Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hanula Zsolt

újságíró Tech-Tudomány

Olvasatlan emailek száma18975

Ebből fontos0

Facebook-részvények száma1

Jelenlegi árfolyam (dollárban)76

8 kütyü, amit azonnal hazavittünk volna a CES-ről 8 kütyü, amit azonnal hazavittünk volna a CES-ről

Szelfiző kutyákat, kutyaméretű mozgó projektort, okos pálinkafőzőt és biciklis laptopállványt láttunk a világ legnagyobb kütyükiállításán.

január 13. 21:00

Akkorát okosaludtam, alig akartam felébredni utána Akkorát okosaludtam, alig akartam felébredni utána

A technológia már minden ébren töltött percünket uralja. Egészen logikus, hogy a következő hódítás a nem ébren töltött idő lesz.

január 12. 10:41

A VR halott, és élvezi A VR halott, és élvezi

A virtuális valóság évek óta sokmilliárd dolláros ígéretként létezik, de valahogy sosem sikerül igazán berobbannia. A CES kiállításon a VR-siker illúzióját kergettük, de a vége súlyos szexuális trauma lett.

január 11. 16:01

Siri tök jó dolgokat tud, a Google Asszisztens szintén, az Amazon Alexája pláne. Egy dologra nem képes egyik se a három szupernépszerű digitális asszisztens közül: magyarul megszólalni, vagy érteni, amit mondanak neki. Persze, kicsi piac vagyunk, több tucat nyelv van, amit előbb érdemes megtanítani a mesterséges intelligenciáknak, mint a magyart, na de akkor is.

És akkor a CES egyik eldugott sarkában szembejön egy pici holland startup, a Travis, egy féltenyérnyi fekete koronggal, ami valós időben fordít élő beszéden 80 nyelvről és -re. Egy sört kérek - mondom Travis mikrofonjába, Can I have a beer please? - mondja vissza két másodperc gondolkodás után. Aztán ugyanezt visszafelé is. Talpra magyar, hí a haza, itt az idő, most vagy soha - emelem a tétet egy kicsit nehezebben fordítható mondattal, amire az egész kiállításon összeomlott a wifi, és kiderült, hogy a magyar nyelvi adatbázis offline még nem működik, csak a felhővel kommunikálva. A cucc mindenesetre tényleg működik, 229 dollár az ára, és annyi biztos, hogy hatalmas segítséget nyújt, ha a világon bárhol sört szeretnénk rendelni, ami a turistáskodás esszenciális alapeleme.

Oké, ez tényleg állati látványos, ráadásul a fotós el is meséli, hogyan sikerült elkapnia a pillanatot. A helyszín Pasadena, Kalifornia, a hagyományos újévi Rose Bowl rangadó az egyetemi bajnokságból. A B2-es lopakodó nem csak úgy véletlenül arra járt, hanem a meccset kísérő légiparádé részeként húzott át a stadion felett, 320 km/óra körüli sebességgel, nagyjából 300 méteres magasságban. A fotós, Mark Holtzman direkt erre készülve egy Cessna kisgépen navigált a stadion fölé, és 1000 méteres magasságban, és a bombázóval párhuzamosan, 170-es tempóval haladva várta a tökéletes pillanatot. Össze is jött neki. A meccsen egyébként a Georgia Bulldogs nyert az Oklahoma Sooners ellen, ha ez bárkit is érdekel.

Az AFP hírügynökség számolt be a divathullámról, ami a thaiföldi médiában az új év első igazi slágertémája. A beavatkozás lézerrel zajlik, négy alkalommal kell megismételni, és kb. 170 ezer forintnak megfelelő helyi pénzbe kerül (ami Thaiföldön úgy három havi minimálbért jelent). Egy plasztikai sebészeti klinika vezetője azt nyilatkozta, havi 100 páciensük van, gyakorlatilag futószalagon jönnek. Hogy ez az egész mire jó, az elég homályos; ugyan Délkelet-Ázsiában a csajok nagyon odavannak a fehér bőrű férfiakért, de leginkább azért, mert ez a "gazdag turista" szinonimája, illetve őrületes menőség európai/amerikai pasival mutatkozni egy nőnek. Az azért elég kétséges, hogy erre a divathullámra úgy is fel lehetne ülni, hogy csak az az egy testrésze fehér az embernek, amit általában úgyis ruha fed. (via)