Emília
18 °C
26 °C

Joób Sándor

újságíró Politika

Végig kellett néznem, ahogyan megölik a gyerekemet Végig kellett néznem, ahogyan megölik a gyerekemet

A mianmari Tula Toliból elmenekült rohingják beszéltek a tömegmészárlásról. Most sincsenek biztonságban a Washington DC nagyságú menekülttáborban.

tegnap, 20:16

Sok magyar úgy dolgozik kint, hogy ez az utolsó dobása Sok magyar úgy dolgozik kint, hogy ez az utolsó dobása

Nem tudnak nyelvet, sok embernek nincs konkrét célja, de a szakembereket nagyon is megbecsülik, és a magyarok jól dolgoznak - egy magyar munkaerő-közvetítő tapasztalatai Németországból.

július 17. 07:29

Menekültügy: volt előrelépés, de van 5 megoldatlan probléma Menekültügy: volt előrelépés, de van 5 megoldatlan probléma

Hogyan lehet két nap alatt dönteni egy ember sorsáról? Ki fogadja vissza a menekülteket? Mennyire zárt határ a Földközi-tenger és hol vannak az unión kívüli tranzitzónák?

július 12. 16:22

Kolumbiában felrobbantottak egy még át sem adott hidat, amelynek kijavíthatatlan szerkezeti problémái voltak. A Bogotát és Villavicenciót összekötő autópálya részeként épült chirajarai híd egy része januárban leomlott, a balesetben akkor 9 munkás halt meg. A hatóságok végül úgy látták, az amúgy is elbaltázott hidat nem lehet kijavítani. Kétszáz kilogramm robbanóanyaggal oldották meg a problémát.  

 

Egy Yuki Tatsumi nevű ember egyszer egy kiotói kocsmában furcsa dologra figyelt fel. Ezekben az  izakajának nevezett vendéglátóipari egységekben enni is lehet, és az ételeket természetesen pálcikával fogyasztják el az emberek. A pálcikákat színes papírtasokokban adják az étel mellé, ezekből a papírokból aztán szemét lesz. Illetve nem mindig.  Yuki Tatsumi azt vette észre, hogy az origami hazájában, ahol a papírhajtogatás művészetét az iskolában is tanítják, a vendégek egy része kis figurákat hajtogat ezekből a papírkákból, és miután borravalót arrafelé nem szokás adni, ezt hagyják ott ajándékul a személyzetnek. 

Yuki Tatsumi ezután tudatosan kereste ezeket a messziről összegyűrt papírfecniknek látszó kis műalkotásokat. Látott olyan asztalt, amire valaki színes halakat hajtogatott, szabályos tengeri akváriummá változtatta azt, de sokan csinálnak madarakat, teknőst és a legváltozatosabb figurákat. 2016 májusa óta a japán férfi tudatosan gyűjti ezeket az origamikat, amelyeket egyenként kis fadobozokba helyezve őriz. Már 15 ezer darabból áll a gyűjteménye. Ugye, milyen furcsa ország Japán és milyen furcsák a japánok? (via Yahoo News)

 

New Yorkban kiürítették a Liberty Islandet, miután egy kisebb csoport Trump migrációs politikája ellen tüntetett, és egy nő felmászott a Szabadság-szoborra. A Rise and Resist nevű szervezet az illegális bevándorlás megakadályozására és a kitoloncolások végrehajtására létrehozott rendőri egység (ICE) megszüntetését követelte. A nő több órán át nem volt hajlandó lejönni a gigantikus szobor talapzatáról, amely nemcsak a szabadság, de a bevándorlás szimbóluma is. A július 4-i nemzeti ünnep miatt különösen sok turista volt a szigeten, akiket mind evakuálni kellett. A rendőrök végül őrizetbe vették a nőt és több embert előállítottak.