Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Földes András

Négy hónapig élt az északi-sarki jég fogságában, és élvezte Négy hónapig élt az északi-sarki jég fogságában, és élvezte

Egy magyar fotósnő egy klímakutató expedíció tagjaként fagyasztotta be magát egy jégtáblába. Az Indexnek elmondta, miért van éles fegyver a hajón, milyen a 24 órás sötétség, mit akar a jegesmedve, és mi az, ami már biztosan nem lesz az Északi-sarkon.

január 17. 15:47

Will Brexit reignite tensions in Northern Ireland? Will Brexit reignite tensions in Northern Ireland?

Our report from Northern Ireland where with Brexit looming on the horizon, questions around the border have upset the fragile peace achieved in 1998.

január 14. 16:29

A térkő nem mumus, de a fakivágásnak vannak alternatívái A térkő nem mumus, de a fakivágásnak vannak alternatívái

Hétvégi rakpartlezárással indít, a belvárosban gyalogos-kerékpáros-autós sorrendet akar, és átalakítja a Rákóczi utat, Széna teret is. A térkő viszont nem akkora mumus neki. Interjú Bardóczi Sándorral, az új fővárosi főkertésszel.

január 14. 09:23

E sorok írója éppen sabbat idején utazott a zsidó vallás szent helyére, Jeruzsálembe, hogy megdöbbenve tapasztalja: ebben a városban szombaton tényleg megáll az élet. De nem csak úgy megáll, mint nálunk hétvégén, vagy például karácsonykor. A budapesti karácsony este egy riói karnevál ahhoz képest, amit Jeruzsálemben tapasztalni egy random szombaton.

Ezért lepődtem meg, amikor az egyik erkélyen az alábbiakat láttam.

Utánanéztem, és nincs egyértelmű tanács arra nézve, hogy szabad-e sabbatkor tai chizni, minden az adott rabbi szigorától függ. A szerencsés úr valószínűleg egy elfogadóbb rabbi tanításait követi. Ugyanakkor nem elhanyagolható könnyebbség ennél a mozgásformánál, hogy nem kell megemelni vagy elmozdítani hozzá semmilyen tárgyat, és a munkavégzéstől is igen távol esik.

Az amerikai rendező interjújában beszélt arról, hogy bár mindenki azt hiszi, óriási munka filmet rendezni, neki valójában rengeteg ideje jut mellette zenélni, a családjával lenni és meccsre járni.

A rendező az Egy esős nap New Yorkban kapcsán beszélt a filmezésről. Ez az a filmje, amit Amerikában be sem mutattak a Me Too-mozgalom miatt Allen ellen is demonstráló sztárok tiltakozása miatt. Európában viszont vetítik a filmet, amit Allen úgy magyarázott, hogy Európa valamiért mindig jobban fogadta a filmjeit. 

A rendező egyébként megjegyezte, hogy akkor is folytatná a munkát, ha senki sem forgalmazná a filmjeit, nem adnák ki a könyveit, mivel 16 éves kora óta megszokta, hogy dolgozik.

India másodszor küldött szondát a Holdra, a küldetés azonban nem sikerült. A leszállás előtt másodpercekkel megszakadt a kapcsolat az űrhajóval, és azóta sem tudni, mi történt.

Az űrsztorinak van emberi oldala is, amikor is a rakétatudósok búsan az indiai miniszterelnök elé járultak, aki jó pedagógusként nem megdorgálta őket a hibájukért, hanem megölelte mindegyiküket, a legszomorúbbnak pedig még a buksiját is megsimogatta. 

Modi a végén azt is kijelentette, hogy a hibák arra jók, hogy tanuljunk belőlük. Bár a BBC felvételén nem látszik, de biztosak vagyunk benne, hogy a tudósok ezek után megtörölt szemüveggel, buzgón ültek vissza a padba, hogy folytassák a házi feladatot.