Valér
-1 °C
0 °C

Hudák Hajnal

Barkácsország barkácsdivatja: ez volt az Ez a divat Barkácsország barkácsdivatja: ez volt az Ez a divat

Az ország egykor egyetlen divatmagazinja 1949-től 1993-ig működött. Eleinte a konfekciódivat népszerűsítése volt a fő cél, a háziasszonyok a korabeli csináld magad-ötletek miatt vették, de a szocializmus végére nemzetközi színvonalú lappá vált. Válogatás a Fortepan-kiállítás divatképeiből.

október 7. 20:00

A múlt század legszebb elrontott képei A múlt század legszebb elrontott képei

Az élet a legnagyobb Photoshop-művész, az alábbi válogatásunk ezt az állítást bizonyítja.

július 22. 23:35

2017 legzseniálisabb police.hu-s képei 2017 legzseniálisabb police.hu-s képei

Hol húzódik a határ az absztrakt és a valóságos, a művészet és a rendészet között? Hát a rendőrségi helyszínelős képeken, amiknek idén is a legjobbjaiból válogattunk. Nagykép.

2017. december 31. 20:11

Érdekes dologra derült fény: a denevérek nemcsak nagyon hasznos állatok, de rendkívül aranyos, ahogy csámcsognak. Ezt a Mályi Madármentő Állomás által kirakott szupercuki videóból tudtam meg, amit Facebookjukra raktak ki az egyik általuk mentett denevérről:

 

Azt írják hozzá, hogy amikor beérkezett hozzájuk a denevér, hangosan sírt a fájdalomtól, "de amint megkapta a minipelenkát máris megnyugodott a férfiasságán megsérült denevér". A csütörtöki ebédet már elégedett fejjel csámcsogta el, mint ahogy a videón nagyon jól hallható. A sebe szépen gyógyul, de a pelenkacserét nem annyira szereti az állat. 

danny2.png

Felhívás: ha támogatni szeretné az ilyen, és teljesen más kisállatok mentését 500 forinttal, hívja 13600-at és üsse be a 50-es kódot vagy SMS küldésekor 13600 a címzett, az sms szöveg pedig 50. 

Csalás miatt vádat emeltek az ellen az a 26 éves aszalói férfi ellen, aki még májusban egy miskolci áruházban kicserélte magának az árukódokat - közölte a Police.hu.

A nagyon okos férfi egy távcső címkéjét egy bicskatartóéval cserélte ki, illetve két drágább gumicsizmára egy-egy olcsóbb cipő kódját tette rá. Kicsit sem lehetett gyanús a pénztárnál, amikor a 130 000 forintot érő áruért, alig  7000 forintot kellett volna fizetnie. Le is bukott, megy a bíróságra.  

Rendkívül ritka majomfaj szaporodott Budapesten, hiszen aranyhasú mangábét az óriáspandánál is ritkábban látni állatkertben - tudatta a Fővárosi Állatkert. A nyugat-afrikai erdőségekben honos majomfaj rendkívüli ritkaságnak számít állatkertekben. A faj vadonbeli egyedszáma ismeretlen, de őshazájában ritkulóban van.

mangabe03.PNG
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A kicsi még október 22-én született, mostanra már a nagyközönség is láthatja. A gondozóknak azt még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani a nemét, így nevet is csak később fog kapni.

Napjait nagyrészt anyukája ölében tölti, noha már kisebb felfedező utakra is vállalkozik.

Az aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) az óvilági majmok, ezen belül a cerkóffélék közé tartozó faj, Nyugat-Afrikában, a Kongó-medence sűrű erdőségeiben őshonos. Mivel élőhelyük a kutatók számára nehezen hozzáférhető, és egyébként is rejtett életmódot folytatnak, nincs információ a vadonbeli állomány pontos nagyságáról.

A világ több ezer állatkertje közül csak 12 állatkertben láthatók aranyhasú mangábék: összesen 27 egyed.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az aranyhasú mangábéknak mind a tartása, mind a szaporítása több évtizedes múltra tekint vissza, és az elmúlt évtizedekben a városligeti intézmény egyike volt annak a három állatkertnek (San Diego és Wuppertal mellett), ahol rendszeres és jelentős számú szaporulat volt. A most született kölyökkel együtt jelenleg 5 aranyhasú mangábé él Budapesten, ez ma a legnagyobb létszámú állatkertben bemutatott csapat ebből az állatfajból.

mangabe02.PNG
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az aranyhasú mangábék állatkerti szaporítása fontos, mert természetvédelmi jelentőséggel bír. Az állatkerti világállomány csekély egyedszáma miatt azonban egyre nehezebb olyan állatokat találni, amik nem rokonai egymásnak. A nemrég született kölyök különösen fontos, mert apai ágon a felmenői mind amerikai állatkertekben éltek, anyai ágon viszont európai állatkerti egyedek az ősei, így vérfrissítésként az amerikai vérvonal is megjelent az európai állományban.