Ábrahám
17 °C
29 °C

Haász János

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

Több száz menekült családot űztek el fegyveresek Líbiában

Csaknem kétezer embernek kellett elhagynia a menekülttábort.

augusztus 14. 14:31

Meghalt Kerényi Imre Meghalt Kerényi Imre

A miniszterelnöki megbízott, színigazgató 74 éves volt.

augusztus 11. 13:24

Zágráb újra kérte a Hernádi Zsolt elleni elfogatóparancs megújítását Zágráb újra kérte a Hernádi Zsolt elleni elfogatóparancs megújítását

A Mol-vezér 2016-ban került le az Interpol körözési listájáról.

augusztus 11. 10:30

Gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye volt az Égigérő fű volt, többek között egy alkartörést is köszönhetek neki – pár hónappal egy könyvélményből fakadó könyöktörés után, de ez csak mellékszál –, meg azt a sokáig bennem élő szent meggyőződést, hogy fővárosinak lenni=körfolyosós bérházban lakni. Én vidéki voltam, kertes ház egy kisvárosi utcában, esténként tücskök és bogarak, csönd és derékig érő disznószarszag vett körül. Amikor azt a filmet láttam, tudtam, hogy én is olyan házban akarok lakni, amilyenben Poldi bácsiék.

Azóta már tudom, hogy korántsem akkora élmény, pláne ha az embernek akkora tériszonya van, hogy egy kosárlabdapalánk adja a másikat. És most ez Pesti cetliken talált poszt végképp meggyőzött arról, hogy vannak a közösségi együttélésnek hátulütői, mert nem mindenki olyan jó fej, mint Dezső bácsiék és az ottani lakóközösség.

 

Azt is mondhatnánk, hogy Isten azért teremtette őket, hogy... oh wait. Na még egyszer: jöjjön egy káprázatos megközelítése annak, hogy miért is fontos napjainkban az, hogy a dinókat emlegessük.

 

Az érvelés – sajnos az eredeti videót nem találtam meg – minden bizonnyal abból az észrevételből indul ki, hogy a Bibliában nincs szó a dinoszauruszokról, és ugye hogy illik össze a világ isteni teremtésének (hipo)tézisével ez. Bár amúgy a velünkazisten.hu-n erre a dilemmára is találunk megoldást, ez a videós érvelés annyira csodálatos, hogy nem tudunk szó nélkül továbbmenni.

Mikroszintű empirikus tapasztalataim szerint nagyjából tízéves kor környékén kezd vicces lenni a „szívjunk héliumot, és beszélgessünk úgy, mint az Alvin és a mókusok” projekt. Mint minden gyerekjáték, ez is unalmassá válik aztán egy idő után, jellemzően úgy hatvanéves kor környékén, addig viszont minden bulin az önfeledt móka és kacagás terepe (egy bizonyos kor fölött egy bizonyos italmennyiség után).

nemesgazok

A hélium azonban csak egy nemesgáz a sorban – vagyis oszlopban, a periódusos rendszer jobboldali, szélső, lilás színű oszlopában –, mellette, vagyis alatta jön még a neon, az argon, a kripton, a xenon és a radon. Jó, jó, mondhatnák, de ki a fenének jutna eszébe neont vagy argont beszívni?

Hát ennek az úriembernek, itt fenn, aki a Cody'sLab néven futó Youtube-csatornáján ránt be néha minket – vagyis az emberiség angolul beszélő tetemes hányadát – a természettudományok világába. Ebben az esetben nem csinált mást, mintha végigszívta az összes nemesgázt, aztán íme tíz másodpercben, ez lett az eredmény.

 

Amúgy azoknak, akik tudnak angolul, és érdeklik őket a nemesgázok, és a fociból sem csak a gólösszefoglalót szeretik, azok kedvéért íme a teljes videó.