Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Előd Fruzsina

újságíró Gazdaság

Történelmi csúcson a világ eladósodottsága Történelmi csúcson a világ eladósodottsága

60 000 000 000 000 000 forint. Ebből még baj lesz, ha a jegybankok elkezdenek kamatot emelni.

január 5. 12:03

Száraz István nélkül folytatja az összevont Matolcsy-médiacsoport

Három céget olvasztanak egybe a New Wave háza táján, távozik a korábbi ügyvezető.

január 4. 14:30

Már majdnem mindenki dolgozik, aki képes rá Már majdnem mindenki dolgozik, aki képes rá

36 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság ősszel, közel az uniós cél. A nőknél azért még van hova fejlődni.

január 4. 10:01

A kínai Harbinban Nemzetközi Jég- és Hófesztivál zajlik januárban, amelyre látványos jégépületeket faragtak.

Az északkeleti Hejlungcsiang tartomány fővárosában egy hónapon át tart a rendezvény, a jégből kifaragott miniváros esti kivilágításban egészen szürreális látványt nyújt, mintha nem is vízből, hanem színes cukorból lennének az épületek. 

Bozóttüzek ütötték fel a fejüket Melbourne Carrum Downs nevű külvárosában, és az ausztrál Victoria állam más részein is. 

A tüzek miatt mintegy 400 ház áramellátása szakadt meg, és ötven tűzesetet jelentettek. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak, végül sikerült megfékezni a lángokat, most már nincs közvetlen veszélyben egy lakóház sem. 

A szovjet időkben jelentős mennyiségű szemét gyűlt fel a sarkvidéki Ferenc József-föld területén, amit az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Park munkatársai fokozatosan takarítanak el.

A legutóbbi körben 10,6 ezer tonna bezsákolt hulladékot szállítottak el egy 10,3 millió dolláros költségvetésű akcióban, de 2012 óta már több mint 50 tonnát vittek el a szigetcsoportról.

1
Fotó: Russian Arctic National Park

Ferenc József-föld nem a nagy népsűrűségéről közismert (januárban átlagosan -10 és -15 Celsius-fok a hőmérséklet, de a legmelegebb nyáron sem melegszik 0-2 fok fölé), a hulladék szovjet kori katonai bázisokhoz köthető. Katonai célokon kívül csak tudományos kutatásra használták és használják ma is. 

Ferenc József-földnek magyar kötődése van, 1873-ban fedezte fel az Osztrák-Magyar Monarchia Tegetthoff nevű vitorláshajóján utazó legénység, melynek egy magyar tagja is volt. Az expedíció költségét Johann Wilczek gróf, a bécsi Földrajzi Társaság elnöke és Zichy Ödön gróf állta, ezért a Ferenc József-földnek elnevezett szigetcsoport egy-egy tagját Zichyről illetve Wilczekről nevezték el, de volt olyan félsziget is, ami a Budapest-fok nevet kapta, egy másikat pedig Deák Ferenc névre kereszteltek. 

information items 7296
Fotó: Russian Arctic National Park

A Monarchia ugyanakkor meg sem próbálta hivatalosan elismertetni a sarkvidéki területet, mint saját gyarmatát, mert a névadó Ferenc József császár elutasította a gyarmati politikát. 

A nemzetközi jogban egészen addig senkiföldjének számított, amíg a Szovjetunió 1926-ban meg nem nevezte saját birtokaként. Ekkor már Norvégia is igényt formált rá, de lecsúszott róla, mert a norvég hajó az oroszok után ért oda, és így Moszkváé lett a szigetcsoport. A neve viszont máig őrzi a Monarcia expedíciójának emlékét. 

(The Siberian Times)