

Az első lépésként értelmezhető lakókocsiprogram Oaklandben indul, ahol talán a legsúlyosabb a helyzet, az elmúlt 2 évben 47 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma. Alameda, Oakland megyéje 38 millió dolláros állami támogatást is kap a lakásszegénységi helyzet normalizálására. 

(VICE)