Géza
-12 °C
-4 °C

Földes András

újságíró Politika

Agyonverték az országot a hülye szobrok, de megmutatjuk, van remény Agyonverték az országot a hülye szobrok, de megmutatjuk, van remény

Egyre több a súlyosan bugyuta, vagy ideológiailag terhelt szobor az országban. Nemcsak ezeket mutatjuk meg, hanem pár jó példát is.

2017. december 31. 18:07

Ha szereti a wellnesst, tízezreket spórolhat ezzel a videóval Ha szereti a wellnesst, tízezreket spórolhat ezzel a videóval

Gerillamunkában élményközponttá alakította a Gellért termálvíz-kifolyóját egy építészcsapat. A téli fagyban teszteltük a fürdőt, grillezőt, sportpályát. Nem áruljuk el, hogy túléltük-e.

2017. december 16. 11:27

Hiúzok einstandolásával vádolja az államot egy magánállatkert Hiúzok einstandolásával vádolja az államot egy magánállatkert

A kis vállalkozás állatait állítólag elkobozta a rideg hivatal, hogy azokat ingyen kapja meg a Medveotthon. Ace Ventura különkiadásunk nyomozása azonban nem várt eredményre jutott.

2017. december 7. 10:20

Újra látható Magyarország leginkább zavarba ejtő, és egyúttal legkevésbé megosztó közéleti kiállítása. A Közös Halmaz csoport a Szabadság téren állítja ki ajtóit, amelyeket nyitva-csukva elgondolkozhatunk mindazokon a kérdéseken, amelyek megosztják a társadalmat. 

1956 forradalom vagy ellenforradalom? Kádár vagy Horthy a nagyobb hazaáruló/országépítő? Rendszerváltás vagy módszerváltás? Ki a hibás? Ki a magyar?

A kiállítás ráadásul nem ad választ azokra a kérdésekre, amelyek miatt levesestányér felett ordítozik, utcán öklöt ráz, plakátokat tépked a magyar. Ehelyett a józanul megfogalmazott ismertetők megmutatják, hogy miként gondolkodhatunk másképp ezekről a kérdésekről anélkül, hogy vörösödni kezdene a fejünk.

Az interaktív kiállítás ajtói november 7-13-ig nyithatóak, csukhatóak.

film

A Fraktaal című sci-fi rövidfilm egy bolygón játszódik, ahova berepül egy űrhajó, vagy ilyesmi. Az érkező szeme előtt lassan feltárul a high-tech város, ahol mindig sötét van, mint egy óraátállítás utáni délután.

Mielőtt mélyebben merülnénk a történetbe, megjegyezzük, hogy az animációs filmet Julius Horsthuis készítette, már abban az értelemben, hogy elindította az animációs szoftvert, amely aztán a megfelelő algoritmusok mentén generálta ezt a filmecskét.

Fraktaal from Julius Horsthuis on Vimeo.

Visszatérve a filmre: ha megnézte a háromperces alkotást, akkor már nem árulunk el titkot.

Az egésznek pont annyi értelme van, mint a kora 2000-es évek Winamp-vizualizációinak. A kedves felhasználó a kedvenc puttyogós zenéjét hallgatva, vöröslő szemmel bámulhatta az egymásba folyó geometrikus mintákat, miközben barátai a háttérben újabb és újabb cigarettákat sodortak. 

A Winamp azóta eltűnt, a füstös szobában gyülekező fiatalok azonban nem, ezért készülhetett el ez a film is. Egyelőre nyitva hagyva a kérdést, hogy készülhet-e értékelhető film emberi beavatkozás nélkül.

(Sploid)

Egy időben készült ez a két kép a világ két végén. Miközben az MTI lehozta a bagdadi homokviharról szóló fotóját, mi kinéztünk az ablakon és nagyon hasonló tájat láttunk.

homokvihar
Fotó: Földes András

Hol szebb a homokvihar?

  • 1981
    Budapesten
  • 404
    Bagdadban