Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Joób Sándor

Matematikailag vezették le, hogy nem is volt olyan nehéz a matekérettségi Matematikailag vezették le, hogy nem is volt olyan nehéz a matekérettségi

Tavasszal petíció indult és tüntetés is szerveződött a túl nehéz érettségi miatt. Most azonban számokkal bizonyították matematikatanárok, hogy az idei vizsga nem volt nehezebb az átlagnál.

augusztus 8. 18:47

Nincs szakorvos, készenlétet rendeltek a Szent Margit Kórházban a gyomorvérzéses betegek miatt Nincs szakorvos, készenlétet rendeltek a Szent Margit Kórházban a gyomorvérzéses betegek miatt

Ha a beteg szállítható állapotban van, azonnal át kell vinni a Honvédkórházba, rendelte el a főigazgató.

augusztus 6. 04:52

Frontex-jelentés: kutyával kergették vissza a menekülteket Szerbiába a magyar rendőrök Frontex-jelentés: kutyával kergették vissza a menekülteket Szerbiába a magyar rendőrök

Az egyik nem konkretizált esetben a magyar rendőrök gázspray-t és gumibotot is használtak a 10-17 éves fiatalok ellen.

augusztus 5. 20:46

Soraja Vucelic nemcsak arról híres, hogy Neymar barátnője volt, hanem arról is, hogy 2011-ben ő volt az Év Playmate-je Szerbiában, szerepelt a Big Brotherben, pszichológiát hallgatott az egyetemen, ezen kívül élénk érdeklődést mutat a mesterséges testmódosítás iránt. Közel 360 ezer követővel rendelkező Instagram-oldalán szereti megosztani képeit hétköznapjairól, amiket a legfrissebb pletykák szerint egy orosz oligarcha hitelkártyája társaságában tölt. 

lambo
Fotó: instagram

Innen tudunk a címben ismertetett esetről is. Mások számára talán kínos lehet egy rosszul sikerült parkolás, de Soraja őszinte lány, feltárja hibáit, gondolom azért, hogy abból a többiek is okuljanak, és saját életükre is érvényes tanulságokkal gazdagodjanak. Mi tehát a tanulság?

Emberek! Ha a francia riviérán nyaraltok, soha ne próbáljatok meg úgy beparkolni a medence mellé a Lamborghinivel, hogy közben tűsarkú cipő van rajtatok, Oké?!  

A mentési munkálatokat megnézheti Soraja Vucelic Instagram-oldalán.

 

Amit a képen lát, az nem egy menő tervező által megálmodott luxusotthon, hanem a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algíri Blidai Saad Dahlad Egyetem közös Hungarian Nest+ projektje, ami egy hagyományos magyar kockaház újraértelmezésével született. A projektet négy díjjal is jutalmazta a szentendrei Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világverseny zsűrije. Építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést értek el. 

hungarian nestplus internal
Fotó: pte.hu

A 800 ezer magyar kockaház egyikének felpimpeléséről korábban mi is írtunk. A hallgatókból és oktatókból álló nemzetközi csapat egy külső burokkal ("másodlagos bőrrel") vette körül az épületet, amelyen napkövető árnyékoló falak, mozgatható zsalutáblák és tolófalrendszer van. Ezzel újrarendezték a ház alaprajzát, tájolását, de a ház belső elosztása is szabadon kombinálható a különböző családméretekhez. Az átépítéshez természetes anyagokat, fát, papír szigetelést, viaszos vályogot használtak.

Számos újítás az energiahatékonyságot szolgálja. A déli oldalon kialakított mobil naptér például polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet. Külön elismerést kapott az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely képes felgyorsítani a légáramlást. Ez a megoldás lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását. Mindehhez jönnek az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, és az épületet vezérlő automatika, amely a környezeti hatásokra reagálva a tulajdonos szokásai alapján irányítja az épület működését. 

Az épület nemcsak látványterveken létezik, itt nézhető meg a Pécs Ma videója az elkészült házról. Az összesített versenyben a magyar csapat a 4. helyezést érte el. A legtöbb pontot a Lille-i Nemzeti Építészeti és Tájépítészeti Főiskola csapata kapta, a második helyezett a holland csapat, a harmadik a román csapat lett. Az eredményhirdetéssel csak a mintaházak versenye ért véget. A „szoláris falu” egészen szeptember 29-ig fogadja a látogatókat az ÉMI Szentendre Tudományos és Technológiai Parkban. 

Képernyőfotó 2019-07-29 - 12.15.18.png
Fotó: Newsflare

 

Egy ilyen mentőakció egyáltalán nem olyan egyszerű mutatvány, mint ahogy mi ezt a számítógép elől elképzeljük, pedig csak egy fóka és egy olló kell hozzá. Mert hogy a fóka ilyenkor erősen csapkod, és hatalmas állkapcsával néha oda-oda kap, ahol a megmentője keze dolgozik az ollóval.    Amit a filmen látunk, az már az ötödik próbálkozás.  Azt nem tudjuk, hogy a fóka végül megköszönte-e a mentést.