Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Előd Fruzsina

400 hours Overtime Act passed by Hungarian Parliament 400 hours Overtime Act passed by Hungarian Parliament

In what amounts to be the biggest scandal of Hungary's democratic Parliament, they passed the law that is dubbed as "Slavery Act" by the opposition.

tegnap, 14:35

Megszavazta a túlóratörvényt az Országgyűlés Megszavazta a túlóratörvényt az Országgyűlés

Az ellenzékiek a szavazás előtt elénekelték a himnuszt, de aztán jött a gombnyomás. Jöhet az önként vállalt 400 túlóra és a 3 éves elszámolás.

tegnap, 13:31

Háztáji húsgalambozással indítanák be a vidéket Háztáji húsgalambozással indítanák be a vidéket

30 évvel ezelőtt híres magyar exportcikk volt a galambhús, egy új programmal feltámasztaná a kormány ezt a hagyományt, még a szövetkezeti átvételi rendszer is újjáéledhet modern formában.

december 11. 10:07

Most hétvégén zajlik a hazai ornitológia egyik leglátványosabb rendezvénye, Tatai Vadlúd Sokadalom a tatai Öreg-tónál, ami az egyetlen olyan európai madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

A rendezvényt már 18. alkalommal szervei meg idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Napközben gyerekprogramok és madárkedvelőknek célzott előadások is lesznek, de a lényeg késő délután jön, ekkor ugyanis tömegesen húznak be a különböző fajtájú vadludak, akik 10 ezer feletti példányban szoktak megjelenni az évnek ebben a szakaszában az Öreg-tavon.

A poszt megjelenése után egy olvasónk felhívta a figyelmet, hogy az utolsó teljes egyedszámolás (november 10.) szerint

több mint 65 ezer lúd időzik Tatán és közvetlen környékén,

valószínűsítve az új rekordot, ami akár a 70 ezret is elérheti hamarosan. Igaz, közülük nem húz be mind az Öreg-tóra. 

Akit érdekelne ez a különleges látvány, de nem tud elmenni, annak itt egy élő adás a tóról:

 

A többiek pedig elmerenghetnek azon, melyik lúdnak érzik magukat ma

Valóságshowkban nem gyakran találkozunk politikai vagy történelmi témákkal. Gyaníthatóan az ilyen műsorokba jelentkezők eleve mérsékelten érdeklődnek irántuk, és az sem kizárt, hogy a szerkesztők szólnak, ne nagyon hozzanak fel ilyesmit a játékosok, mert megosztó. 

rtl

A Való Világ egyik eheti adásában most mégis felbukkant egy leheletnyi történelem, méghozzá nem is akármilyen kontextusban: az egyik szereplő Zsuzsu szerint azért különösen súlyos, hogy egy játékostársa lealpárikurvázta (egy szál tangában bemutatott produkciója miatt), mert a műsort az egész ország,

sőt az országhoz csatlakozó nemtudomhány területet, amit Trianontól elvettek, azok is nézik szerintem, Erdélyből, Kárpátaljáról, Szlovákiából.

És ha ez még nem lenne elég, ezen a ponton egy másik játékosról, Gregről kiderült, hogy vajdasági, mikor közbeszólt, hogy ők a Vajdaságban ("haha, Jugoszlávia") biztosan nézik a műsort. 

Ezek után talán nem túlzás kijelenteni, hogy virágba borult a Fidesz nemzetpolitikája, ennél nagyobb egység már biztosan nem lesz, és nem is lehet.

(A teljes videó előzményekkel együtt itt megtekinthető annak, akinek van RTL-es regisztrációja, az ominózus párbeszéd 5:44-től hallható.)

 

Aki követi a Való Világ 9. évadát, az nagyon gyakran találkozhat a "parittyázás" kifejezéssel, a lakók ugyanis úton-útfélen használják. A szó ősforrása VV Csoki, aki a villába költözése előtt négerként annyit vállalt kisfilmjében, hogy bent is néger lesz, ebbe pedig valljuk be, nehéz lenne belekötni.

A civilben olasz tolmácsként dolgozó villalakó a szövegkörnyezet alapján valószínűsíthetően a szexuális aktus szinonimájaként használja ezt a nyelvi leleményt, ebben a videóban 46 másodpercnél az ő szájából is meghallgathatja, akinek erre van igénye. 

Egyelőre nem sikerült rájönnöm, hogy a szex minden fajtájára érti-e, vagy kizárólag a behatolásra vonatkozik a parittyázás. Ahogy arra sem, hogy Csokin és közvetlen környezetén kívül használja-e még valaki magyar nyelvterületen a kifejezést, a Google-keresés ugyanis még csak ehhez közelítő találatokat sem ad. Segítsenek kitalálni!

Hallotta már a parittyázás kifejezést a szex szinonimájaként használni?

 • 2607
  Nem, és soha nem is akartam
 • 1540
  Nem
 • 186
  Igen
 • 124
  Igen, magam is használom