Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Hudák Hajnal

A Szentendrei úti fák miatt feljelentést tevő lakó szerint törvénytelenül kezdik meg a felújítást A Szentendrei úti fák miatt feljelentést tevő lakó szerint törvénytelenül kezdik meg a felújítást

A helybéli lakó már két feljelentést is tett, szerinte nem kezdhetnék el a munkát, de szerdán felvonultak a munkagépek.

augusztus 21. 17:13

Balesetben meghalt egy nő Sopron és Harka között Balesetben meghalt egy nő Sopron és Harka között

A másik autóban két ember megsérült.

augusztus 21. 16:02

Mexikóban egy bíró engedélyezte a rekreációs kokainozást két embernek Mexikóban egy bíró engedélyezte a rekreációs kokainozást két embernek

Még nem szívhatják büntetlenül a kokaint, mert a döntést magasabb szinten is jóvá kell hagyni.

augusztus 21. 15:43

Augusztus 20-án kapott bejelentést a Fióka- és Madármentés, hogy a pilismaróti öbölben egy hattyú bajban van. A partra is alig bírt kivergődni, kapkodva szedte a levegőt, családja is vele volt, de tenni semmit sem tudtak – számoltak be az esetről a Facebookon.

 

A madármentők a fotó alapján látták, az egyik szülő madárral történt valami. A pilismaróti kollégájuk, Kiss Balázs sietett a helyszínre, abban maradtak, ha nagy a baj, beviszi a madarat a Fióka és Madármentés dömösi természetvédelmi mentőhelyére. 

A helyszínen kiderült, hogy a hattyúcsaládból a mama gabalyodott horgászdamilba, ráadásul egy horog a lábába, másik a nyakába akadt, így úszni se tudott, és levegőt is alig kapott.

A madármentő ki tudta szabadítani a madarat, eltávolította mindkét horgot, majd elengedte a tojót, aki boldogan tovaúszott.

A madármentők a kommentek közt azt is írják, hogy a hattyúkat rendkívül nehéz megmenteni, be kell őket cserkészni, mert sokszor megijednek, támadásnak veszik a közeledést, és agresszívan támadhatnak.

Körülbelül száz résztvevő sérült meg azon az indiai vallási ünnepen, amin férfiak kövekkel dobálják egymást Uttarakhand államban, az ország északi részén - számolt be az NDTV.com.

 

Más hírforrások szerint a sebesültek száma 120 volt, de a videó alapján csak azon lehet csodálkozni, hogy senki nem halt meg a hagyomány a gyakorlása közben. A köveket körülbelül 10 percig dobálják ilyenkor egymásnak minden évben, több ezren nézik végig.  

A Bagwal nevű fesztiválon azért dobálják egymást kővel, mert a kiömlő vérrel áldozatot mutatnak be az uralkodó istenüknek, Barahinak, aki egyébként nő. A helybéliek úgy vélik, minél több vér folyik, annál jobban kedvében járnak az istennőnek.

Fotó: TV9 Bharatvarsh / You Tube

A helyi pap szerint az a története ennek a vallási ünnepnek, hogy az istennő egyszer azt kérte egy idős nőtől, hogy áldozza fel egyetlen unokáját. A nő ezt nyilván nem akarta, és kikönyörögte az istennőtől, hogy kímélje meg az unoka életét. Ebbe Barahi annak fejében ment bele, ha minden évben egyszer legalább annyi vér folyik a városban, ami kitesz egy embernyi véráldozatot. 

Varsóban fotózta ezt a képet egy ottani csatornafektetésről Pőthe Attila, és kirakta a Facebookjára mindannyiunk okulására:

 

Azt láthatjuk a képen, hogy az útban lévő fa gyökereit nem vágták szét, hanem megmentették, vigyáztak rá.

Vállalták a plusz energiát, hogy kiszedjék körülötte a földet, és vizes ruhával becsavargatták. 

Itthon ilyet még nem láttunk, inkább az ellenkező esetekhez vagyunk szokva, amikor kivágják a fákat a legkisebb indokkal, vagy úgy végzik a munkálatokat, hogy nem veszik figyelembe a már akár 50-100 éve ott élő, oltalmat adó fáknak.

Ahogy egy kommentelő velősen megfogalmazta a poszt alatt: 

"erre mondom mindig hogy Magyarország nemcsak a nyugati országoktól van lemaradva 50 évvel, hanem már a régi “tagállamoktól” is *

gyok.png