Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Joób Sándor

A bíróság a Ligetbe tervezett Nemzeti Galéria építési engedélyét is visszavonta A bíróság a Ligetbe tervezett Nemzeti Galéria építési engedélyét is visszavonta

Nem engedték meg, hogy civil szervezetek betekinthessenek az engedély irataiba.

tegnap, 11:36

2,5 tonna golflabdát halásztak ki a kaliforniai Monterey-öbölből 2,5 tonna golflabdát halásztak ki a kaliforniai Monterey-öbölből

A golflabdákból 28 kilónyi, mérgező mikroműanyag erodálódhatott az öböl vízébe.

tegnap, 11:21

Hiába minden, a rák arat a magyarok között Hiába minden, a rák arat a magyarok között

A daganatok miatti halálozást Csehországban 30 százalékkal tudták csökkenteni, nálunk csak 15 százalékkal. Ha egy szűrőprogram elindítása nem évtizedekbe telne nálunk, és lenne néhány tízmilliárd forint, ezrek életét lehetett volna megmenteni.

tegnap, 10:30

Nagyon szép halojelenséget sikerült fotóznia Mohai Balázsnak, az MTI fotósának a  Kis-Hárs-hegyről. Halónak a Nap vagy a Hold  körül megjelenő különleges optikai jelenséget nevezzük. 

A jelenséget a fény beesési szöge és a légkörben fölgyülemlő hatszögletes pálcika alakú jégkristályok különös elrendeződése okozza.

Megint felrobbantottak egy bankautomatát Németországban. Ott ez elég gyakran előfordul, egy erre szakosodott banda újra és újra ezzel próbálkozik. A módszer lényege (ki ne próbálja!), hogy egy csövön gázt vezetnek a szerkezetbe, és berobbantják. Most is ez történt, a Lipcse közelében lévő Hermsdorfban a bankautomata darabokra esett,  a tolvajok mégsem tudtak elvinni egyetlen eurót sem.

Az automatába épített biztonsági rendszer ugyanis ilyen esetben azonnal megszínezi és használhatatlanná teszi a bankjegyeket. A robbanás ereje amúgy akkora volt, hogy a közelben 16 ablaktábla sérült meg, a kár 50 ezer euró, ami alsó hangon is közel 16 millió forint. (via Bild

Egy ötéves német kisfiú tavaly Görögországban nyaralt szüleivel. Szülei segítségével palackpostát készített: egy lezárt üvegbe angol és német nyelven írtak üzenetet, és az emailcímüket is odaírták. A kisfiú nagyon izgatott volt, hogy vajon a levele eljut-e valakihez.

Telt-múlt az idő. A kisfiú szülei négy hónap múlva emailt kaptak Izraelből. Mint kiderült, a palackpostát ott vetette ki a tenger. Az üveget egy 14 éves izraeli lány találta meg az Izrael északi határához közeli Akkónál. 

A német kisfiú nem akart hinni a szemének, amikor szülei megmutatták neki az Izraelből érkezett üzenetet.  A német család válaszul képeket küldött magáról, és meghívta Berlinbe az izraeli lányt és családját. (via Bild )