Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Gabay Balázs

A harmadik hullám óta majdnem megduplázódott a vírustagadók aránya A harmadik hullám óta majdnem megduplázódott a vírustagadók aránya

A konteóhívők legnagyobb része Kínát vádolja, mások a gyógyszercégeket és a titkos népességszabályozást sejtik a Covid mögött.

november 25. 20:45

Nem a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust Nem a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust

Az ügyészség szerint tényszerűen nem igaz, amit Kósa Lajos állított.

november 25. 17:51

Változtat az EU a Covid-igazolványon és a beutazási szabályokon Változtat az EU a Covid-igazolványon és a beutazási szabályokon

Elvileg könnyíteni akarják a mozgást, de szigorítást is terveznek.

november 24. 14:31

Amikor még nem léteztek védőoltások, az emberre veszélyes vírusok okozta pandémiák akkor csillapodtak le, amikor a kórokozó elvégezte a pusztítást, és már nem volt kit megfertőznie. Mivel a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen hosszú ideje nem növekszik a populációs átoltottság, és lezárásokat sem rendelt el a kormány, most is arra lehet számítani, hogy a természetes immunizáció veszi át a szerepet.

Bővebben>>>

A gazdasejtek vírusfertőzésének időbeli és térbeli mintázatát leíró modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének munkatársai. A kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban. Ezt a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága közölte a távirati irodával.

AZ INTÉZET MATEMATIKUSAI EGY OLYAN, MODERN TECHNIKÁKAT ÖTVÖZŐ SZIMULÁCIÓS ESZKÖZT FEJLESZTETTEK KI, AMELY KÖVETI A SEJTEK FERTŐZŐDÉSÉT, A VÍRUSREPLIKÁCIÓT ÉS A KÓROKOZÓ SEJTEK KÖZÖTTI TERJEDÉSÉT IS.

Az egyetem szerint a kutatók eredményei pontosabb előrejelzéseket adnak a fertőzés lefutásáról, mint a klasszikus módszerek. A modell képesnek bizonyult a virológusok által lefolytatott kísérletek szimulációs reprodukálására is.

A kutatók a modellel nemcsak a koronavírus, hanem az influenza fertőzését is elő tudták idézni, és összehasonlították, miben más a két betegség tipikus kimenetele. A tervek között szerepel az immunválasz modellezése és az antivirális kezelések beépítése a szimulációs rendszerbe.

Hatalmas ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában. A Körkép online kiadásán megjelent cikk szerint szombaton 16 826 embernél végeztek PCR-tesztet, és 5338-an adtak pozitív mintát, ami egészen elképesztő, 31,7 százalékos fertőzöttségi arányt mutat, vagyis minden harmadik tesztelő Covid-pozitív. Az antigéntesztek kevésbé vészjóslóak, 10 941 főből 958 adott pozitív mintát, ez 8,8 százalék. A pénteki magyar adat 6804 új fertőzött, miközben Szlovákia lakossága a magyar populáció 55,8 százalékát teszi ki.

Szombaton 24-en haltak meg koronavírus következtében, és péntek óta újabb 454 ember került kórházba, így 2505 Covid-fertőzött szorul kórházi ápolásra Szlovákiában, közülük 183-an vannak intenzív osztályon, és 185-en lélegeztetőgépen.

Az ourworldindata.org adatai szerint Szlovákiában a lakosság 42,3 százaléka kapta meg mind a két oltást, vagyis számít teljesen védettnek. A globális átlag 39,57 százalék.

A szlovák járványügyi szakemberek szigorítást javasolnak a védelmi intézkedésekben, de a kormány egyelőre nem hallgat rájuk.