Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Haász János

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

Ahogy a mondás tartja: alkalom szüli a fotballt Ahogy a mondás tartja: alkalom szüli a fotballt

Kis pénz, kis krumplileves, nagy szív, nagy sikerek. Avagy egy tekercs film, aminek keletkezéséről semmit nem tudunk. Foghíjtelken, tűzfalak közé épített kispálya, a grundfocis sörmeccsek és a decens céges május 1-jék hangulatának ötvöződése.

1 órája

Venne egy Aba-Novákot 40 ezerért? Venne egy Aba-Novákot 40 ezerért?

A BÁV elég baráti áron kezdi az árverést, kérdés, meddig mennek fel a licitek.

február 14. 20:52

Késeléssel ért véget a novaji Remélés

A farsangvégi ünnepről hazafelé tartó férfi két embert sebesített meg.

február 12. 12:49

Ezzel az úgy kreatív tartalmában, mint esztétikai megoldásában magas színvonalú és igazán minőségi kontenttal sikerült a pekingi magyar kulturális intézetnek boldog új kutya évét kívánnia.

27750908 1213627832114194 8572084077996271324 n
Fotó: Pekingi Magyar Kulturális Intézet

A kínai holdújév az általunk használt Gergely-naptár szerint idén február 16-án van, ekkor kezdődik a kutya éve. A magyar kultúra pekingi hídfőállásának sikerült leporolnia a 2017-es vizes vb-re Gyárfás Tamásék által meg(rém)álmodott Bol-dogot (de végül is igazuk van, a bol-dog új évet „poént” nem is értem, hogy hagyták ki), és újrahasznosították. Komolyan, komolyan, komolyan kérdezem: ha erre futja erőből és energiából, miért nem veszünk inkább egy Disney-képeslapot, és küldjük el azt nekik postán?

27858467 1213627852114192 4419583725580455306 n
Fotó: Pekingi Magyar Kulturális Intézet

Reméljük, újsütetű kínai barátaink nem túlzottan érzékenyek az esztétikai finomságokra, vagy kellően nagyvonalúak ahhoz, hogy ne sértődjenek meg vagy hülyézzenek le minket, hanem egyszerű hungarikumként fogják fel az ízléshiányt. Ha viszont nem, vagyunk bajban, mert szijjártó-i hevülettel ebből akár egy nagyköveti bekéretés is kijönne.

A patrióta gazdaságpolitika újabb átütő sikere ezúttal Sopronból érkezett. A vörös csillagja ürügyén és az erdélyi Csíki sör miatt a kormánypártok által nemrég még világgá kergetni vágyott Heineken tulajdonában álló sörgyár ugyanis ezentúl még magyarosabb gyümölcsös söröket állít elő. Azt írják, hogy a 100 százalékban magyar árpából készülő Soproni után itt a kizárólag hazai meggyet és bodzát tartalmazó Soproni Radler, de hogy egyébként is, a vállalat összes beszállítójának már 85 százaléka magyar.

Bevallom, én nem szeretem a gyümölcsös söröket, igaz, sokáig semmilyen sört nem szerettem (mondjuk aki tizenpár évesen a Kőbányaival vagy a pasztőrözetlen Kinizsivel találkozik először, az csoda, ha még az életében valaha sört akar a szájába venni). Viszont eszembe jutott, hogy ha már van, vagyis lesz tavasztól magyar bodzás és magyar meggyes sör, hogy tudják-e, a bodzához főleg milyen népi hiedelmek kötődnek? Nem? Elmesélem. (Én se tudtam, míg utána nem néztem.) A legtöbb helyen ezek a népi hiedelmek a disznókhoz kapcsolódóak, hogy például elkerüli a disznókat a vész, ha bodzaágat szórnak az ólba vagy hogy a sebükből kihullik a pondró a bodza letépett ágaitól.

És tudják, miért jó ez? Mert ha ezentúl valaki nagyon csúnyán berúgna a magyar bodzás Sopronitól – vagy ha más gyártónak is van bodzás söre, akkor bármelyik ilyentől, bár gondolom, ahhoz rengeteget meg kell inni –, akkor különösen stílszerű őt részeg disznózni, és ha szeretettel és dühvel teljes hozzátartozók vagyunk, hozzátehetjük nyugodtan: majd reggel számolunk, és ne hidd, hogy egy kis bodza miatt téged is elkerül a vész! Mondjuk oké, azt nem tudom, hogy az alkoholmentesre mit lehet kitalálni, de hát az ember egyébként is oly ritkán iszik alkoholmentest.

Tavaly volt Arany János születésének 200. évfordulója, amely apropóján nem mindennapi megemlékezést talált ki a Pázmány egyetem irodalomtudományi tanszékének docense, Ajkay Alinka és egykori egyetemi csoporttársa, Brezina Kinga. Mivel Arany Jánosnak 35 éven keresztül jelentek meg versei – vagyis a lánya halála után volt egy időszak, amikor csak műfordításai –, kiválasztottak az életműből 35 verset, minden évből egyet. És felkértek 35 színészt, hogy mondjanak el egy-egy verset, méghozzá úgy, hogy minden színész annyi idős legyen, ahány éves korában Arany az adott verset írta. És minden színész igent mondott.

A teljesen önerős projektben, amit a 35Vers Facebook-oldalon lehet nyomon követni, mások mellett László Zsolt, Elek Ferenc, Bezerédi Zoltán, Hegedűs D. Géza, Trill Zsolt, Kálid Artúr és Csuja Imre vesz részt. A „legfiatalabb” vers az Arany 30 éves korából származó Barátomhoz (a 30 éves Nagy Dániel mondta el), az eddigi „legidősebb” a 62 éves korában, 1879-ben írt Még ez egyszer (Bezerédi Zoltán előadásában). Az oldalon eddig 12 videó jelent meg, de ennél már többet leforgattak, azokat folyamatosan publikálják majd az oldalon. (A képre kattintva eljut a videókhoz.)

arany200