Emőke
6 °C
20 °C

Hermann Irén

Egy zalai zsákfaluból dolgoznak az IKEA-nak Egy zalai zsákfaluból dolgoznak az IKEA-nak

Szállítóberendezéseket gyártanak a raktári feladatokhoz. Az EBRG System egy százfős zalai faluban csinál félmilliárdos árbevételt.

március 12. 18:03

Messze van Budapest, sokat kell adni Messze van Budapest, sokat kell adni

Kerestük a legjobb zalai gasztrohelyeket. Mindenütt jókat és sokat ettünk, mert a nagy adag még mindig elvárás.

március 10. 11:02

Leporolta az agrárdiplomáját, és a legnagyobb áfonyabeszállító lett Leporolta az agrárdiplomáját, és a legnagyobb áfonyabeszállító lett

Megtudta, hogy a bogyós gyümölcsöket a legnehezebb termeszteni, hát abból épített gazdaságot a világjáró magyar.

február 24. 19:19

Kísérleti jelleggel győri, tatabányai és szegedi üzleteiben bevezeti a Spar az újrahasznosítható zsákokat a zöldségek és gyümölcsök vásárlására, a műanyag zacskók helyett. A mosható és szalaggal összehúzható zsákokat hármas egységcsomagban, 599 forintért lehet megvásárolni az üzletekben.

Azokban az üzletekben, ahol van önkiszolgáló mérleg, a termékeket zsák nélkül kell lemérni, majd utána ráragasztani a címkét (amit otthon le kell szedni). Ahol a kasszánál mérnek, ott is ki kell venni a zsákból a gyümölcsöket és zöldségeket, majd mérés után visszatenni.

A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használják, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab, ez felszorozva az ország lakosságával közel 300 millió zacskót jelent.

Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei közt szerepel, hogy a 2014-es szinthez képest 2019-re 80 százalékkal csökkenteni kell a zacskóhasználatot. A műanyag zacskó nem vagy csak hosszú évek alatt bomlik le, akár száz évig is szennyezheti a környezetet, nem beszélve arról, hogy sokan nem a szelektív kukába, hanem a háztartási szemét közé dobják.

Ha beválik az újrazacskó, a Spar összes üzletében bevezeti az országban.

Még mindig 2,8 milliárd svéd koronával, azaz 302 millió amerikai dollárral tartozik Észak-Korea Svédországnak - jelentette a svéd exporthitelekért felelős intézet (Swedish National Export Credits Guarantee Board) vezető elemzője, Stefan Karlsson, erről pedig egy indiai lap írt.

A történetről korábban részletesen is írtunk. Röviden: Észak-Korea az 1970-es években, azaz közel ötven éve vásárolt ezer darab Volvót és bányászati gépeket Svédországtól. Mivel a vevő az 1980-as évek óta nem törlesztett, az eredetileg 600 millió koronás összeg 45 éve folyamatosan kamatozik. Ezzel Észak-Korea Svédország legnagyobb adósa. Még mindig.

mark

Sokáig alig változik valami az élvonalban, aztán a 2010-es években történik valami.

Forrás: Visual Capitalist