Lenke
17 °C
29 °C

Fábián Tamás

újságíró Politika

A teljhatalmú Erdoğan új játszmára készül az EU-val A teljhatalmú Erdoğan új játszmára készül az EU-val

A hatalmát kiszélesítő török elnök szavak szintjén ismét közeledne az Európai Unióhoz, de úgy néz ki, hogy inkább Oroszországhoz sikerül neki.

július 19. 20:02

A világ legigazságosabb rendszerében biztosan fideszes lesz a polgármester A világ legigazságosabb rendszerében biztosan fideszes lesz a polgármester

Vasárnap olyan időközi választást tartanak Szerencsen, ahol sem a baloldal, sem a Jobbik nem indul a kormánypártok ellen.

július 19. 05:27

Szőcs Géza: Orbán sokkal többel tartozik Sorosnak, mint egy szelet szalonnás kenyér Szőcs Géza: Orbán sokkal többel tartozik Sorosnak, mint egy szelet szalonnás kenyér

A kormányfő kulturális tanácsadója a Fidesz holdudvarán belüli vitában is állást foglalt.

július 17. 13:01

Ezen a nyári napon nemcsak a parlament ülése rendkívüli, hanem az Orbán Viktorról készült fotó is annak mondható. Íme: 

A miniszterelnök szokásától eltérően ezúttal nyakkendő nélkül ült a teremben. Ez, ha lehet ilyet mondani, az elmúlt években Rogán Antal stíluseleme volt. 

Az is ritkaságszámba megy, hogy ne fekete vagy legalább sötét zakót húzzon. A világoskék, talán picit metálos árnyalat azt is jelentheti, hogy ezen a nyáron kivirult a kormányfő. Nem lenne csoda, három hónappal ezelőtt kétharmaddal nyert, két napja pedig élőben nézte a focivébé döntőjét. 

Még egy pillanatra a zakónál maradva, talán egy új ruhadarabot köszönhetünk a miniszterelnöki gardróbból. Nem tudni, hogy így van-e, mindenesetre csattanós válasz lenne a pár hete még a nadrágján élcelődő internetes közvéleménynek. 

Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy Semjén Zsolt papírjainak elejét kisatírozták az MTI-ben. Eddig ez nem volt szokás, de érdemes észnél lenni, 2011-ben azért tiltották ki az Index és az Origo fotósát, mert olvasható képet készítettek a miniszterelnök beszédének jegyzetéről

Végül, de nem utolsósorban ott hever Orbán előtt egy új könyv, a Szabó Magda válogatott írásaiból összeállított Nekem a titok kell című. Talán ő hozta valakinek, de az is lehet, hogy neki hozták. Ki tudja. Csak annyi biztos, hogy ott van. 

A vasárnapi Putyin-Orbán találkozó után megírtuk, hogy Havasi Bertalan és az MTI beszámolójánál némiképp több információ került fel a Kreml honlapjára. Az orosz elnök és a magyar kormányfő beszélgetésének leiratából most a Népszava és a 444 szúrta ki, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin milyen hízelgő szavakkal köszöntette Orbán Viktort: 

Isten hozott Moszkvában! Megtartottad az ígéretedet, és eljöttél a vébédöntőre. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen mindannyian jó focistának ismerünk, aki szereti a futballt.

A most 55 éves Orbán Viktor a 2005/2006-os szezon óta nem lépett pályára a felcsúti csapatban, legmagasabbra akkor jutott, amikor pályára lépett az NB II-ben. Mindezek figyelembevételével különösen nagy dicséret Oroszország elnökétől, hogy jó focistának nevezte. 

sziszi

Most, hogy a lezárásához közeledik Orbán Viktor és Simicska Lajos háborúja, érdemes felidézni, hogy miket mondtak a konfliktus nyilvánossá válása után a Fidesz képviselői. 

2015. február 16-át írtunk, vagyis tíz nappal voltunk a G-nap után. A kormánypárti politikusok leginkább úgy beszéltek Simicskáról, mint akinek soha semmi köze nem volt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez, miközben Bayer Zsolt megemlítette egy szövegében, hogy Simicska nélkül már nem lenne Fidesz. 

A lapunknak nyilatkozó politikusok között volt valaki, aki kiemelkedett a többiek közül. Németh Szilárd a következőképpen értékelte a helyzetet:

Én nem tudom, hogy ha köztük esetleg lenne konfliktus, az miért ilyen nagy érdeklődére ad számot

Tíz nappal azután, hogy Simicska ország-világ előtt gecinek nevezte a miniszterelnököt, Németh Szilárd még óvatos volt, biztonságot adó feltételes módba burkolta az "esetleges" konfliktust. De az is lehet, hogy az egykori rezsibiztos, most már alkotmányrevizor beavatott mastermindként úgy tudta, hogy nincs is semmiféle kakaskodás, és elszólta magát! 

Egyszer talán kiderül az igazság, addig is nézzék meg a videót: