Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Hudák Hajnal

Az új NAT és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ Budapesten Az új NAT és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ Budapesten

Az Emmi elé vonultak a kongresszus első napján.

február 14. 20:34

Megölte lányát, majd magával is végezni akart egy idős férfi

Eszméletlen idős férfit és egy női holttestet találtak a rendőrök Mosonmagyaróváron.

február 14. 18:45

Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában Dzsudzsák góllal mutatkozott be új csapatában

4-1-re nyertek az előző csapata ellen.

február 14. 17:45

A Piliscsabai Polgárőr Egyesület rakott ki képeket arról a nem mindennapi látványról, amit pénteken tapasztalhattak a Fő út melletti árokban az arra járók, nagy mennyiségű, színes folyadék folyt benne:

 

Egy ideig nem lehetett tudni, mi folyik az árokban, aztán miután a hatóságok a helyszínre értek, kiderült, a Iosephinum kollégium területén lévő kúton végeztek próbaüzemet bejelentés nélkül. Ebből származott a narancssárga víz, amit rozsda és agyag színezhetett meg.

Untitled-1.png
Fotó: Piliscsabai Polgárőr Egyesület

Egy különösen veszélyes, ausztrál ritkasággal gyarapodott a Debreceni Állatkert - közölte a Nagyerdei Kultúrpark. 

A sisakos kazuár a lengyelországi Łódź állatkertjéből érkezett hosszú előkészítő munka után január 30-án.

Az Európai Fajmegmentő Programmal jött a Debreceni Állatkertbe, cél, hogy a világ legveszélyesebb madara Magyarországon is szaporodni tudjon, hiszen erre soha nem volt még példa.

A nagyközönség számára szerdától látható, közel 4 éves hím érkezésével Magyarországon 5 egyedre nőtt a kazuárok állománya. Az állatkert reményei szerint a daliás hímet elfogadja majd párjaként az intézményben élő nőstény, és a jövőben tenyészeti sikerekről is beszámolhatnak.

A sisakos kazuár (Casuarius casuarius) egyike a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ausztrália trópusi esőerdőiben őshonos három kazuárfajnak. Földünk legveszélyesebb, második legnehezebb és harmadik legmagasabb madara alapvetően tart az embertől, és igen ingerlékeny.

Csőrével, karmos lábával és sisaktarajhoz hasonló, jellegzetes szarukinövésével – ami futás közben a faágakkal szemben is védelmet nyújt – egyaránt súlyos sérüléseket okozhat.

Az őshüllőkre emlékeztető, atavisztikus megjelenésű futómadár nélkülözhetetlen ökológiai szerepet tölt be élőhelyén, mivel az elfogyasztott gyümölcsök magvait elszórva nagymértékben hozzájárul az őshonos növényzet burjánzásához. Több mint 70 fafaj termését például méreténél fogva csak a kazuárok képesek elfogyasztani és terjeszteni.

Ausztráliai élőhelyén összesen 1500 sisakos kazuár él. Veszélyeztetik őket a betelepített és elvadult háziállatok, a mezőgazdasági tevékenység miatti erdőirtások és az erdőtüzek, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

A debreceni Nagyerdő fái alatt 2001 óta tartanak sisakos kazuárokat. 

A Google Trends twitterén múlt kedden jelent meg adat arról, hogy "koronavírus tünetei" szókapcsolatra való keresés tízszeresére nőtt az angol nyelvű oldalakon az előző héthez képest. A top keresések között volt még, a "koronavírus megelőzése" és hogy "hogyan terjed a koronavírus". Ezekben az adatokban nincs is semmi meglepő, azonban volt még egy adat, ami a Vice magazin szerint azt jelzi, hogy főleg Amerikában, de máshol is nagyon sok embert eléggé össze van zavarodva a vírussal kapcsolatban.

A Boingboing adatai szerint az utóbbi napokban ugrásszerűen megnőtt a keresés a "corona beer virus" szókapcsolatokra, amiből arra lehet következtetni, hogy az ezt beírók azt hiszik, hogy köze van a sörnek a vírushoz, esetleg arról nevezték el.

 

Angolul ugyanis nem crownvirusnak hívják, hanem a latin coronavirus változatot használják, ebből a corona pedig megegyezik az USA egyik legkedveltebb sörmárkájával. Amúgy azért van korona a nevében, mert a mikroszkópos képükön a burokba ágyazott fehérjetüskék a Nap koronájához  hasonlóan kitüremkednek a felszínből, latinul a corona jelentése koszorú, virágfüzér, glória, korona. A Corona sörnek pedig a logója egy aranykorona. 

A Vice szerint főleg Észak-Amerikában volt jellemző, hogy erre kerestek (kivéve Mexikóban, ahol gyártják a Coronát), de Nyugat-Európában, Ausztráliában, Indiában, Indonéziában, Japánban és Új-Zélandon is sok találat volt. 

Plusz adalék, hogy nálunk azért hívták ezt a sört Coronitának, mert Spanyolországban egy régi helyi borászat 1907 óta birtokolja a Coronas nevet, ezért más néven kellett ott forgalmazni, és hozzánk is így jött be.

1 H0X1lcU9WK4wMO65X8VbCQ
Fotó: makeameme.org