Emma
-2 °C
6 °C

Gabay Balázs

Gaba
Az állam átvette a Richter teljes remdesivirkészletét Az állam átvette a Richter teljes remdesivirkészletét

Ideiglenesen leállt a koronavírus elleni gyógyszer klinikai vizsgálata, a cél, hogy minden Covid-kórházba eljusson a szer. De honnan lesz újabb adag?

11 órája

Kisebb adagban nagyobb hatékonysággal használható a brit vakcina Kisebb adagban nagyobb hatékonysággal használható a brit vakcina

Magyarország már 6 és fél millió adagot lekötött az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagából.

tegnap, 13:55

Röpködő ezermilliárdok: tegyük rendbe az EU-büdzsénket! Röpködő ezermilliárdok: tegyük rendbe az EU-büdzsénket!

Az Európai Bizottság adatai alapján 41,6 milliárd euróval számolhatnánk a következő hétéves költségvetésből. Na de számolhatunk?

tegnap, 09:03

Bataille de boules de neige, ez a címe a filmezés őskorában született rövidfilmnek. Az 1896-os alkotás Louis Lumière-é, aki nélkül a film ma nem lenne az, ami. A Lyonban forgatott kisfilm 53 másodperces, és az látható rajta, ahogy meglett nők és férfiak eszeveszett tempóban hajigálják egymást hógolyóval.

bringa

Aztán egyszer csak megjelenik egy kerékpáros, akire úgy támadnak a hajigálók mint Velociraptorok a szaftos húsdarabra. Szegény biciklisnek esélye sincs, addig sorozzák, amíg el nem esik. Aztán nagy nehezen feláll, és vert seregként elteker a helyszínről.

 

Az alkotást 35 mm-es filmre forgatták, 1.33:1-es a képaránnyal, egy all-in-one kamerával, melynek lényege, hogy rögzítette a képeket, s rögvest elő is hívta. A közelmúltban kiszínezték a felvételt, mely merőben új hangulatot kölcsönöz a filmnek, a maga nemében lenyűgöző ez az 53 másodperc. 

1859-ben az Egyesült Államok-beli San Antonióban látta meg a napvilágot a magyar származású Louis Madarasz, akiből idővel neves kalligráfus lett. Nagyapja, Kisfaludi Madarász László rendőrminiszter volt Kossuth Lajos kormányában, ő volt az, aki a Habsburg-ház trónfosztását kezdeményezte. A „bűnös múlt” miatt a család az emigrációt választotta, így a kis Louis már az USA-ban született.

A szépírás kiskorától vonzotta, egészen mesteri szintre emelte a díszes meghívók és üdvözlőlapok elkészítését. Kalligráfiai stílust teremtett, melyre volt igény és érdeklődés, iskolákban is bemutathatta a „Madarász-stílust”. Különleges alkotásai közé tartoztak a fekete papírra fehér tintával írt szövegek. 

Louis Madarasz
Louis Madarasz
Fotó: Wikipedia

A Coca Cola emblémáról maga a gyártó azt írja oldalán, hogy a cég könyvelője, Frank M. Robinson javasolta az eredeti logót, sőt ő maga tervezte meg. Ám William E. Henning az amerikai kalligráfia aranykoráról írt könyvében (An elegant hand) a következőről ír:

Madarasz egyik utolsó tanítványa, Warner C. Brownfield azt állította halála előtt nem sokkal saját tanítványának, Del Tysdalnak, hogy Madarasz elárulta neki, ő tervezte a Coca Cola ma is ismert logóját.

Robinson 1914-ben, egy bírósági eljárás során azt mondta, ő találta ki az emblémát, a grafikai munkát pedig közösen végezte el egy bizonyos Frank Ridge-dzsel.

Ami miatt később újra előkerült, hogy Madarásznak mégis köze lehet a tervezéshez, az az írásképe volt. A c betűit ugyanis igen egyedi módon vitte papírra, melyek rendkívüli hasonlóságot mutatnak a Coca Cola embléma c betűivel. Ez persze semmit sem bizonyít, s mivel nincs írásos bizonyíték arról, hogy részt vett volna a tervezésben, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a teljes igazságot.

Louis Madarász 110 évvel ezelőtt hunyt el, földi maradványai Long Islanden nyugszanak.

A Toyota egy újfajta kényelmi szolgáltatás kifejlesztésén dolgozik, mely radikálisan megreformálná az eddigi autótöltési rendszert. Ahelyett, hogy a kocsiknak benzinkutat vagy elektromos töltőállomást kellene keresnie, a japán gyártó egy merész ötlettel rukkolt elő: menjen a kút vagy a töltőállomás az autóhoz.

A megoldás egy töltődrón lenne. A thedrive.com cikke szerint egyelőre nem világos, hogy a robot mozgás közben is meg tudná-e tankolni a kocsit vagy csak álló helyzetben, a fejlesztés ugyanis „on the fly” néven fut. Utóbbinak azért nagyobb a valószínűsége.

2020-11-19 11 56 48-Toyota Patent Shows Self-Driving Drone Tanke
Fotó: Toyota

Az egészen vázlatosan tálalt tervek szerint a sofőr valamilyen szolgáltatás keretében megrendelhetné az autójához a töltődrónt, mely GPS alapján találná meg a kocsit.

A sofőrnek legfeljebb a betöltő nyílás fedelét kell kinyitnia, a drón innentől mindent maga intézne, persze ehhez tudnia kell, milyen típusú üzemanyagra (gáz, benzin, dízelolaj), esetleg elektromos energiára van-e szüksége a járműnek.

A töltést követően a kocsi folytathatja az útját, a drón pedig visszatér a bázisra.

2020-11-19 11 57 17-Toyota Patent Shows Self-Driving Drone Tanke
Fotó: Toyota