Orbán
15 °C
23 °C

Földi Gábor

Fega

Gyakornok Kult

Van, aki komolyan veszi Trump pisiszexes videóját?

A Diane védelmében című sorozat például igen. Olyan sorozatokat ajánlunk a Kultrovat podcast új adásában, amikért tűzbe mennénk. Barry, Homeland, The Americans és társaik.

tegnap, 05:21

Kínosabb, mint anyámmal egyetemi buliba menni Kínosabb, mint anyámmal egyetemi buliba menni

Melissa McCharty új filmjét vígjátéknak próbálták eladni, de a végeredmény más lett, mint amire számítottunk.

május 21. 07:05

Lando Calrissian is megkaphatja a saját Star Wars-filmjét Lando Calrissian is megkaphatja a saját Star Wars-filmjét

Donald Glover alakítása mindenkit lenyűgözött, már a folytatást tervezik vele.

május 16. 16:42

58 éve házasodott össze Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones, de ha valaki ismeri a történetüket vagy esetleg látta a Netflixen a The Crown című sorozat második évadát, akkor eszébe juthat, hogy hiába lett sok szempontból modernebb lett a világ, illetve az angol királyi család is, bizonyos esetekben olyan, mintha pont ott tartanánk, mint közel 6 évtizeddel ezelőtt, ezért megéri áttekinteni az évtizedekkel ezelőtti királyi esküvőt.

Most, hogy Harry herceg és Megan Markle összeházasodnak, a Crownban bemutatott események emlékeztetnek minket arra, hogy mennyi hasonlóság van ennyi évtized távlatából is, mikor a trónörökös kisebbik testvére hozzámegy egy civilhez, akivel nem könnyen barátkozik meg a közvélemény. Erről bővebben a Comment:comon írtunk>>>

Idén is megrendezik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált,aminek központi témája a az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódik. A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy 

romák abszolút részesei voltak a magyarság egyik legfontosabb történelmi pillanatának: körülbelül hatezer cigány honvéd harcolt a szabadságharcban.

A témában szerveznek kerekasztal beszélgetést, de több mozifilmet is, mint például a Brazilok vagy a Lajkó, cigány az űrben is meg lehet majd nézni ingyen.

Lesznek rajzfilmek is, a bővebb kínálatért érdemes a fesztivál Facebook-oldalát megnézni.

A megnyitó május 24-én lesz 18 órától az Art+ Cinemában. A mozi előtt a Szilvási Gypsy Band vezetésével tartott flashmob indítja az eseményt, majd Lakatos Klára grafikusművész kiállításának megnyitója következik, a tárlatot Balogh Tibor festőművész nyitja meg. Ifj. Suki András zongoraművész Liszt-darabot játszik majd, a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesétől pedig verbunkosokat és Kossuth-nótákat játszik. Fellép a Romano Glaszo és a Szilvási Gypsy Band, valamint a C-ESZ- FISZ-A. A fesztivált Langerné Victor Katalin, az Emmi helyettes államtitkára nyitja meg.

A műsor után a Historia Romani c. filmet vetítik le, amely a romák 1948-49- es eseményekben betöltött szerepét mutatja be, a fesztiválon pedig a roma holokausztról is vetítenek több alkotást. 

Ha környezetvédő színészekről van szó, akkor a legtöbb embernek Leonardo DiCaprio az, aki beugrik, de egyre több színész ismeri fel, hogy ismertségükön keresztül sokat tudnak tenni a fontos ügyekért, a legújabb aktivista az ügyben pedig Javier Bardem. 

A Sky Newsnak beszélt élményeiről, hogy Spanyolország északi részén járt, ahol egy horgásszal közösen hálóval gyűjtötték be a tengerben sodródó műanyagokat és ő maga is megdöbbent, hogy alig egy óra alatt milyen tetemes mennyiségű műanyagot tudtak kihalászni a tengerből. 

A tengerek és óceánok kulcsszerepet játszanak a klímában és nagyon veszélyes az, amit jelenleg az emberiség csinál. Bardem is elmondta, amiről az Indexen is írtunk, hogy könnyen elképzelhető, hogy hamarosan több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. 

Szerinte mindenki tehet az ellen, hogy kevesebb műanyag szemét keletkezzen, de szeretné elérni, hogy például a boltokból is eltűnjenek az egyszer használatos műanyag zacskók, mert függői lettünk ezeknek a műanyagoknak és ideje ezt befejezni.

A témával az Indexen is több cikkben foglalkoztunk, itt írtunk arról, hogy ha így megy tovább, belefulladunk a műanyagpalackokba, itt azzal foglalkoztunk, hogy hova tűnik a műanyag a tengerekből,itt pedig arról, hogy a műanyagrészecskék megölik a halakat.