16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Gáspár Gergely

Mentőkutya talált rá egy halott idős nőre a Dunában Mentőkutya talált rá egy halott idős nőre a Dunában

Öngyilkossági szándékkal hagyta el otthonát a hölgy.

2 órája

Elsüllyedt autót találtak a Dunában Vácnál

Az elmerült autóról egy kajakozó tett bejelentést.

3 órája

December 10-én adják át a felújított Blaha Lujza teret December 10-én adják át a felújított Blaha Lujza teret

Új térburkolatot raktak le, és fákat is ültettek az egyik legforgalmasabb fővárosi közterületen.

4 órája

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70–300 kilométeres hatótávolságú amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium.

A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás – amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása – az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmét illetően, mert „lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy konfliktus esetén megütköznének a gyalogosegységek”.

Az Egyesült Államok a többi között HIMARS rakétavetőkkel is támogatta Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Az észt védelmi minisztérium értékelése alapján a rakétavetők segítségével sikeres csapásokat mértek orosz lőszerraktárakra, közlekedési csomópontokra, irányítási központokra. Az ilyen ellentámadások a minisztérium szerint hajszálpontosan célba értek, és az ukrán erők jóval nagyobb hatótávolságon belül tudtak velük harcolni, mint az addig használt tarackokkal.

A francia elnök szerint a NATO-bővítés lesz a megbeszélések egyik fő kérdése az ukrajnai válság lehetséges megoldásával kapcsolatban. Emmanuel Macron elmondta: ha egyszer elkezdődnek a tárgyalások a felek között, garanciát kell adni saját biztonságára az Oroszországi Föderációnak. A francia államfő hozzátette: azt azonban Kijevnek kell eldöntenie, hogy milyen feltételek mellett kezdődjenek meg az egyeztetések – írja az Unian hírügynökség.

Macron a TF1 műsorvezetőjének a következő történelmi példát hozta fel: „Azt gondolja, hogy amikor túl kellett élnünk Elzász és Lotaringia elfoglalását, akkor elődeink azt akarták, hogy egy világvezető mondja meg nekik, hogy mit tegyenek? Egyértelmű, hogy az ukrán népnek kell döntenie saját sorsáról, nekik kell meghatározni azt, hogy milyen feltételekkel, hogyan és mikor kezdődjenek, illetve zajlódjanak le a tárgyalások.”

Hozzátette: Európa jövőbeli biztonságának kérdése azonban éppen a nyugati országok lépéseitől függ.

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke Telegram-csatornáján egy mémmel reagált az olajársapkára.

A világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport Ausztráliával együtt elfogadta az orosz olajra kivetendő, EU által pénteken javasolt árplafon összegét. Az Oroszországból importált olaj hordónként 60 dolláros árplafont kapott.

Medvegyev erre reagálva egy mémet osztott meg közösségi oldalán. A képen Stanley Kubrick Ragyogás című filmjéből a főgonosz, Jack Nicholson látható megfagyva, és a következő felirat olvasható a fotón:

Végre döntöttünk az orosz olaj árplafonjáról...