Jolán
2 °C
4 °C

Haász János

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

A nyolcnapos magyar bábállam, amit egy szerb festő vezetett A nyolcnapos magyar bábállam, amit egy szerb festő vezetett

De már két nap után külföldre távozott. Legfőbb támasza a Károlyi-kormány egy hét után megbukott, alkoholista hadügyminisztere volt.

november 17. 07:56

Elkezdtük érezni az idő súlyát Elkezdtük érezni az idő súlyát

A Stenken hallgatható először az Esti Kornél új, ötödik albuma, az Eltűnt idő. „Hirtelen 30 évesek lettünk” – magyarázza az együttes a 11 számos lemez fő motívumát.

november 8. 05:06

Úgy terveztem, mint minden este: alsógatyában rohadni a kanapén Úgy terveztem, mint minden este: alsógatyában rohadni a kanapén

Mészáros lapja szívatta Orbánt, Helen a tea miatt rálőtt az unokájára, kidőlt a járdafa. Tőmondat.

október 28. 20:25

Az alapkőletételek a kedvenc ingatlanos rendezvényeim, sajnálom, hogy már csak ritkán jutok el ilyenekre. Ezek azok a pillanatok, amikor valami már van ott, ahol majd épület lesz, de még formálódik az egész, sokszor nem is olyan lesz, mint a látványterv volt, bár azért akkorákat nemigen blöffölnek, mint tette azt a nemzeti igazmondás kormánya a Dagály strandon épült uszodakomplexummal. A bokrétaünnepségek már kevésbé izgalmasak, ott nagyjából már látszik, milyen lesz az épület vagy – kedvenc műszaki szavammal élve – a műtárgy.

De az alapkőletétel más. Kár, hogy ezt általában Fontos, Öltönyös Emberek rontják el megjegyezhetetlen számokkal, a gazdasági prosperitást és a politikai dinamizmust – a jelzős szerkezetek szabadon variálhatók a pozitív marketingüzenetek skáláján – sugalló beszédekkel. Aztán jön a pezsgő, jönnek a drága zakókat majonézfoltokkal elcsúfító hidegtálak, tolongás a büféasztal körül (alapszabály: amíg nincs kajád, te vagy a legmozgékonyabb, amikortól viszont van, mint a frissen kötött pórusbeton, úgy állsz, rendíthetetlenül az asztal mellett), a drága zakókat hányásfoltokkal tovább csúfító erős alkoholizálás, és hasonló társasági cselekmények.

De most valami egészen más történt. Életem egyik legpszichedelikusabb negyedórája.

agora.gif

Csütörtök este tartották az Angyalföld és VIzafogó határán lévő Göncz Árpád Városközpont leendő ékességének, az egykori buszpályaudvar és Sconto áruház romjain kinövő Agora Budapestnek az alapkőletételét. Elmentem, és elámultam, mint Lázár János a dohányboltban.

Mivel jómagam is a Göncz Árpádban lakom – ennek az új városközpontnak hála már nem Vizafogó határában, hanem egy valódi városközpontban! –, már napok óta figyeltem, hogy miféle iglut idéző Mars-bázis létesül és miért otthonom szignifikáns közelségében. Erre gondolok, csak egészen most estig ez simán fehér volt.

 

És mostanra kiderült, hogy a kupola egy egészen elképesztő és a már említett egészen pszichedelikus látványelemnek, egy úgynevezett 360 fokos projekt mapping show helyszínéül szolgált. Ezt úgy kell érteni, hogy a tényleg a Pirx kapitány űrállomásainak hangulatát a planetárium érzésvilágával elegyítő bemutatót egy félkör alakú gömbben borult ránk.

Szerencsére addig csak narancslét iszogattam, így bátran állíthatom, hogy nem a tanninok, hanem a virtuális valóságos show miatt kezdtem el perceken belül szédülni. VR-sisak még csak néhány röpke másodpercig volt rajtam – izgalmasabbnak tűnne egy olyan kütyü, mint a Strange Days-ben volt –, de ez a VR-sisak nélküli VR-élmény kifejezetten brutális volt. A grafikai megoldások közben azt az érzést keltették bennem, mint a Mátrix végén én lennék Neo, aki éppen elkezdi látni az egész mátrixot, ahogy az elemeiből összeáll, szétesik és újra össze és újra szét. A videó egyszerre szimbolizálta, ha jól értettük az üzenetet, a világ teremtését és az Agora Budapest épülését, mélyen elgondolkodtatva (legalábbis engem) arról, hogy mi az élet, a világmindenség meg minden értelme.

De mielőtt az agyam is szétesett volna, hogy ne álljon újra össze, véget ért a show, és kezdődhetett a tolongás a büfénél. Én pedig, míg sorban álltam a pestós csirkemellért, azon gondolkodtam, hogy pár év múlva talán már egy teljes gömbben lebegve kápráztatnak el minket látványtervekkel és semmiből kinőtt irodákkal. Mert hát bámulatos dolog a tudomány, nemdebár, Sir Bedevir?

Görgetem lefelé a coub.com-on a legfrissebb videókat, ahogy napjában egyszer-kétszer szoktam, nézegetem a hülye játékokból kivágott hülye jeleneteket, ezeréves Youtube- vagy Indexvideókból csinált kis coubokat, kínos orosz nyelvű filmalámondásos minivideókat és még kínosabb Vágási Feri-s Szomszédok-hangosgifeket. A politikusoknál néha megállok, meghallgatom például Balog exminiszter gondolatait a vallásos emberekről, és arról, miért is jobb az államnak (sőt, az egyetemes emberiségnek is nyilvánvalóan), ha az ember nem egy olyan kutya ateista, mint én. 

És egyszer csak teljesen érthetetlen okból kikapcsol a bannervakságom, és észreveszem, hogy a mesterséges intelligencia milyen reklámot csap a nemzet első számú lelkipásztorának videójához. Azóta se tudok rájönni, mire gondolt az MI, vagy maga a Skynet, de ha ilyen alantas, sunyi eszközökkel szolgálja a hazánk lejáratásán dolgozó erők érdekeit, én már azon sem lepődök meg, ha az egyszer majd csak felbukkanó igazi Terminátor egy Soros-arcú Verhoftstadt és egy, a déli határkerítésnél várakozó menekült hibrije lesz.

balogkolbász

Amerikában kedden félidős választások lesznek, de a kongresszusi tagok mellett más választott tisztségviselők mandátumáról is döntenek a szavazók. Például egyes államügyészekről, akiket az USA-ban nem kineveznek, hanem – mint az az amerikai krimisorozatokon felnőttek bizonyára tudják – megválasztanak a derék szavazópolgárok.

Az egyik ilyen állam, ahol most kedden ügyészt is választanak, Michigan, ahol 2011 óta a republikánus Bill Schuettle tölti be ezt a posztot. A republikánusok jelöltje Tom Leonard, a michigani törvényhozás alsóházi elnöke, de érdekesebb most a demokratáké, akit Dana Nesselnek hívnak (van még három másik induló is, az esélytelenek szokásos nyugalmával). És nemcsak azért, mert az előzetes felmérések többségében – hétből ötben – ő áll nyerésre, hanem azért, mert egy még tavaly ősszel készített kampányvideójában az egyébként az LMBTQ közösség egyik legjelentősebb jogi képviselőjeként is ismert ügyvédnő, a szexuális zaklatásokra reagálva olyasmit ígért, ami egész biztosan meg fog tartani: ő az a jelölt, akitől egészen biztosan számíthatnak arra, hogy nem fogja megmutatni senkinek a péniszét! Az egész kampányvideó, angolul, kevésbé szórakoztató folytatással alább nézhető meg.