Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Flachner Balázs

Játékok száma Steamen319

Ahány ebből valaha fel volt telepítvenem merem megnézni

Jönnek a robotok, és elveszik a mémeket Jönnek a robotok, és elveszik a mémeket

Több százezer ember röhög nap mint nap online robotok véletlenszerűen generált posztjain. Teljes debilitás, vagy tényleg ez a mémkultúra jövője?

március 16. 19:29

Az egész világot megrázta az új-zélandi mészárlás Az egész világot megrázta az új-zélandi mészárlás

Mások mellett Donald Trump, Erzsébet királynő és Áder János is részvétét fejezte ki, több országban megerősítették a mecsetek védelmét.

március 15. 16:09

Nagy vitát generálhat a fegyvertartásról az új-zélandi mészárlás Nagy vitát generálhat a fegyvertartásról az új-zélandi mészárlás

Ausztráliában pont egy ilyen eset után szigorodtak a szabályok 22 éve. Azóta nem is volt tömeges lövöldözés.

március 15. 14:23

Ma van március 14-e, vagyis nemzetközi π-nap, de önmagában ezt a tényt nagyjából annyira kínos kiemelni, mint az Agymenők, vagy Neil DeGrasse Tyson folyamatos tweetjei arról, hogy mennyire nincs jelentősége a péntek 13-ának.

Szerencsére idén mégis van értelme írni róla, mert egy Emma Haruka Iwao nevű programozó huszonöt virtuális számítógép és a Google Cloud felhőszolgáltatás segítségével valósággal elsöpörte a korábbi rekordot, és

kiszámolta a pí 31,4 billió számjegyét.

A dolog több okból sem volt egyszerű: a huszonöt gép 121 napig számolta megállás nélkül a számjegyeket, ha csak pár percre is leállt volna valamelyik, az fatális lett volna a kísérlet szempontjából, így Iwao folyamatosan készített biztonsági mentéseket a folyamat közben, emiatt viszont összesen 170 terabájtnyi adatot kellet eltárolnia.

A vége felé ráadásul egyre nehezebbé vált az egész, ugyanis minden egyes számjegynél meg kell állapítani azt is, hogy valóban helyes-e a szám, ez pedig egy idő után már rengeteg időt és erőforrást vesz igénybe.

A projekt végül így is sikerült, ezzel pedig simán megdőlt Peter Trueb 2016-ban felállított rekordja, ő ugyanis "csak" 22,4 billió számjegyig jutott el. A pível való zsonglőrködés egyébként elsőre hülyeségnek tűnhet, de a számot gyakran használják új hardverek tesztelésére, a mostani kísérlet pedig azt is bebizonyította, hogy a felhő alapú szolgáltatások simán megállják a helyüket a bonyolultabb számításoknál is.

(via)

Szinte napra pontosan egy éve halt meg a világ talán legismertebb tudósa, Stephen Hawking, aki egyebek mellett a fekete lyukak kutatásában végzett úttörő munkát. 

Hawking Az idő rövid története című úttörő munkájában fejtette ki a fekete lyukak elméletét, egy alkalommal pedig azt nyilatkozta, pályafutása legnagyobb eredményének tekinti annak felfedezését, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék, így nem meglepő, hogy a tiszteletére készült új emlékérmén is egy örvénylő feketelyuk látható.

Az 50 pennys érmét már 10 fontért is be lehet szerezni, de 795 fontért már a legmenőbb, aranyból készült változatot is be lehet szerezni.

(via)

A világűrről készült képek nézegetésével órákat lehet eltölteni, az univerzum jelenleg általunk ismert titkainak végigolvasására (és főleg értelmezésére) pedig valószínűleg egy élet is kevés lenne.

hubble.PNG
Fotó: Youtube / NASA

Az univerzum hangjait ugyanakkor hiába keresi az ember, az űrben ugyanis az összes sci-fiben látottakkal ellentétben csönd uralkodik. A NASA-t szerencsére ez sem akadályozta meg abban, hogy egy múlt heti videójában sikeresen csináljon zenét belőle.

 

Ehhez persze kellett egy kicsit csalniuk: a Hubble űrteleszkóp egyik tavalyi felvételét gondolták újra egy ambient dal formájában, méghozzá úgy, hogy a képen szereplő minden objektum más hangot adott ki. A csillagoknak és a kisebb galaxisoknak például rövid, tiszta hangja van, míg a spirális galaxisok komplexebb, hosszabb hangokat adnak ki, a hang magassága pedig attól függ, hogy a függőleges tengelyen hol helyezkedik el az adott égitest.

A végeredmény lényegében egy nagyon rövid, hátborzongató ambient szám, amit simán el tudnék hallgatni egy órán át is, úgyhogy remélem, hogy a NASA következő projektje egy teljes album lesz majd.

(via)