Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Haász János

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

Bankett – itt a Vad Fruttik legújabb dala Bankett – itt a Vad Fruttik legújabb dala

Commodore64-es játék ihlette a zenéjét, a Béke művházban forgatták a klipjét, és arról szól, milyen kimerevíteni a banketthangulatot, az elmúlás fiatalon boldog-szomorú érzését.

február 23. 14:57

Lelőttek több embert a Frankfurt melletti Hanau városban Lelőttek több embert a Frankfurt melletti Hanau városban

Két vízipipabárnál lövöldöztek. A rendőrség megerősítette: a támadásokban nyolcan meghaltak. Egy embert letartóztattak.

február 20. 00:17

Innen építették az Országházat és a földalattit is Innen építették az Országházat és a földalattit is

A Komárom-Esztergom megyei ipar egyik leghíresebb üzeme és egyben a mai Magyarország első cementgyára volt a lábatlani. Csaknem százötven évig működött, 2013-ban kezdték el a bontását.

február 19. 23:34

A velencei karnevált a tervezettnél hamarabb lefújták a koronavírus miatt, a városból szinte eltűntek a turisták. Kedden, a karnevál eredetileg tervezett utolsó napján a város ikonikus helyén, a Szent Márk téren alig-alig lézengett turista – derül ki olvasónk, a több mint tíz éve Velence közelében élő és ott dolgozó Krisztina videójából. De ami igazán feltűnő a felvételen: lényegében a galambok is eltűntek a térről, pedig a legtöbbször szinte lépni sem lehet tőlük.

Velence, Szent Márk tér - galambok nélkül

Kedves ismerőseim, Nóráék évek óta Szicíliában élnek, igaz, a sziget fővárosával, Palermóval szinte épp átellenes oldalon. Ez azért érdekes, mert ugyebár kedden – a délolasz területek közül először – Palermóban is felbukkant a koronavírus. Annak ellenére, hogy ők jócskán több mint kétszáz kilométerre laknak onnan, a helyi karnevál is elnéptelenedett, hiánycikk lett a maszk és a kézfertőtlenítő – utóbbit négyes kiszerelésben 200 euróért tudna rendelni –, viszont az egyik kínai üzletben, ahol egyébként nem volt senki, talált egy csodálatos ereklyét, ezt ni:

koronavirus jelmez
Fotó: Olvasónk, Nóri

Igen, ez egy vegyvédelmi öltözéket idéző jelmez. Nyersfordításban, ahogy most a kínai üzletben árusítják: egy „antivírus jelmez”. Nóri azt írta, „gondoltam, veszek, legalább lesz maszkom és jól megijesztek mindenkit”, de végül túl drága volt ahhoz, hogy csak úgy vegyen egyet viccből, szóval nem tudtuk meg, hogy kicsomagolva milyen is ez a szett.

Egyébként van egy, a koronavírusra adott kedves, pozitív reakció is: tanárok, írók és tankönyvszerzők létrehoztak egy weblapot és hozzá egy Facebook-oldalt a karanténba került gyerekeknek és szüleiknek, hogy a karantéban lévő gyerekeknek ne kelljen a tanulást megszakítaniuk, és otthonról is tanulhassanak. A Lezioni sul sofá (Tanulás a kanapén) oldalnak egyelőre még csak bő 800 követője van, de a honlap folyamatosan olyan terhelés alatt van, hogy ennek a posztnak a megírásakor is Resource Limit Is Reached üzenetet ad.

Arról, hogy Popeye, valószínűleg mindannyiunk a vaskos alkar, a széles, vigyorgó pofa és a spenót ugrik be, ahogyan azt Fleischer Studio képregényéből vagy rajzfilmjeiből most már több mint száz éve ismeri a világ (az első képregény 1919-ben jelent meg, a rajzfilmsorozat 1933-ban indult).

A karikaturisztikus rajzolt fejben a legviccesebb azonban az, hogy a valóságban is létezett egy ember, aki szinte kiköpött mása volt Popeye-nek. Az imguron nemrég megosztott fotó a feltöltője szerint az 1930-as években készült, vagyis akkoriban, amikor a képregény már kellően népszerű volt és indult a sorozat – nem lenne csoda, ha a képen szereplő nagypapa direkt rá is játszott volna erre a hasonlóságra (amire a képre biggyesztett Pop Eye felirat is utal).

popeye