Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hudák Hajnal

újságíró Politika

2017 legzseniálisabb police.hu-s képei 2017 legzseniálisabb police.hu-s képei

Hol húzódik a határ az absztrakt és a valóságos, a művészet és a rendészet között? Hát a rendőrségi helyszínelős képeken, amiknek idén is a legjobbjaiból válogattunk. Nagykép.

2017. december 31. 20:11

Öngyilkos lett a Linkin Park énekese Öngyilkos lett a Linkin Park énekese

Chester Bennington felakasztotta magát.

2017. július 20. 20:22

Többen hánytak klórgáz miatt a Komjádiban

Hosszú Katinka úszópalántáit már be sem engedték az edzésre az egyik szülő szerint.

2017. február 8. 09:42

Ma reggel újabb öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a főváros környéki erdőkben, így az elmúlt egy év alatt 100 fölé emelkedett a sikeresen befogott állatok száma - közölte a parkerdő.

vaddiszno befogas 1
Fotó: Pilisi Parkerdő

Az erdőgazdaság által alkalmazott módszerrel biztonságosan és hatékonyan csökkenthető a vaddisznók létszáma a lakott területekhez közeli erdőkben, ahonnan távolabbi erdőségekbe szállítják az állatokat, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben. A befogás kutatási célokat is szolgál, több állatot nyomkövetővel is elláttak.

„A befogás nyár végétől kezdődően, főleg a téli időszakban eredményes, amikor már önállóan mozognak a tapasztalatlanabb, fiatal állatok, akiket aztán télen a szűkebb táplálékkínálat miatt könnyebb a befogóba csalogatni” – mondta Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdőgondnoka.

A befogó ajtaját egyébként maguk a vaddisznók csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését.

vaddiszno befogas 2

A csapdát aztán ponyvával takarják le, így az állatok maguktól elindulnak a szabadon hagyott kijárat, és az elé helyezett szállítóláda felé. A XII. kerületi Hegyvidék Önkormányzata már sikeresen csökkentette a belterületen élő vaddisznók létszámát ezzel a módszerrel.

vaddiszno befogas 3

Sok helyen megrongálják a befogókat, ennek megelőzéséhez a szakemberek a lakosság segítségét is kérik. Elég, ha valaki becsukja az élesített csapda ajtaját, és máris hetek munkája veszett kárba. Van, amikor szétszedik a ketrec elemeit, vagy tönkreteszik az ajtó zárszerkezetét. Komoly nehézséget jelent még a felelőtlen kutyatartás is, a póráz nélkül szabadon engedett kutyák gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat, és támadásukkal, ugatásukkal stresszt okoznak az egyébként is szokatlan helyzetben lévő állatoknak. Ezért kérik, hogy ha a főváros környéki erdőkben 9-10 négyzetméteres, 1 méter magas ketrecet találnak, aminek a környékén többnyire kukoricát szórtak a földre, akkor kerüljék el a helyszínt, hogy ne riasszák el az állatokat.

Igazán fontos találkozója volt szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a közkedvelt Szabó Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel találkozott irodájában. Erről még képet is rakott ki a Facebookjára.

Gyuri bácsi Facebookján nem találtunk képet a találkozóról. Beszélgettek a gyógynövényiparról, a babaváró programról és Gyuri bácsi munkájáról. Varga Mihály kapott jó tanácsot is Gyuri bácsitól, azt sajnos nem részletezte, hogy mit.

A  XII. kerületi Ittlakunk.hu talált egy ingatlanhirdetést, amiről kiderítette, hogy az egykori Svábhegyi Szanatóriumról szól. A XII. kerületi Eötvös út 10-14. szám alatt fekvő ingatlan az elmúlt kilenc évtizedben volt laktanya, elmegyógyintézet vagy a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete irodája. A kommunisták a II. világháború után államosították, ekkor egy darabig ismét szanatórium, 1979 és 1998 közt pedig a SOTE III. számú Belgyógyászati Klinikája volt.

Az ingatlant aztán két nappal a 2010-es országgyűlési választások után 1,68 milliárd forintért adta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a vételár az egyetem kasszájába került. A vásárló a Bolgár György nevű üzletember (nem a rádiós) tulajdonában álló Interimport II. Kft. volt. 

svab2

Az Ittlakunk szerint tavaly augusztusban az egyik kábeltévés cég rendezett itt monstre moziéjszakát, és sokszor rejtélyes rendezvényeket tartottak benne. Tavaly ősz elején egy arra járó helybéli élő jazz zenét hallott kicsendülni az épületekből, amelynek kapuit állig fölfegyverzett fekete őrök őrizték. 

svab1

A XII. kerületi önkormányzat 2012-ben azt közölte az érdeklődő Magyar Naranccsal, hogy az ingatlanon "továbbra is egészségügyi létesítményt szeretnének látni". A jelenlegi hirdetésben megadott lehetséges "fejlesztési megoldás" a következőkről szól: "a jelenlegi főépület felújításával, 150 szobás, öt csillagos minőségű gyógyszálloda, és ehhez, a külső-, és beltéri medencéivel szervesen kapcsolódó wellness központ, továbbá önálló egészségügyi rehabilitációs központ, illetve egy konferencia központ kialakításának lehetősége áll fenn." Még látványtervet is készítettek:

svab3