Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Joób Sándor

újságíró Politika

Az iskola mit sulykol? Kuss a neved! Az iskola mit sulykol? Kuss a neved!

Tizenhét-tizennyolc éves középiskolások adtak súlyos látleletet Magyarországról és a magyar iskolákról.

tegnap, 15:26

Középiskolás diákok mennek ma tüntetni az Országház elé Középiskolás diákok mennek ma tüntetni az Országház elé

Elavultnak tartják a tananyagot, ami sok fölösleges terhelést jelent. Modern ismereteket akarnak.

tegnap, 05:10

Szél Bernadett: Engem megválasztottak és átvilágítottak Szél Bernadett: Engem megválasztottak és átvilágítottak

Az LMP-s politikus ott lesz csütörtökön a nemzetbiztonsági ülésen.

január 18. 09:11

Ez a festményre kívánkozó kép egy baleset helyszínén készült a dél-angliai New Forest Nemzeti Parkban. A képen öt póniló áll lehajtott fejjel az út szélén, az út másik oldalán pedig egy társuk teteme fekszik, akit egy motoros gázolt el. A képet készítő Sarah Simmons azt írja: ezzel a képpel azt akarta tudatni, hogy a kilenc éves, gesztenye színű kanca halála nemcsak a tulajdonosának okoz szomorúságot. (via unilad.co.uk)

26239189 10159603218770018 1272781699796202268 n
Fotó: Sarah Simmons / Facebook

vont

Ez a durva videó terjed most mindenhol a neten. Azt nem mondanám, hogy tökéletes a kamerakezelés, de a dráma így is kibontakozik. A felvétel a Dallashoz közeli Longview-ban készült, ahol a tükörjégen kellene feljutnia egy domboldalra az autóknak. Az egyiknek nagy nehezen sikerül is, de aztán jön egy nyergesvontató, ami nem vesz kellő lendületet a művelethez. A hatalmas monstrum már majdnem felér a dombra, de aztán menthetetlenül csúszik vissza. Még szerencse, hogy a mögötte lévő autósnak volt annyi esze, hogy nem ment utána. 

 

hajoep

Lenyűgözve néztem azt a videót, amit egy ismerősöm osztott meg. Pedig ezen a videón csak annyit történik, hogy nagyon is mai norvégok nagyon is régies technikával építenek egy fahajót. A héjazathoz használt léceket kiveszik a gőzölőből, aztán a bordákra erősítik. Majdnem úgy, mint sokszáz évvel ezelőtt, de tudom, megtévesztő a posztom címe, mert látom ám, hogy a vikingek közben használnak elektromos körfűrészt, csavarozógépet, a fejükön meg adóvevős zajvédő-fejhallgató van. 

 

Ezeket a gyönyörű videókat a  norvég Hardanger Tengerészeti Múzeum készíti, ahol nemcsak bámulni lehet a kiállított tárgyakat, hanem a látogatók meg is nézhetik a hajóépítés folyamatát, sőt be is szállhatnak a munkába, a gyerekek pedig saját játékhajót csinálhatnak maguknak fából. Még annyit, hogy a múzeumnak saját fűrészmalma van, most is azzal vágják fel a rönköket, itt pedig azt nézheti meg, hogy csinálják azokat a bazi vastag hajóköteleket. Ezeket aztán tényleg úgy, ahogy sok száz évvel ezelőtt is tették.