Ágnes
-5 °C
2 °C

Földi Gábor

Fega

A kormányellenes tüntetésen elhangzott beszédek (élő közvetítésünk második része) A kormányellenes tüntetésen elhangzott beszédek (élő közvetítésünk második része)

Sok ezren tüntettek a Parlament előtt, a demonstrációt élőben közvetítettük.

január 5. 20:09

A kormányellenes tüntetés élő közvetítésének első része A kormányellenes tüntetés élő közvetítésének első része

A Hősök terén gyülekeztek, onnan a Parlament elé vonultak a túlóratörvény ellen is tiltakozók.

január 5. 17:42

Csak sablonok jutottak Kevin Spacey utolsó filmjébe Csak sablonok jutottak Kevin Spacey utolsó filmjébe

A Milliárdos fiúk klubja megmutatja, hogyan lehet egy fordulatos igaz történetből unalmas filmet csinálni.

2018. december 19. 09:41

Április 14-én folytatódik az HBO-n a Trónok harca. A sorozat az utóbbi évek egyik legnagyobb szenzációja, milliós rajongói bázissal, érthető, hogy hatalmas az érdeklődés az utolsó évad iránt. A Trónok harca alapjául szolgáló regényfolyam szerzője, George R. R. Martin csak annyit mondott a lezárásról, hogy keserédes lesz.

De mire lehet következtetni a ma megjelent rövid előzetesből?

 

A rajongók szerint nagyon sok mindenre, úgyhogy akit érdekel a spekuláció, annak összeszedtük a legfontosabb megállapításokat:

(Fontos megjegyezni, hogy ez itt mind találgatás, de a jóslatok könnyen igaznak bizonyulhatnak, így csak az olvasson tovább, akit ez nem zavar.)

  • Szinte biztos, hogy ezt a videót csak a marketing kedvéért forgatták, a sorozatban nem láthatjuk majd ezeket a jeleneteket.
  • A videó a Starkok családi kriptájában játszódik, és több utalást találunk benne Havas Jon származására. Többször látjuk édesanyja, Lyanna Stark szobrát, illetve fontos szerepet kap egy toll is. Ezt még Robert Baratheon tette oda a sorozat legelső részében, legutóbb pedig az ötödik évadban került elő, mikor Sansa Kisujj társaságában a kriptában járt. Ez alapján az a vélekedés, hogy ez az egész azt jelzi előre, hogy végre Jonnak is elmondja valaki születésének igaz történetét, amit a közönség már az előző évadban megismert.
  • Bár Arya is kiemelt szerepet kap a videóban, az furcsa, hogy neki nincs jellegzetes momentuma egyik felmenője emlékművével sem.
  • Ezzel szemben Jont az édesapja Eddard szobrával is látjuk, ez valószínűleg ahhoz kapcsolódik, hogy hogyan kezeli majd azt a helyzetet, mikor megtudja, hogy mégsem Eddard Stark volt az apja.
  • Az előzetes végén a Stark-testvérek egyesülnek, az első évad óta nem voltak így, ez önmagában nagy dolog lenne, de aztán mindegyik szembekerül a szobrával, ami utalhat a halálukra is. Amit még megjegyeztek itt a rajongók, hogy Jon szobra idősebbnek néz ki, míg Arya és Sansa nagyjából úgy néznek ki, ahogyan most ismerjük őket.
  • A végén az egészet zárójelbe teszi a megfagyó toll, ami jelzi, hogy ez az egész kavarás a családokkal semmit sem fog számítani, mikor megérkeznek a mások Dereshez.  
  • A legérdekesebb kérdés talán, hogy miért hiányzik Bran Stark a videóból? Egyes feltételezések szerint azért, mert ő már korábban elveszítette ezt az identitását, mikor ő lett a Háromszemű holló. Mások szerint viszont ez már azt jelzi, hogy igaz az egyik népszerű teória, miszerint valójában Bran az Éjkirály és ő vezeti a Másokat.

(WinterIsComing, Buzzfeed, SputnikNews)

game-of-thrones-season-8.png
Fotó: HBO

2018 egyik legnagyobb szenzációja a Fortnite volt, ami valószínűleg még hosszú hónapokig vagy évekig fogja ámulatba ejteni a 20 év alatti fiúkat és lányokat. A Battle Royal játékra egy komplett iparág épül és egyre rtöbben élnek meg abból, hogy pusztán közvettítik azt, hogy játszanak, miközben a nézők kisebb nagyobb adományokat utalhatnak nekik. A Luke TheNotable nevű streamer pedig úgy keresett 10 óra alatt 2000 dollárt (körülbelül 560 ezer forint), hogy közben még csak nem is játszott. Végig a főmenüben volt és ott dabelt a karakterével. Ennyit csinált, semmi mást, mégis jött a pénz, illetve még 6000 új feliratkozót is szerzett az akcióval. 

Ha valaki kíváncsi lenne rá, hogy ez mégis hogyan nézett ki a gyakorlatban, akkkor itt megnézheti a komplett 10 órás adást. Egyébként fontos megjegyezni, hogy 10 óránál nem fogyott el a türelem, mindössze arról van szó, hogy a játék 10 órás dabelést enged a főmenüben, nem többet. 

 

Tavaly januárban beszámoltunk róla, hogy több másik település mellett Túrkevét és Kisújszállást is elfoglalták a fülesbaglyok, és a város közterületein több száz példányt számoltak meg a helyiek. Az invázióval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy bár a madarak elsőre félelmetesnek tűnhetnek, jelenlétük semmiféle fizikai veszélyt nem jelent az emberekre, háziállatokra vagy kis kedvencekre.

A szakértők egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy miért is jelennek meg a városok közterületein ebben az időszakban tömegesen az állatok. Feltehetőleg arról lehet szó, hogy a környék mezőgazdasága főleg hagyományos állat- és növénytermesztésből áll, ami kedvez a rágcsálószaporulatnak. Éjjel a környező földterületeken vadásznak, nappal viszont a város fáin pihennek, valószínűleg azért, mert itt könnyebb elbújni, és nem kell félniük azoktól a nagyobb testű ragadozómadaraktól, amelyek veszélyt jelenthetnek rájuk. 

Ez az időszak remek lehetőséget ad arra, hogy az emberek jobban megbarátkozzanak ezekkel a hasznos állatokkal. Ezért indítja el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az újabb országos lakossági fülesbagolytelelőhely-felmérést. Ebben bárki részt vehet, és óriási segítséget jelent, hiszen így az egyesület sokkal pontosabb országos információkat kaphat a területi eloszlásról és nagyságrendről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék.

Arról, hogy pontosan, mit kell tenni a bejelentéshez, itt lehet bővebben olvasni.

A tavalyi felmérés eredményét itt lehet megtalálni, ez jó kiindulást jelenthet ahhoz, hogy az ön környezetében merre érdemes keresni az állatokat.