Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földes András

Erotikus, újbalos freskó, amin a NER kultúrharca találkozik a kommunistákéval Erotikus, újbalos freskó, amin a NER kultúrharca találkozik a kommunistákéval

A padlótól a plafonig kifestett szobában Lukács György, Mao és a partedlivel ábrázolt Marx képei keveredtek meztelen nőkkel, beszélő halakkal és a pop art villódzó mintáival.

augusztus 3. 23:38

Kiderült, hogy tényleg döbbenetes a ballib médiatúlsúly

És az is, hogy ki tehet róla.

augusztus 3. 16:55

Hamarosan nyit a NER-diszkó

Az alteros szórakozóhelyek hatósági vegzálása a média letarolásához hasonlít. De miért áldoznak energiát egy ilyen marginális közegre?

július 18. 05:10

Körülbelül 60 készenléti rendőr érkezik a parlamenthez a Szalay utca felől.

Különleges fotóval nyerte meg az év természetfotója kategóriadíjat egy brazil természetfotós. A képen egy hangyász látható, amint éjszaka megközelíti a szentjánosbogaraktól világító termeszvárat. A kép végül nem természettudományos vonzatai, hanem a fotós sajátos megoldása miatt lett téma. Marcio Cabral természetfotós ugyanis kitömött állatot használt a képhez, ami tilos.

dddddd.gif

A fotós egyébként tagadta, hogy képét egy kimúlt állat részvételével készítette volna. A parkban aznap éjjel rengeteg turista mozgott, mondta a BBC-nek, és "valószínűtlen lett volna, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy valaki egy kitömött állattal jelenik meg". 

Az ügyet kivizsgáló londoni természettudományi múzeum is elismerte, hogy az alkotó együttműködő volt. Bemutatott több fotót, amelyeket a helyszínen készített. Igaz, ezeken a képeken csak a termeszvár szerepelt, az állatról csak egy kép készült, az, amivel a díjat nyerte.

Cabral szerint az eset úgy történt, hogy a sötétben fotózta a termeszvárat, amikor megjelent a hangyász. Vakuval rávillantott, az állat eltűnt, és többet nem jött elő.

A hozzáértők gyanúját egyébként az keltette fel, hogy a terület látogatóközpontjában van egy kitömött hangyász, amely éppen olyan pózban áll, mint a fotón megörökített állat. A múzeum öt szakértőt is felkért, akik egymástól függetlenül állították, hogy a képen szereplő állat megegyezik a látogatóközpont kitömött hangyászával.

Egyébként nem ez az első eset, hogy hamis fotóval nyernek Év természetfotója díjat. 2009-ben egy spanyol fotós szelíd farkast ugratott át egy kerítésen, hogy aztán támadó vad farkasos képként nevezze alkotását.

Az adója egy jelentős részét olyan emberek költik el beláthatatlan dolgokra, akiket még névről sem ismer, úgyhogy most egyedülálló lehetőségként arcra eldöntheti, hogy legalább az 1 százalékot kinek és milyen célra adja.

Az alábbi videóban sajátos szemszögből mutatja meg néhány civil, hogy az adó nem csak stadionokra fordítható, hanem lehet belőle időseket gondozni, rászorulókat élelmezni, tüzet oltani, vagy beteget szállítani. A film nem titkolt célja, hogy meggyőzze az állampolgárokat valamelyik cél támogatásáról.