Emánuel
3 °C
13 °C

Földes András

Szellemek segítségével uralja Abát a polgármester, lehetetlen leváltani Szellemek segítségével uralja Abát a polgármester, lehetetlen leváltani

A misztikus testületi ülésekről elhíresült Kossa Lajostól sokan félnek a városban, korrupciós ügyei vannak, állati neveket aggat az ellenzékre, de húsz éve ő az úr. A helyszínen próbáltuk megfejteni a titkát.

tegnap, 13:52

Bárki lehet hegyivezető Magyarországon, csak erről a kuncsaftoknak nem szólnak Bárki lehet hegyivezető Magyarországon, csak erről a kuncsaftoknak nem szólnak

Halálos balesetet is okozott már, hogy az utazásszervezés legveszélyesebb formájára nincs jogszabályunk. Az utazási irodák egymásra licitálva árulják a hegymászást, miközben szakképzés nélküli embereket alkalmaznak vezetőnek. Megdöbbentő válaszokat kaptunk a telefonban.

március 21. 16:55

Kik fenyegetik a magyar szabadságot? Kik fenyegetik a magyar szabadságot?

Láthatatlan ellenség vagy az abnormálisak? Vagy nincs miért harcolni, mert szabadok vagyunk? A miniszterelnök beszédére várakozókat megosztotta, hogy mekkora veszély leselkedik ránk.

március 15. 16:13

A serpákról mindenki hallott már, olyannyira, hogy a legtöbben a népszerű félreértés révén ismerik őket. A serpa nem magashegyi vezetőt jelent, hanem egy nép elnevezése. A serpa nép a Himalájában él, leginkább Nepálban, és az Everestre induló expedíciók révén lettek híresek. Helyismeretük és magashegyi tapasztalatuk miatt a serpák közül fogadott fel hegyivezetőt és teherhordót a legtöbb klasszikus expedíció. Az Mount Everest csúcsát először elérő expedíció egyik tagja, Tenzing Norgay is serpa volt.

qDSC03815
Fotó: Földes András

Azóta a nyugati utazók nagyjából mindenkit serpának hívnak, aki a Himalájában hegymászókat kalauzol, vagy számukra a terhet cipeli.

Kevesebben tudják, hogy serpa szónak létezik egy harmadik jelentése is. A Magas-Tátrában ugyanis serpának hívják azokat az embereket, akik a hegyi menedékházakba szállítják az élelmet és egyéb szükséges holmit. Nem valami öncélú és jópofa hobbiról van szó.

A Tátra menedékházai magasan a hegyek közé, gyakran meredek, szamarakkal járhatatlan sziklafalak fölé épültek. A szükséges felszerelés eljuttatására sokáig az volt tehát a legjobb módszer, ha valaki a hátára vette a csomagot, majd gyalog elkaptatott vele a felhasználási helyre. Míg az Alpok házaihoz a huszadik században drótkötélpályákat építettek, később pedig elterjedt a helikopteres teherszállítás, a Tátra máig megmaradt a maga érintetlenségében.

Azaz sok házba továbbra is emberi erővel viszik fel az összes szükséges cuccot a kenyértől a virslin át a becherovkáig és a gázolajig. Ezeket az embereket hívják serpáknak. Mivel módszereik és felszerelésük sem sokat változott az évszázadok alatt, könnyű felismerni őket.

qDSC03788
Fotó: Földes András

Legutóbb a 2015 méteren fekvő Téry házba kaptatva láttuk egyiküket. Hátán fából ácsolt, vállhevederekkel ellátott keret van, erre rögzítik a szállítandó dobozokat. A Téry ház vezetője elmondta, hogy a serpák télen, amikor nehezebbek a körülmények, 50-70 kilót visznek. Nyáron viszont 80-100 kiló az átlagos teher.

A teljesítmény értékeléséhez tudni kell, hogy a Téry házba 3 óra gyaloglással jut el egy átlagos, mondjuk 5 kilós hátizsákot cipelő turista. Az út legvége, ahol fotóink is készültek, különösen meredek. Ez ekkora súlynál nem csak kellemetlenséget jelent, de veszélyes is: ha a serpa téli viszonyok közt ekkora súllyal elesik, akkor több száz métert is eshet.

A serpák télen 3-4 naponta, nyáron minden egyes nap megteszik ezt a távot, mesélte a menedékház vezetője.

qDSC03776
Fotó: Földes András

A technika fejlődésével egyre több házba lehet dzsippel vagy hószánnal eljuttatni a felszerelést, de három tátrai házba – a Térybe, a Rabló házba és a Risy menedékházába - még ma is csak emberi erővel érkezik a felszerelés.

A serpák annyira hozzátartoznak a Tátra kultúrájához, hogy 1985 óta versenyük is van. A Serpa rallyn a férfiak 60, a nők 20 kilóval megrakva indulnak el a völgyből valamelyik menedékházba. A szerző évtizedekkel ezelőtt véletlenül belekeveredett egy késő nyáron, de pokoli időjárási viszonyok közt rendezett serpa versenybe. A havas eső elől a 2025 méterre épült Risy menedékházba húzódtunk be. Átázott ruháinkban remegve értetlenül szemléltük, ahogy félmeztelen serpa lányok, és hátukon elázott nagybőgőket cipelő serpa férfiak érkeztek, hogy aztán sramlizenélésbe és sörözésbe torkolljon a viharos verseny.

Egy máltai fotóriporter posztolta az alábbi felvételt, ami egyrészt bizonyítja a tenger hatalmas erejét, másrészt a máltai lakosság praktikus mentalitását. Az átlag máltai polgár nem rémül meg, ha akkor hullámokat korbácsol a vihar, hogy a parti sétányon is búvárruhában kell járni. Komótosan folytatja útját, és persze összeszedi az úttestre sodort halat. Egy vásárlással kevesebb.

A felvétel vallástörténeti kérdéseket is felvet. Vajon milyen legendává válik egy ilyen eset néhány száz év alatt?

hal

UPDATE: Máltai halászati szakember forrásunk az alábbiakat küldte az eset magyarázatául: "A haltermelő ketrecekből sodort a partra halakat a szél. Valószínűleg egyben leszakadt egy nagyobb ketrec, amiből a halak nem tudtak a mélyebb vízben kiúszni és hálóval együtt sodródtak a partmenti sekély vízbe, ahol hullámzás energiájának már nem tudtak ellenállni és az a partra dobta őket. A vad halak ilyenkor a mélyebb részekre húzódnak, ahol a felszín alatt 5-6 méterrel már sokkal kisebb a hullámzás ereje."

"Ha elég sokat ismételgetsz egy hazugságot, akkor az  igazsággá válik a közszolgálati média." 

A fenti üzenetet hirdető óriásplakátot a Mexikói úti villamosmegállónál fedeztem fel, és azért mentem közelebb, hogy megtudjam: ki és mit reklámoz ezzel a bátor üzenettel. 

lie plakat

Testközelből aztán kiderült, hogy vagy egy meglepően profi gerillaplakátról van szó, vagy Varga István kapott új feladatot, hogy találjon ki valami jópofa kis kampányt az MTVA számára.

Érdekesség: Az idézet eredetijét, miszerint "Ha elég sokat ismételgetsz egy hazugságot, igazsággá válik" a hitleri propaganda vezérének, Goebbelsnek tulajdonítja a közvélekedés. Valójában azonban soha senki nem tudta bizonyítani, hogy Goebbels valóban mondott ilyet. A legvalószínűbb, hogy egy Hitler pszichológiáját elemző második  világháborús amerikai jelentés egyik mondata került be a köztudatba, hogy sok áttétel és formálódás után már a propagandaminiszternek tulajdonítsák azt.

Maga a kommunikációs elv azonban valóban kötődik a nácizmushoz. Hitler, kicsit hosszabban, de ugyanezt írta a Mein Kampf 6. fejezetében: "A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk."

Update: Jelentkezett lapunknál a Kétfarkú Kutyapárt, azt állítva, hogy a plakátot ők csinálták. Nem álltunk tehát távol az igazságtól, a munka közpénzből készült.